Συνέντευξη με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας, κ. Κωνσταντίνο Σαρόπουλο

Κύριε Σαρόπουλε, ένα μήνα μετά τις εκλογές μπορούμε πλέον να εκτιμήσουμε με ηρεμία το αποτέλεσμα των Δημοτικών εκλογών στην πόλη μας. Ποια είναι λοιπόν η εκτίμησή σας για το αποτέλεσμα; Γιατί μεταξύ εννέα υποψηφίων Δημάρχων ο λαός ψήφισε Καπλάνη και την παράταξή του;

Κύριε Βαμβακόπουλε, οι συμπολίτες μας ψήφισαν την ειλικρίνεια, το ήθος, τη σοβαρότητα και τη συνέπεια.

Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι ενώ θα μπορούσαν να γίνουν πολλά, δεν έγιναν, όχι λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης ή ολιγωρίας, αλλά γιατί η περίοδος που πέρασε ήταν από τις πιο σκληρές για τα σπίτια μας, την τοπική αυτοδιοίκηση και την Ελλάδα. Όπως σε προσωπικό επίπεδο παλέψαμε και καταφέραμε σε ικανοποιητικό βαθμό να περισώσουμε το επίπεδο της ζωής μας θέτοντας προτεραιότητες, έτσι πράξαμε και στο Δήμο μας και οι συμπολίτες μας το εκτίμησαν αυτό.

Ευτυχώς, οι περισσότεροι δεν πείστηκαν από κηδεμόνες και καθοδηγητές (πρώιμους ή όψιμους), μήτε από σωτήρες που έταζαν λαγούς με πετραχείλια φορτώνοντας την ελληνική κρίση στο Δήμαρχο και στους συνεργάτες του. Οι Αγιοβαρβαριώτες δεν θέλησαν να κάνουν το Δήμο πολιτική αρένα, δεν πείστηκαν από εκείνους που ενώ διοικούσαν ξαφνικά έγιναν οι δριμύτεροι πολέμιοι της Δημοτικής Αρχής, δεν ρίσκαραν με υποψηφίους που νοιάζονταν μόνο για την αναπαραγωγή τους, ούτε όμως υπέκυψαν σε ευκαιριακούς κήρυκες της ανατροπής μόνο και μόνο για μια ατεκμηρίωτη αλλαγή.

Φαίνεται ωστόσο πως αρκετός κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα ότι άλλο είναι να εκλέγουμε αντιπροσώπους στη έμμεση δημοκρατίας μας κι άλλο να επιλέγουμε παρέα. Ότι δεν ψηφίζουμε απλά τους φίλους ή τους γείτονές μας, αλλά εκείνους τους ανθρώπους που θα διαχειριστούν καλύτερα τα προβλήματα της πόλης μας όπως προδιαγράφονται από τις πραγματικές και κοινωνικές συνθήκες που ζούμε και εργαζόμαστε.

Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, μετά από όσα έχουμε περάσει την τελευταία 5ετία υπάρχουν ανεπίδεκτοι μαθήσεως ψηφοφόροι που αδιαφορούν για το ήθος, τις ικανότητες, τις ιδέες και το πρόγραμμα, και όχι μόνο ψηφίζουν αλλά στηρίζουν άτομα που δεν μπορούν να χωρίσουν ούτε δυο γαϊδάρων άχυρα, γοητευμένοι μάλιστα από το ξεπερασμένο μοντέλο της ανταλλαγής, των ρουσφετιών και των μαυρογιαλούριων υποσχέσεων. Με προβληματίζει πολύ το γεγονός ότι καιροσκόποι και λαϊκιστές συνεχίζουν να παραμένουν ελκυστικοί στα μάτια τους.

Πιστεύω πως το πρώτο χρέος όλων μας, όσων ασχολούμαστε με τα κοινά, οι διάφορες συλλογικότητες και βεβαίως ο τοπικός τύπος, είναι να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να συμμετέχουν στα δρώμενα της πόλης μας. Να είμαστε παρόντες σε ότι καθορίζει την καθημερινότητά μας. Να διευκολύνουμε την παρουσία των ανθρώπων στις διαδικασίες και τη διαμόρφωση σχεδιασμού και αποφάσεων στα σχολεία, τους φορείς, τους συλλόγους, το Δήμο. Ο ενεργός και ενημερωμένος πολίτης δεν παραπλανάται εύκολα, ενώ καθοδηγείται δύσκολα και κυρίως δεν ποδηγετείται.

Όσο αντίξοες και να είναι οι συνθήκες της καθημερινότητάς μας δεν πρέπει να φροντίζουμε μόνον ότι είναι μέσα από το κατώφλι μας. Οι δημόσιοι χώροι είναι η συνέχεια του σπιτιού μας και οφείλουμε να νοιαζόμαστε την πόλη μας με το ίδιο ενδιαφέρον.

Στη νέα πενταετή θητεία που ξεκινά από την 1η Σεπτεμβρίου πιστεύετε πως η Διοίκηση του δήμου πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που έκανε στην απερχόμενη θητεία της ή να αλλάξει τρόπο διοίκησης;

Κύριε Βαμβακόπουλε, η οικονομική και κοινωνική κρίση μας ταλαιπώρησε, κλόνισε την πίστη μας στην πολιτική, μας έδειξε τα όρια της αξιοπιστίας των ΜΜΕ, γέννησε κοινωνικούς αυτοματισμούς και έσπειρε απογοήτευση.

Όλα αυτά οδηγήσανε αρκετούς από την παράταξή μας να απομακρυνθούν από τα κοινά. Δεν είναι λίγοι αυτοί που αποτραβήχτηκαν, κλείστηκαν στον εαυτό τους και εξαντλούν όλη την ενέργειά τους στην καθημερινή επιβίωση ή στη διατήρηση του επιπέδου ζωής τους απαγοητευμένοι από τα τεκταινόμενα στον δημόσιο χώρο. Όπως δεν είναι και λίγοι αυτοί που παρασύρθηκαν σε άλλες επιλογές, ακόμα και αξιοπερίεργες, για το μέλλον της πόλης.

Όσοι επιλέξαμε ωστόσο να παραμείνουμε ενεργοί πολιτικά θέλοντας να συμμετέχουμε στα όργανα και τους θεσμούς της πόλης μας σχεδιάσαμε με αποφασιστικότητα την επόμενη ημέρα και αναζητήσαμε τα άτομα που θα την υλοποιήσουν. Καταθέσαμε το πιο πλήρες, ανανεωμένο και αξιόλογο ψηφοδέλτιο, από τους άλλους οκτώ συνδυασμούς που βρέθηκαν απέναντί μας. Κριθήκαμε αυστηρά, επιβαρυνόμενοι ακόμα και την γενικευμένη αναγκαιότητα για αλλαγή, και πιστεύω πως βγήκαμε ακόμα πιο ανανεωμένοι και αποφασισμένοι από ποτέ.

Οι άνθρωποι έχουν προβλήματα και απαιτούν το Δήμο δίπλα τους περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Και σε αυτό πρέπει να ανταποκριθούμε με τον πιο ουσιαστικό τρόπο. Είναι μεγάλη πρόκληση αλλά και ευθύνη για τη παράταξή μας που θα διοικήσει ξανά το Δήμο. Η εμπειρία σε συνδυασμό με τον αέρα που φέρνουν οι νέοι άνθρωποι, ελπίζω να μας δώσουν τη δύναμη που χρειαζόμαστε για να υπηρετήσουμε την πόλη.

Ευθύνη όλων μας, είτε έχουμε εκλεγεί στη συμπολίτευση είτε στην αντιπολίτευση, είναι η προσπάθεια για το καλύτερο της πόλης. Παλιοί και νεοεκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων πρέπει να σταθούμε με τη μεγαλύτερη δυνατή σοβαρότητα απέναντι στους πολίτες της Αγίας Βαρβάρας. Να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία κάθε κατάσταση αναζητώντας τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και συναίνεση, για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην επίλυση μικρών και μεγάλων προβλημάτων.

Εσείς εάν εκλεγείτε ξανά πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου θα συνεχίσετε να προεδρεύετε ως σήμερα ή έχετε κατά νου να φέρετε αλλαγές στον κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου με στόχο την καλλίτερη λειτουργία του;

Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο υπήρχαν άδεια έδρανα, που ως ένα σημείο μπορούσε να δικαιολογηθεί από την παραπάνω προσπάθεια που καταβάλαμε όλοι μας για να αντεπεξέλθουμε στην σκληρή πραγματικότητα της κρίσης. Ωστόσο αυτό με ανάγκαζε να μην προσκαλώ συχνά σε συνεδριάσεις, οπότε και απολογούμαι πως πράγματι τα θέματα της κάθε συνεδρίασης πολλές φορές ήσαν περισσότερα από όσα θα ήθελα να συζητηθούν με αποτέλεσμα την κόπωση των συμβούλων. Θέλω να πιστεύω πως σεβόμενοι την νωπή ψήφο που μας εμπιστεύτηκαν οι συμπολίτες μας, όλοι μας θα συμμετέχουμε σε όλες τις συνεδριάσεις καλά προετοιμασμένοι στη θεματολογία της ημερήσιας διάταξης ώστε να τηρούνται και οι χρόνοι των συνεδριάσεων και να γίνεται ουσιαστικός διάλογος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο διοικεί την πόλη και είναι πολύ σημαντικό να λειτουργεί με τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια και δημοκρατία, αλλά και υπευθυνότητα. Ο κανονισμός που λειτουργούμε χρειάζεται πράγματι εκσυχρονισμό, γιατί ενώ την εποχή του ήταν πρωτοποριακός (1991), σήμερα η πραγματικότητα είναι πιο απαιτητική.

Πάντως παρότι το επιδίωξα, δεν ευοδώθηκαν οι προσπάθειές μου για προτάσεις πάνω στο σχέδιο που έστειλα στους επικεφαλείς των παρατάξεων, ώστε να προχωρήσουμε σε αλλαγή του.

Ωστόσο ο νέος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να προχωρήσει με την πρώτη ευκαιρία σε νέο κανονισμό. Καλό είναι να μην επαφίεται η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου στη δημοκρατική ευαισθησία και την καλή πρόθεση του εκάστοτε προέδρου ή των υπόλοιπων συμβούλων, αλλά να υπάρχουν σαφείς κανόνες που να ακολουθούνται από όλους όπως απαιτεί η εύρρυθμη λειτουργία του και επιβάλλει η δημοκρατία.

Επί θητείας μου έγινε προσπάθεια να ενημερώνονται έγκαιρα όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι για τα θέματα και όχι μόνο οι επικεφαλείς των παρατάξεων, ώστε να μπορούν όλοι να έχουν άποψη και να συμμετέχουν γόνιμα και εποικοδομητικά. Θεωρώ σπουδαίο ότι κατάφερα να πείσω τους περισσότερους δημοτικούς συμβούλους για την αναγκαιότητα της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας εξοικονομώντας χρόνο και πόρους.

Μέσω των ηλεκτρονικών σελίδων της πόλης όλοι γνώριζαν για τις συνεδριάσεις και δυνητικά ήσαν καλεσμένοι. Το τηλέφωνό μου ήταν πάντοτε διαθέσιμο, όπως και της κ. Γούναρη ως Γραμματέα, και φυσικά του Δημάρχου και των Αντιδημάρχων, σε οποιονδήποτε χρειαζόταν κάποια περαιτέρω πληροφορία, ωστόσο οι περισσότεροι επέλεξαν άλλο δρόμο δυσκολεύοντας τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Ο νέος πρόεδρος πρέπει να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, όπως ακριβώς κατά τη θητεία μου προσπάθησα να προχωρήσω το έργο του κ. Κουντούρη. Οφείλει να διευρύνει το άνοιγμα του Δημοτικού συμβουλίου προς τους συμπολίτες μας και να εργαστεί για την ακόμα πιο ουσιαστική λειτουργία του.  Πρέπει να είναι πιο απαιτητικός με τις παρουσίες, να  περιορίσει την κατάχρηση του χρόνου, να αξιώσει πιο ουσιαστικές τοποθετήσεις και να εμπνεύσει την όσο δυνατό μεγαλύτερη συναίνεση.

Η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας δεν πρέπει να αναλωθεί σε ζητήματα που αφορούν την κεντρική πολιτική σκηνή, ούτε να χρησιμοποιηθεί ως βήμα στείρων αντιπαραθέσεων. Η σύγχρονη πραγματικότητα, κ. Βαμβακόπουλε, απαιτεί από τη διοίκηση και τις υπηρεσίες να φέρνουν έγκαιρα ολοκληρωμένες και εμπεριστατωμένες τις προτάσεις τους στο Δημοτικό Συμβούλιο και την αντιπολίτευση να ανταποκρίνεται με ελεγκτικό και πάντα πολιτικά κριτικό πνεύμα στην ουσία των πραγμάτων.

Οι τομές στην πολιτική δεν γίνονται χωρίς αλλαγές της καθημερινής πρακτικής και στάσης όσων κινούνται στον δημόσιο χώρο και αυτό οφείλουν να το αντιληφθούν όλοι, ακόμα και εκείνοι που επιθυμούν την αλλαγή του συστήματος όταν το κόμμα τους έρθει στην εξουσία, αλλά και όσοι αρέσκονται να δοκιμάζουν την αντοχή μας αυτοπροβαλλόμενοι με πομπώδεις εκφράσεις ή επιδεικτικές φλυαρίες.

Όλοι σε αυτή την αίθουσα θεωρώ πως νοιάζονται την πόλη, ο καθένας με τον τρόπο του και πρέπει να το αποδείξουν. Θέλω να πιστεύω πως όλοι θα παραμερίζουν το εγώ τους μπροστά στο εμείς των Αγιοβαρβαριωτών.

 

Ποιά προτεραιότητα πιστεύετε πως πρέπει να θέσει η Διοίκηση του Δήμου για αυτήν τη νέα πενταετία;

Είμαι πεισμένος από την εμπειρία μου όλα αυτά τα χρόνια κ. Βαμβακόπουλε ότι οι περισσότεροι συμπολίτες μας εστιάζουν πάντα σε ότι ενδιαφέρει τον μικρόκοσμό τους. Κάθε ένας ενδιαφέρεται να λυθεί το δικό του πρόβλημα που την κάθε περίοδο τον απασχολεί, ενώ απλά παρακολουθεί, κι όχι πάντοτε με ενδιαφέρον, τα υπόλοιπα που συμβαίνουν στην πόλη και μπορούν να ωφελούν άλλους συμπολίτες μας ή την προβολή της πόλης.

Πολλούς τους απασχολεί να είναι καθαρή η γειτονιά τους και οι δρόμοι χωρίς λακούβες, αρκετούς η λειτουργία των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών, άλλους η ορατότητα που έχασαν από τον καθρέφτη που έχει γεμίσει αυτοκόλλητα, ενώ ακόμα λιγότεροι ενδιαφέρονται για τα ωράρια που θα διαμορφωθούν στα τμήματα π.χ. του Δημοτικού Ωδείου. Με αυτά τα παραδείγματα θέλω να τονίσω πως για τον κάθε συμπολίτη μας οι εύλογες απαιτήσεις του είναι προτεραιότητες.

Εμείς ως διοίκηση οφείλουμε να επεξεργαζόμαστε όλα τα αιτήματα και να δίνουμε τις βέλτιστες λύσεις το συντομότερο δυνατό, θέτοντας όμως προτεραιότητες αρχίζοντας από το σύνολο.

Τα θέματα του περιβάλλοντος, της παιδείας, του πολιτισμού και του αθλητισμού είναι πολύ σημαντικά, και η συνέχιση και επέκταση των αντίστοιχων δομών και δράσεων πρέπει πρωτίστως να προωθηθούν.

Ωστόσο σήμερα ζούμε μια ανθρωπιστική κρίση όπου δοκιμάζονται τα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής και πρέπει να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην κοινωνική μας πολιτική διευρύνοντας το πρωτοπόρο δίκτυο προστασίας που ήδη διαθέτει ο Δήμος μας.

Η κοινωνική μας υπηρεσία πρέπει να γίνει ακόμα πιο εξωστρεφής ώστε να ενισχύσει αποτελεσματικά την προσπάθεια των συμπολιτών μας να απεγκλωβιστούν από την παγίδα της φτώχειας και να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στην ενεργό κοινωνική δράση και λειτουργία.

Πρέπει επίσης να διεκδικήσουμε από τα θεσμικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να πάρουν στα χέρια τους αυτό το φλέγον θέμα και όλοι μαζί να βρούμε λύσεις ώστε οι Δήμοι, σε συνεργασία μεταξύ τους, να μπορούν να διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά και ολοκληρωμένα τα προβλήματα στέγης, σίτισης, ένδυσης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, προστασίας από τη βία και προώθησης της απασχόλησης.

Σας ευχαριστώ κ. Βαμβακόπουλε για τη συνέντευξη στην ανανεωμένη μορφή της εφημερίδα σας. Η εμπιστοσύνη των ανθρώπων που με ψήφισαν και για άλλη μια φορά με εξέλεξαν Δημοτικό Σύμβουλο της πολυαγαπημένης μας πόλης με επιφορτίζει με ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη και διαβεβαιώνω όλους τους συμπολίτες μας πως θα κάνω ότι καλύτερο μπορώ επιδιώκοντας τις ευρύτερες δυνατές συμμαχίες.