Ο Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας “Ο Φάρος”, ταξίδεψε την «Εβδομάδα Παθεμάτων» του Κυριάκου Σαχανίδη, στην Αργολίδα

Ο Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ» το Σάββατο του Λαζάρου, 27 Απριλίου 2024, υπό την καθοδήγηση της Προέδρου κ. Σοφίας Σαββίδου, ταξίδεψε την «Εβδομάδα Παθεμάτων» του Κυριάκου Σαχανίδη, στην Αργολίδα.

Ύστερα από την πρόσκληση του αδελφού σωματείου Συλλόγου Ποντίων Νομού Αργολίδας & Φίλων του Ποντιακού Ελληνισμού «Παναγία Σουμελά» και την σύμφωνη γνώμη του Πρωτοπρεσβύτερου Πατέρα Γεώργιου Σέλη, ακούστηκαν Τροπάρια και Ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας στην ποντιακή διάλεκτο στον Ιερό Ναό Αγίου Πέτρου, πολιούχο του Άργους.
.
Καθόλη την διάρκεια της εκδήλωσης Πόντιοι της Αργολίδας, άλλα και μη Πόντιοι παρακολουθούσαν με δέος και κατάνυξη.

Στο τέλος το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα εξέφρασε την αποδοχή του κοινού που ολοκληρώθηκε με τα ειλικρινή συγχαρητήρια και σχόλια όπως «Τέτοια έργα είναι παρακαταθήκη για το μέλλον», «Χίλια Μπράβο στο Σύλλογο για αυτή την παρουσίαση» κ.ά.
.
Αποδείχθηκε ότι στην ποντιακή διάλεκτο είναι δυνατόν να αποδοθούν κάθε μορφής κείμενα (θρησκευτικά, λογοτεχνικά, κ.ά) από την νεοελληνική γλώσσα αλλά και κάθε άλλη γλώσσα.

Οι Σύλλογοι αντάλλαξαν μεταξύ τους δώρα, ως ένδειξη εκτίμησης και αλληλοσεβασμού, Ο ΦΑΡΟΣ πρόσφερε ένα μεγάλο καλάθι με χειροποίητα ποντιακά προϊόντα που έφτιαξαν στο Σύλλογο και οι οικοδεσπότες πρόσφεραν σε όλους τιμητικούς επαίνους, λουλούδια και μια χειροποίητη εικόνα της Παναγίας Σουμελά.
.
Στην αποστολή του Συλλόγου, μετά το τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκε πλούσια ποντιακή φιλοξενία από τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Κοτανίδη Θεόδωρο, την Γραμματέα κ. Καφφά Αγγελική και τα μέλη, σ ’ένα οικογενειακό τραπέζι με νοστιμότατα νηστίσιμα γεύματα.

Ο πάτερ Γεώργιος ευλόγησε το τραπέζι και μετά το φαγητό… έτσι αυθόρμητα στήθηκε παραδοσιακό «μουχαπέτ»

Μεσάνυχτα και η αποστολή του Συλλόγου ξεκίνησε για την επιστροφή στην Αθήνα. Ευχές για Καλό Πάσχα και Υγεία δόθηκαν από τους δύο Συλλόγους και η επιβεβαίωση για κάθε μελλοντική συνεργασία.
,
Στην αποστολή συμμετείχαν η Σοπράνο Σαββίνα Ξανθοπούλου, ο ψάλτης Φαίδων Ιωαννίδης, απήγγειλαν Κυριάκος Σαχανίδης, Σοφία Σαββίδου, Τατιάνα Σαββίδου, Χριστίνα Σιδηροπούλου, Μουρατίδου Σοφία, Δημήτρης Παραστατίδης, Κλειώ Ποικιλίδου, Ναταλία Σελεμίδη και μουσικά συνόδευσε με την λύρα του ο Δημήτρης Κοσμίδης.

Με τα κεριά της Ανάστασης συμμετείχαν Ζουπουνοφόρες και Ζιπκαλίδες του Συλλόγου Ποντίων Αργολίδας.