ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΙΣΠΑΝΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΩΝΙΑ ΣΤΟ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Το 1ο Γυμνάσιο υποδέχεται εκπαιδευτικούς και μαθητές από την Ισπανία, Τουρκία και Πολωνία

Το ραντεβού είχε κλειστεί από το Σεπτέμβριο και όλοι περιμέναμε αυτή την ημέρα με ανυπομονησία, για να συναντήσουμε παλιούς φίλους, να υποδεχτούμε καινούργιους και να τους ξεναγήσουμε όλους στην πόλη και τη χώρα μας: Από τις 31 Μαρτίου 2014 και για μια εβδομάδα καθηγητές και μαθητές του σχολείου ζήσαμε μαζί με τους φιλοξενούμενους μας σε … ρυθμούς COMENIUS!

Το πρόγραμμά μας, ECO EUROPE CITIZEN, έχει περιβαλλοντικό περιεχόμενο και το θέμα της συνάντησης ήταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έτσι οι μαθητές δημιούργησαν ομάδες, στις οποίες συμμετείχαν παιδιά και από τις τέσσερις χώρες, συνεργάστηκαν μεταξύ τους και κατασκεύασαν μοντέλα που κινούνται με την ηλιακή και αιολική ενέργεια. Επίσης, επισκεφθήκαμε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αργυρούπολης και, αφού παρακολουθήσαμε μια ενδιαφέρουσα διάλεξη για την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές της και τη συνετή διαχείρισή τους, συμμετείχαμε σε ένα βιωματικό εργαστήριο, όπου προσπαθήσαμε να κατασκευάσουμε ένα βιοκλιματικό σπίτι. Τέλος, κάθε σχολείο προετοίμασε ένα βίντεο, στο οποίο παρουσίασε τα οφέλη της χρήσης ανανεώσιμων πηγών. Όλα τα βίντεο παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κινηματοθέατρο «Γ. Ρίτσος».

Στόχος και επιθυμία μας ήταν να γνωρίσουμε στους καλεσμένους μας την Αθήνα και την Ελλάδα καθώς και τον ελληνικό τρόπο ζωής. Επισκεφθήκαμε το Σούνιο και τον ναό του Ποσειδώνα, ξεναγηθήκαμε στην Ακρόπολη και στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και περιηγηθήκαμε στα γραφικά στενά της Πλάκας. Πραγματοποιήσαμε μια ημερήσια εκδρομή κατά τη διάρκεια της οποίας επισκεφθήκαμε τον Ισθμό της Κορίνθου, τις Μυκήνες και το Ναύπλιο. Παράλληλα με το επίσημο πρόγραμμα της συνάντησης όμως υπήρχε και το … ανεπίσημο. Έτσι Έλληνες και ξένοι καθηγητές γλεντήσαμε σε ταβέρνα της περιοχής, όπου οι καλεσμένοι μας είχαν την ευκαιρία να εξασκηθούν στους παραδοσιακούς χορούς!

Η συνάντησή μας ολοκληρώθηκε με δύο πολύ επιτυχημένες εκδηλώσεις. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στο κινηματοθέατρο «Γ. Ρίτσος» και στην οποία συμμετείχαν ενεργά το σύνολο των μαθητών του σχολείου μας καθώς και οι ξένες αποστολές. Στην εκδήλωση, τα ξένα σχολεία παρουσίασαν χορούς, τραγούδια και βίντεο από τις πόλεις τους, ενώ μαθητές του σχολείου μας φορώντας παραδοσιακές στολές χόρεψαν ελληνικούς χορούς και η χορωδία μας τραγούδησε τραγούδια γνωστών Ελλήνων συνθετών. Η βραδιά έκλεισε με όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα να τραγουδούν στη σκηνή το τραγούδι του COMENIUS που έγραψε και συνέθεσε η μουσικός του σχολείου μας.  Από την εκδήλωση αυτή θα θυμόμαστε όλοι τους μαθητές από τη Σμύρνη να τραγουδούν γνωστά τραγούδια στα ελληνικά και στα τουρκικά καθώς και Ισπανούς, Πολωνούς, Τούρκους και Έλληνες να χορεύουν αγκαλιασμένοι στην πλατεία του θεάτρου!

Η δεύτερη εκδήλωση ήταν το αποχαιρετιστήριο πάρτυ της συνάντησης. Ο Σύλλογος Κρητών Αγίας Βαρβάρας μας φιλοξένησε στην Κρητική Εστία, παρουσίασε κρητικούς χορούς και μας κέρασε ρακί – κατευθείαν από το ρακοκάζανο! – γαμοπίλαφο και κρέας! Παρούσες στην εκδήλωση ήταν και οι οικογένειες που φιλοξένησαν τους ξένους μαθητές, οι οποίες συνέβαλλαν ουσιαστικά στην οργάνωσή της. Η βραδιά έκλεισε με Έλληνες και ξένους, παιδιά, γονείς και καθηγητές να χορεύουν ελληνικούς χορούς! Οι φιλοξενούμενοί μας ένιωσαν για ακόμα μια φορά τι σημαίνει ελληνικό γλέντι!

Η εβδομάδα αυτή ήταν γεμάτη συναρπαστικές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και πέρασε τόσο γρήγορα που κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι έφτασε η ώρα της αναχώρησης. Η ικανοποίηση των συμμετεχόντων ήταν φανερή στο βλέμμα τους και στα θετικά σχόλια που έκαναν κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης του προγράμματος, όπως επίσης και η θλίψη τους για τον αποχωρισμό στα δάκρυα των μαθητών, Ελλήνων και ξένων. Ήδη κάποιοι έχουν προγραμματίσει για το καλοκαίρι την επόμενη συνάντησή τους!

Ο απολογισμός της συνάντησης ήταν από όλους θετικός. Οι ξένοι μπόρεσαν να γνωρίσουν την Αθήνα, να απολαύσουν τον καλό καιρό και τις ομορφιές της χώρας μας. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για περιβαλλοντικά θέματα, εξασκήθηκαν στις ξένες γλώσσες, συνεργάστηκαν και έμαθαν να συμβιώνουν με άλλους, διασκέδασαν και δημιούργησαν φιλίες με μαθητές και από τα τέσσερα συνεργαζόμενα σχολεία, ενώ οι καθηγητές αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες, ενημερώθηκαν για το εκπαιδευτικό σύστημα των άλλων χωρών και ήρθαν πιο κοντά με τους μαθητές τους.

Η ομάδα COMENIUS του 1ου Γυμνασίου θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά όλους εκείνους οι οποίοι βοήθησαν στην πραγματοποίηση της συνάντησης: Τη διευθύντρια, το Σύλλογο καθηγητών και το Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου για την βοήθεια και την υποστήριξή τους, το Σύλλογο Κρητών Αγίας Βαρβάρας για τη φιλοξενία και το αξέχαστο γλέντι που μας προσέφερε, το Δήμο Αγίας Βαρβάρας για τη φιλοξενία στο Δημαρχείο και την υποστήριξη σε ότι χρειαστήκαμε, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αργυρούπολης για τα πολύ ενδιαφέροντα εργαστήρια και βέβαια τους μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα καθώς και τις οικογένειές τους. Χωρίς τη δική τους συμμετοχή, τη συνεργασία τους και τη ζεστή φιλοξενία που με πολλή αγάπη προσέφεραν στους μαθητές από την Ισπανία, την Πολωνία και την Τουρκία δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί το πρόγραμμά μας!

Το ωραίο ταξίδι όμως δεν τελειώνει εδώ και το ραντεβού μας έχει ανανεωθεί για το Νοέμβριο του 2014, όπου θα βρεθούμε πάλι όλοι μαζί στη Βαλένθια!