Δεν είχαμε ματαδεί να χορεύεται Πεντοζάλης με κλαρίνο και Τσάμικος με Κρητική λύρα!!!

 

 

Καλώς ήρθαν οι φίλοι μας
και κάμανε και κόπο
ήρθανε και ετιμήσανε τον εδικό μας τόπο.

Κόπο δε λογαριάζομε
και μέτρο δε μετρούμε
τσι φίλους μας τσι μπιστικούς
ήρθαμε για να δούμε
πέντε ρακιές να πιούμε!

Με την παραπάνω μαντινάδα, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ηπειρωτών Αγίας Βαρβάρας κ. Νίκη Σιαραμπή καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Ένωσης Κρητών της πόλης μας κ. Παντελή Πρεντάκη, στη σκηνή του Δημοτικού Κινηματοθέατρου της πόλης μας “ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ”, ξεκινώντας το εορταστικό αντάμωμα των δύο φορέων της πόλης μας, στην επιτυχημένη εκδήλωση που πραγματοποίησαν, την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018.

Γράφουμε ολόκληρη την ημερομηνία και το έτος, διότι είναι ιστορική στιγμή για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας.

Εκδήλωση η οποία περιελάμβανε αναπαράσταση εθίμων των δύο τόπων της χώρας μας, της Κρήτης και της Ηπείρου, μέσα από ένα θεατρικό σκετσάκι.

Το σενάριο που εξελίχθηκε είχε να κάνει με την επίσκεψη Ηπειρώτικης οικογένειας, στο σπίτι κουμπάρων τους από τη Μεγαλόνησο.

Μέσα από τη συζήτηση μεταξύ των δύο οικογενειών αναδείχτηκαν ήθη και έθιμα των δύο περιοχών της Ελλάδας.

Τα χορευτικά τμήματα των δύο φορέων χόρεψαν τοπικούς χορούς τους και το χειροκρότημα των θεατών, ήταν ιδιαίτερο θερμό.

Το σημείο που οι θεατές ξαφνιάστηκαν στην αρχή αλλά χειροκρότησαν με πάθος, ήταν όταν η Κρητική λύρα συνόδεψε Ηπειρώτικο χορό και το κλαρίνο, Κρητικό πεντοζάλι!!!

Οι εντυπώσεις και τα σχόλια όσων παρακολούθησαν την εκδήλωση ήταν ενθαρρυντικά και θετικά, για την προσπάθεια που κατέβαλλαν οι διοργανωτές.

Η Κρητική λύρα μας ταξίδευε στο Ψηλορείτη και τα φαράγγια του και το κλαρίνο στις βουνοκορφές και τα απόκρημνα της Πίνδου.

Το εγχείρημα ήταν άκρως δελεαστικό και η πραγματοποίηση του πρωτόγνωρη.

Όλα κύλησαν ομαλά και όσοι παρευρέθηκαν πέρασαν περίπου δύο ευχάριστες και ενδιαφέρουσες ώρες.

Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκαν τσίπουρο και τσικουδιά. Τυρί και ελιές, από τους τόπους των διοργανωτών μεταξύ των άλλων κερασμάτων.

Η συγκεκριμένη πετυχημένη προσπάθεια των δύο Φορέων της πόλης μας, άνοιξε μια καινούργια σελίδα στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας.

Δεν βρέθηκαν απλά μαζί σε κάποια εκδήλωση.

Αυτό έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν σε άλλες εκδηλώσεις.

Το καινούργιο ήταν πως δεν πρόσφεραν μόνο θέαμα, έδωσαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση, έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δύο διαφορετικών τόπων της χώρας μας, μέσα από έναν όμορφο και έξυπνο τρόπο.