Άννα Γούναρη: “Καφενείο γυναικών ” …. προσεχώς

.

Ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας προχώρησε από το Φεβρουάριο 2023 στην ενοικίαση χώρου για τη λειτουργία καφενείου γυναικών. Με τυμπανοκρουσίες  τύπου “Ξεκινήσαμε! (25 Οκτωβρίου 2023) Σύντομα θα το ετοιμάσουμε και θα το λειτουργήσουμε. Θα είναι κάτι μοναδικό, πρωτοποριακό, που θα το απογειώσει η έμπνευση, η φαντασία και η γυναικεία δημιουργικότητα.”, με δημοσιεύσεις στον φίλα προσκείμενο τοπικό τύπο και σε διαδικτυακές ομάδες  η πρωτοβουλία και απόφαση της δημοτικής αρχής επιβραβεύτηκε από συμπολίτισσές μας κυρίως.

Η λειτουργία του είχε προγραμματιστεί εντός του Νοεμβρίου 2023 όπως είχε αναγγείλει στο προσωπικό του προφίλ ο κ. Δήμαρχος αλλά προς το παρόν όπως ενημερωθήκαμε σήμερα (εχθές) μετά από ερώτηση της παράταξης “Μαζί με τους πολίτες” παραπέμφθηκε στις καλένδες, λόγω λάθος εκτίμησης των απαραίτητων εργασιών και αδυναμίας ανταπόκρισης στις παρεμβάσεις στο χώρο.

Χρειάζεται πράγματι στην πόλη ένα στέκι, ένας ζεστός χώρος ως σημείο αναφοράς για κάθε γυναίκα και θα είναι αφετηρία έμπνευσης η γυναικεία εμπειρία. Είναι αναγκαίος ο χώρος όπου θα μπορούν να καταφύγουν γυναίκες κάθε ηλικίας για να μοιραστούν βιώματα και προβλήματα, να βρουν υποστήριξη για ένταξη στον εργασιακό χώρο παράλληλα με την εκπαίδευση σε νέες τεχνολογίες και αναζητήσεις.  Είναι απαραίτητη μια δομή όπου θα υπάρχει η δυνατότητα ενημέρωσης και υποστήριξης από επιστήμονες, όπου δε θα κρύβονται κάτω από χρώματα και στολίδια κακοποιητικές συμπεριφορές που βιώνουν στην οικογένεια, στις σχέσεις, προσβλητικές εργασιακές κινήσεις, όπου θα κατατίθενται οι αγωνίες και οι προβληματισμοί ενώ παράλληλα μες από δράσεις και εκδηλώσεις θα παρέχεται εμψύχωση και ενημέρωση.

“Μαζί με τους πολίτες”, γυναίκες, άντρες, νέους  σε ένα καφενείο γυναικών με τη σύγχρονη λειτουργία ενός κέντρου δια βίου μάθησης γιατί τα προβλήματα που μας ταλανίζουν δε γνωρίζουν φύλο ή ηλικία, για να εκλείψουν οι ανισότητες και η βία που μαστίζει την καθημερινότητα μας.

Άννα Γούναρη