Δημόσιο: Προσλήψεις μόνο για τηλεργασία – Πώς θα γίνονται και τι θα ισχύει


Νέα δεδομένα για την τηλεργασία θα προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή εντός Απριλίου. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” στο υπουργείο Εσωτερικών υπάρχουν σκέψεις για πρόσληψη εργαζομένων στο Δημόσιο οι οποίοι θα απασχολούνται αποκλειστικά με τηλεργασία. Την ίδια ώρα η τηλεργασία θα εφαρμόζεται προαιρετικά στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους και μόνο με τη σύμφωνη γνώμη τους, ενώ με βάση τους σχεδιασμούς του υπουργείου όσοι υπάγονται στο συγκεκριμένο καθεστώς δεν θα επηρεάζονται μισθολογικά. Αντιθέτως το σχέδιο νόμου αναμένεται να προβλέπει τη χορήγηση μικρού επιδόματος για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων που θα απορρέουν από την κατ΄ οίκον εργασία και την προμήθεια των υπαλλήλων με τον αναγκαίο τεχνολογικό εξοπλισμό.

Το υπουργείο επιχειρεί να θεσμοθετήσει το πλαίσιο εφαρμογής της τηλεργασίας των δημοσίων υπαλλήλων με όρους που θα ισχύουν όχι μόνο σε συνθήκες κρίσης –όπως της COVID19 –αλλά και υπό κανονικές συνθήκες. Στόχος είναι να προσαρμοστεί το ελληνικό Δημόσιο στα τρέχοντα δεδομένα αξιοποιώντας τις δυνατότητες

Το ΑΣΕΠ

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, αυτή τη στιγμή σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η συζήτηση για νέες προσλήψεις στον δημόσιο τομέα που θα αφορούν αποκλειστικά την τηλεργασία. Οι θέσεις αυτές προβλέπεται να προκηρυχθούν μέσω ΑΣΕΠ μετά το πέρας της πανδημίας και θα περιλαμβάνονται στον πανελλήνιο διαγωνισμό μαζί με άλλες προσλήψεις οι οποίες θα αποφασιστούν όταν συγκεντρωθούν όλες οι ανάγκες του ελληνικού δημοσίου.

Οι συγκεκριμένες θέσεις δεν θα μπορούν να μετατραπούν σε δια ζώσης εργασία και οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν δηλώσει εξαρχής ότι ενδιαφέρονται για αυτές. Παρόλο αυτά σύμφωνα με όσα προβλέπεται να νομοθετηθούν, δεν θα μπορούν να υπαχθούν όλες οι εργασιακές θέσεις σε καθεστώς τηλεργασίας. Βέβαια θεωρείται πως θα εξαιρεθούν οι θέσεις πρώτης γραμμής όπως αυτές που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση πολιτών , ενώ εκτός αναμένεται να τεθούν και όσοι εργάζονται σε κρίσιμες υπηρεσίες , όπως στα δημόσια νοσοκομεία ή στην Αστυνομία. Το νομοσχέδιο επίσης θα ορίζει το πόσο συχνά και για πόσο χρονικό διάστημα θα μπορεί να τηλεργάζεται ο κάθε δημόσιος υπάλληλος. Κεντρική φιλοσοφία του υπουργείου είναι να μην αποκόπτονται τελείως οι εργαζόμενοι από την υπηρεσία τους ώστε να μη διαταράσσεται η ισορροπία στο εργασιακό περιβάλλον. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να διασφαλιστεί με την εφαρμογή τηλεργασίας για συγκεκριμένο αριθμό ημερών ανά μήνα ή ανά έτος. Ο προϊστάμενος κάθε υπηρεσίας θα είναι εκείνος που θα επιλέγει ποιοι υπάλληλοι θα ενταχθούν σε καθεστώς, εφόσον διαπιστωθεί αυξημένη ζήτηση, ενώ δεν αποκλείεται το σύνολο των εργαζομένων μιας υπηρεσίας να μπορεί να αξιοποιεί την τηλεργασία μέσω κυλιόμενης βάρδιας –ανά εβδομάδα ή ανά μήνα. Για την υπαγωγή των εργαζομένων στην τηλεργασία θα τίθενται κάποιες βασικές προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα η ύπαρξη σύνδεσης Internet στο σπίτι.

Πηγή: enikonomia.gr