Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια στο “ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ”

 

Παρουσίαση παραδοσιακών χορών στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Μαρτίου στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο “ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ”.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην γυναίκα αγωνίστρια της εποχής και παρουσιάστηκαν χοροί από ολόκληρη σχεδόν την Ηπειρωτική και νησιώτικη Ελλάδα.

Προλογίζοντας την εκδήλωση η Σύμβουλος του Δημάρχου επί των πολιτιστικών κ. Άννα Γούναρη, είπε:

Ο Μάρτης είναι ο μήνας της γυναίκας, του θεάτρου, της άνοιξης , της ποίησης, της επανάστασης.

Σας καλέσαμε λοιπόν σήμερα εδώ, παγκόσμια ημέρα θεάτρου, σ αυτό το χώρο που είναι στολίδι για την πόλη και όσους υπηρετούν τον πολιτισμό, για να τιμήσουμε την επέτειο της επανάστασης που έγινε την άνοιξη του 21.

Με συνδετικούς κρίκους τις γυναίκες στον αγώνα θα σεργιανίσουμε την Ελλάδα μες απ τους χορούς και με στίχους γνωστούς θα θυμηθούμε και θα τιμήσουμε τη γυναίκα στην επανάσταση. Η επέτειος του 1821, κορυφαία στο εθνικό μας εορτολόγιο, μας καλεί κι εφέτος να εκπληρώσουμε το διπλό μας χρέος: χρέος της καρδιάς και του νου.

Με λογισμό και μ΄όνειρο λοιπόν…

Για να στοχαστούμε, όπως οφείλουμε να πράττουμε πάντα, αντλώντας απ τη γνώση της ιστορίας μας και με όνειρα για το μέλλον.

Η ηθοποιός κ. Γασπαρινάτου Σοφία ανάγνωσε…

Ο αγωνιστικός παλμός της επανάστασης συγκλόνισε βαθιά ολόκληρο τον ελληνισμό και άγγιξε κάθε ψυχή πέρα από ταξικές διαφορές και πικρίες.

Το όραμα της λευτεριάς είχε λάμψει στα μάτια των κλεφτών και των αρματωλών. Από τη λάμψη αυτή φωτίσθηκε και η γυναίκα, η Ελληνίδα της σκλαβιάς, που παραστέκει στον αγώνα των αντρών. Μέσα της αναδύεται πια εκείνο το διαφορετικό της ψυχής περιεχόμενο, η υπερήφανη συνείδηση της λευτεριάς του ατόμου.

Η φλογερή διακήρυξη του Ρήγα, σαν εγερτήριο σάλπισμα, ερχόταν να σημάνει το συναγερμό της Λευτεριάς σ’ όλους τους λαούς.

Που είναι όμως η Ελληνίδα, η γυναίκα, στις κρίσιμες ημέρες του Αγώνα για την ελευθερία, την εθνική ταυτότητα και την αναβίωση του ελληνισμού . Για τη δημιουργία του νέου Ελληνικού κράτους μετά τη μακρόχρονη περίοδο της Τουρκοκρατίας αγωνίσθηκε και η γυναίκα όσο και ο άνδρας, άλλοτε συμπαραστέκοντάς τον και άλλοτε παίρνοντας αποφασιστική θέση και πρωτοβουλία η ίδια.

Ο Δήμαρχος ανατολικής Μάνης έδωσε τιμητική πλακέτα στο χορευτικό του Δήμου μας, την οποία παρέλαβε ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Καπλάνης.