“Ενεργός Γήρανση και Ποιότητα Ζωής”, άρθρο της κ. Μπαντούνα Σταυρούλας

Μια από τις πρώτες εξαγγελίες, που δείχνει και τις προτεραιότητες, του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αγία Βαρβάρα – ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ» κ. Μιχάλη Γιάγκα, στην πρώτη ομιλία του στο κινηματοθέατρο «Γιάννης Ρίτσος», την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019, ήταν η εφαρμογή προγραμμάτων «Ενεργού Γήρανσης».

Η αναφορά δεν ήταν καθόλου τυχαία. Προκύπτει από την αντίληψη που διέπει την παράταξη, ότι οφείλουμε, ως Δήμος, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να παρέχουμε υπηρεσίες στους Δημότες που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τoυς.

Ιδιαίτερη φροντίδα οφείλουμε να παρέχουμε στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και στην τρίτη ηλικία.

Παρατηρείται πολύ συχνά το φαινόμενο, η γήρανση να αντιμετωπίζεται από τις κοινωνίες ως απειλή και όχι ως επίτευγμα.

Ο φόβος των γηρατειών, έχει βέβαια πάρα πολλές διαστάσεις.

Το κλειδί για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της γήρανσης είναι να παραμείνουμε ενεργοί.

Ενεργός γήρανση σημαίνει να μεγαλώνουμε με καλή υγεία και ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας. Να αισθανόμαστε πιο ικανοποιημένοι από τη δουλειά μας, πιο ανεξάρτητοι στην καθημερινή μας ζωή και πιο ενεργοί πολίτες. Άσχετα από την ηλικία μας, να μπορούμε πάντα να συμμετέχουμε δραστήρια στην κοινωνία και να απολαμβάνουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Αυτό μπορεί να επιδιωχθεί σε τρεις τομείς:

Απασχόληση: καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη, αυξάνεται και η ηλικία συνταξιοδότησης. Πρέπει να προσφέρουμε στους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας καλύτερες προοπτικές συμμετοχής στην αγορά εργασίας.

Συμμετοχή στην κοινωνία: το να συνταξιοδοτηθεί κάποιος δεν σημαίνει ότι θα μπει στο περιθώριο. Συχνά παραβλέπεται η κοινωνική συμβολή των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας είτε με τη μορφή φροντίδας που παρέχουν σε άλλους, στους γονείς, στους συζύγους ή στα εγγόνια τους, είτε με τη μορφή εθελοντικής εργασίας.

Ανεξάρτητη διαβίωση: καθώς γερνούμε, έχουμε όλο και περισσότερα προβλήματα υγείας, αλλά μπορούμε να κάνουμε πολλά για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση. Πολύ μικρές αλλαγές στο περιβάλλον μας μπορούν να έχουν τεράστιο όφελος για τα άτομα με διάφορα προβλήματα υγείας ή αναπηρίες. Ενεργός γήρανση σημαίνει επίσης να έχουμε τη δυνατότητα καθώς γερνούμε να ορίζουμε τη ζωή μας για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια – αυτονομία.

Οι δήμοι μπορούν και επιβάλλεται να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να εκπονήσουν οργανωμένο σχέδιο για την προώθηση της κουλτούρας της Ενεργού Γήρανσης.

Η ενημέρωση και η υποστήριξη των ηλικιωμένων με προγράμματα υγείας και διατροφής από εξειδικευμένους επιστήμονες σε μόνιμη βάση.

Η ανάπτυξη παρεμβάσεων που προωθούν την αυτοφροντίδα, την άρση των περιορισμών της κινητικότητας με τα κατάλληλα μέτρα (διαμόρφωση δρόμων, πεζοδρομίων, ανάπτυξη ειδικού δικτύου μετακίνησης),

Η αντιμετώπιση της απομόνωσης και της απώλειας κοινωνικών δεσμών που οδηγούν σε κατάθλιψη.

Η καλλιέργεια της κοινωνικότητας μέσω της συμμετοχής σε οργανωμένες και ουσιαστικές πολιτιστικές δραστηριότητες που θα συνάδουν με τα ενδιαφέροντα τους και θα προάγουν τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών.

Η επιλογή μακροχρόνιων στρατηγικών που ενισχύουν τη φροντίδα τύπου ανοιχτής προστασίας αλλά και τη δημιουργία νέων χώρων φιλοξενίας με κριτήρια που θα ανταποκρίνονται στην κουλτούρα της ενεργού γήρανσης.

Σημαντική επίσης είναι η έμφαση στην προληπτική φροντίδα. Επιβάλλεται η ενσωμάτωση των γνώσεων για τα ευεργετικά αποτελέσματα της άσκησης, σωστής διατροφής, κοινωνικών δραστηριοτήτων στα προγράμματα φροντίδας και προαγωγής υγείας και η ανάλογη ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού.

Πολλοί μύθοι και στερεότυπα συνοδεύουν την τρίτη ηλικία και πρέπει να ανατραπούν στην πράξη προκειμένου να υπηρετήσουμε την αντίληψη της ενεργού γήρανσης.

Προϋπόθεση είναι η γνώση και η επιθυμία για σοβαρή ενασχόληση με το θέμα ώστε να ανταποκριθούμε στην πρόκληση της υγιούς, ενεργού και επιτυχημένης γήρανσης.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η Ενεργός Γήρανση αποτελεί προτεραιότητα.

Για αυτό έχουν θεσμοθετηθεί χρήσιμα και εξειδικευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία θέλουμε και μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε

Για να προσθέσουμε ζωή στα χρόνια και όχι απλώς περισσότερα χρόνια στη ζωή.

Για την παράταξη «Αγία Βαρβάρα – ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ» αυτό αποτελεί άμεση προτεραιότητα.

 

Σταυρούλα Μπαντούνα
Ψυχολόγος, Υπεύθυνη Συμβουλευτικού Κέντρου ΓΣΕΕ
Υποψήφια Δημοτικός Σύμβουλος με το συνδυασμό
«Αγία Βαρβάρα – ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ»