Πέργκολα και Δημοτικά Τέλη, αγκάθια στις σχέσεις Ένωσης Κρητών και Δήμου

Την Κυριακή 27 Ιανουαρίου, όπως γράφαμε εχθές, η Ένωση Κρητών της πόλης μας “Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ” έκοψε με μεγάλη επιτυχία την πίτα της.

Παρόντες μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος της πόλης μας, οι Αντιδήμαρχοί του κ.κ. Σαββίδης, Ντάβιος και Παγουρτζής και Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξής του.

Το κλίμα έδειχνε εξαιρετικά ευχάριστο μεταξύ των παραπάνω και των μελών του Δ.Σ. της Ένωσης.

Μια αποστροφή όμως στην ομιλία του Προέδρου της,  κ. Παντελή Πρεντάκη, προς τους παρευρεθέντες, σχολιάστηκε από εκείνους που παρακολουθούν την κίνηση της Ένωσης και τα Δημοτικά θεματα.

Ο κ. Πρεντάκης αναφερόμενος στην πέργκολα που τοποθετήθηκε το περασμένο Φθινόπωρο στην βεράντα των ιδιόκτητων γραφείων της, ανέφερε πως με κόπο κατορθώθηκε η ολοκλήρωση της.

Με σημερινό σχόλιο του ο κ. Πρεντάκης, κάτω από το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, αναφερόμενος πάλι στην πέργκολα γράφει τα εξής: “Ούτε τελικά κι ο χώρος της πέργκολας που με τόσους κόπους και στερήσεις καταφέραμε να ολοκληρώσουμε, ήταν αρκετός για όλα τα μέλη και τους φίλους της Ένωσης που μας τίμησαν με την παρουσία τους”.

Είχαμε την εντύπωση πως η πέργκολα κατασκευάστηκε από το Δήμο σύμφωνα με δέσμευση του Δημάρχου κ. Καπλάνη, σε παλαιότερη εκδήλωση της Ένωσης και μάλιστα το αναφέραμε σε άλλα δημοσιεύματά μας.

Σημερα το πρωί μας επιβεβαιώθηκε και προφορικά πως η πέργκολα δεν κατασκευάστηκε από το Δήμο.

Το παραπάνω θέμα πάντως δεν είναι το μοναδικό, που τις ανέφελες σχέσεις Δήμου και Ένωσης, αρχίζει να τις επισκιάζει.

Εδώ και πολλους μήνες η Ένωση έχει ζητήσει να απαλλαγεί από την πληρωμή Δημοτικών Τελών, αφού είναι από τους ελάχιστους φορείς της πόλης μας, που τα πληρώνει.

Ο λόγος είναι πως η Ένωση στεγάζεται στα ιδιόκτητα γραφεία της, σε αντίθεση με τους περισσότερους Φορείς που φιλοξενούνται είτε σε Δημοτικά είτε σε δημόσια ακινητα και τα οποία δεν επιβαρύνονται με τα τέλη αυτά.

Ο Δήμος δεν έχει κάνει δεκτό το αίτημα αυτό, το οποίο ειναι σε εκκρεμότητα και δημιουργεί τη δυσάρεστη κατάσταση μεταξύ των δύο.

Πάντως αρκεί μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την απαλλαγή αυτή.

Η άποψή μας είναι πως ο Δήμος πρέπει να απαλλάξει την Ένωση από το βάρος των Δημοτικών τελών, βοηθόντας την να συνεχίσει να προσφέρει στην πόλη μας και τον πολιτισμό, με το ίδιο πάθος και δραστηριότητες που πράτει συνεχώς τα 60 χρόνια ύπαρξής της, στα κοινά της Αγίας Βαρβάρας.

Βεβαίως αυτό πρέπει να ισχύσει και για τους υπόλοιπους φορείς της πόλης μας.