Τα «φορολογικό διαζύγιο» που ισχύει από φέτος για τα ζευγάρια διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα καθώς οι δυο σύζυγοι μπορούν να υποβάλλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2018. Μέχρι τώρα πάνω από 2000 φορολογούμενοι έχουν κάνει αίτηση στη σχετική εφαρμογή της ΑΑΔΕ ζητώντας να υποβάλλουν ξεχωριστή δήλωση. Η σχετική προθεσμία λήγει στις 28 Φεβρουαρίου κι αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο κάθε σύζυγος θα λαμβάνει ξεχωριστό εκκαθαριστικό.
Η διαδικασία του «φορολογικού διαζυγίου» όπως μας λέει ο φοροτεχνικός κύριος Ορέστης Σειμένης ξεκίνησε από τα ζευγάρια που ο ένας σύζυγος ζούσε λόγω της εργασίας του στο εξωτερικό κι ο άλλος στην Ελλάδα. Μέχρι τώρα το εισόδημα που αποκτούσε ο εργαζόμενος σύζυγος στο εξωτερικό θεωρούνταν από το Υπουργείο Οικονομικών παγκόσμιο εισόδημα. Προστίθετο στο εισόδημα του άλλου συζύγου που ζούσε στην Ελλάδα αφαιρείτο ο φόρος που είχε πληρωθεί στο εξωτερικό και το ζευγάρι καλούνταν να καταβάλει φόρους με βάση τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές που ισχύουν στη χώρα μας. Τώρα ο σύζυγος που ζει στο εξωτερικό θα φορολογηθεί για το εισόδημα που αποκτά με τους φορολογικούς συντελεστές της χώρας. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έδωσε τη δυνατότητα για την υποβολή ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων σε όλα τα ζευγάρια αλλά αυτή η διαδικασία κρύβει παγίδες.
Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά του «φορολογικού διαζυγίου»;
Αν ένας από τους δύο συζύγους χρωστά χρήματα στην εφορία ή πρέπει να πληρώσει φόρο λόγω των εισοδημάτων του κι ο άλλος έχει επιστροφή φόρου δεν θα γίνεται συμψηφισμός αλλά ο σύζυγος που δικαιούται επιστροφή θα την λαμβάνει κανονικά. Αν επίσης ο ένας σύζυγος δεν πληρώσει στο κράτος το ποσό του φόρου που του αναλογεί ο άλλος σύζυγος θα μπορεί να παίρνει κανονικά φορολογική ενημερότητα μέσω του Taxisnet.
Τα τεκμήρια θα μετρούν ατομικά και όχι οικογενειακά. Αν για παράδειγμα η σύζυγος έχει στην ιδιοκτησία της δυο διαμερίσματα και δεν έχει άλλα εισοδήματα, το τεκμήριο της καλυπτόταν μέχρι τώρα από τα εισοδήματα του συζύγου της. Σε περίπτωση ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης έχει τεκμαρτό εισόδημα και είναι πιθανό να κληθεί να καταβάλει αυξημένο φόρο.
Ένα άλλο θέμα είναι το χτίσιμο του αφορολογήτου. Μέχρι τώρα υπήρχε δυνατότητα να καλύψει μόνο ο ένας σύζυγος το ποσοστό που αναλογούσε στο νοικοκυριό σε δαπάνες με πλαστικό χρήμα (10% ή 15% ή 20%). Τώρα το χτίσιμο του αφορολογήτου θα γίνεται σε ατομικό επίπεδο.
Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν θα μετράει το ατομικό ή το οικογενειακό εισόδημα θα για τα επιδόματα (τέκνων κ.α). Καλό είναι να μη βιαστούν οι φορολογούμενοι να κάνουν αίτηση καθώς μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου αναμένεται να κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα ξεκαθαρίσει τα νέα δεδομένα.
πηγή: Bussines News – Γιώργος Δημοσθένους