5η ΙΟΥΝΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η 5η Ιούνη έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος. Μία ημέρα όμως δεν αρκεί για να διασφαλίσουμε  για εμάς και τις επόμενες γενιές το πολυτιμότερο αγαθό, που είναι το φυσικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο ζούμε. Χρειάζονται  και οι 365 ημέρες του χρόνου για ευαισθητοποίηση πολιτών, φορέων και διοικήσεων, αλλαγή τρόπου ζωής και νοοτροπίας , εντατικών ενεργειών και ουσιαστικών δράσεων με στόχο τη διασφάλιση και αναβάθμιση του φυσικού μας περιβάλλοντος, του φυσικού μας πλούτου.
Τα προβλήματα πολλά, άλλα απλά και καθημερινά με ευκολότερη δυνατότητα επίλυσης κι άλλα σύνθετα και δυσεπίλυτα. Ακόμη όμως και στα πιο απλά παρατηρούνται καθυστερήσεις,  δυστοκίες,  απραγία. Τα αίτια σύνθετα: οικονομική κρίση και έλλειψη πόρων, λάθος προτεραιότητες και στοχοθεσίες, επιπολαιότητα, ανευθυνότητα , έλλειψη παιδείας και ευσυνειδησίας, έλλειψη προγραμματισμού και σωστής ιεράρχησης αναγκών.
Απαιτείται ενίσχυση του αστικού και περιαστικού πρασίνου. Συνετή διαχείριση των υδάτινων πόρων. Ενίσχυση δράσεων μείωσης των ρύπων. Στροφή και επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μέγιστη δυνατή μείωση του όγκου απορριμμάτων και αποβλήτων και οικολογική διαχείρισή τους. Αντιμετώπιση της ηχορύπανσης. Μέριμνα και σεβασμός στα δικαιώματα κάθε έμβιου οργανισμού. Ευαισθητοποίηση των πολιτών ώστε να σέβονται το φυσικό περιβάλλον τους, να αναγνωρίζουν τις ευθύνες τους προς αυτό και να συμμετέχουν ενεργά στην προάσπιση και διαφύλαξή του.
Η πόλη μας, η Αγία Βαρβάρα, βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Αιγάλεω, γειτνιάζει με αυτό και συνεπώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και  ευαισθητοποιημένη σε θέματα που το αφορούν και το βαρύνουν. Τα σκουπίδια , τα ξερά χόρτα, το εγκαταλελειμμένο, κατεστραμμένο  σύστημα πυρασφάλειας αποτελούν εκρηκτικούς παράγοντες κινδύνου πυρκαγιάς και ανυπολόγιστης καταστροφής για το όρος Αιγάλεω. Το όρος χρειάζεται προστασία, εξειδικευμένη και  απόλυτα στοχευμένη δράση και μέριμνα, αναδάσωση, επαρκές σύστημα άρδρευσης, διαφύλαξη και ανάδειξη της  πολύτιμης χλωρίδας και πανίδας, καθώς  και της ιστορίας που φέρει.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος ο ΠΕΣΥΔΑΠ (Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας – Πειραιά), που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια σε περιβαλλοντικά θέματα, έργα, καινοτόμες δράσεις  και πρωτοβουλίες, διοργάνωσε εκδήλωση βράβευσης εθελοντών,  πυροφυλάκων, πυροσβεστών κλπ, στο Δημαρχείο Κορυδαλλού. Ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ, κ. Γρ. Γουρδομιχάλης, παρουσίασε ομιλία με θέμα δράσεις προστασίας του όρους Αιγάλεω κατά την καλοκαιρινή και χειμερινή περίοδο. Η οργανωτική επιτροπή, αποτελούμενη από τους κ. Δημοσθ. Σταματάτο – Αντιπρόεδρο ΠΕΣΥΔΑΠ, Γ. Κατσαντώνη– Γ.Γ. ΠΕΣΥΔΑΠ  και Δημ. Μπανούση – ειδικό σύμβουλο Προέδρου ΠΕΣΥΔΑΠ προσπάθησε για το καλύτερο. Παρουσιάστηκαν η παρούσα περιβαλλοντική κατάσταση και οι υφιστάμενες δράσεις του συνδέσμου, τα βασικότερα προβλήματα που χρήζουν αντιμετώπισης, οι άξονες σχεδιασμού νέων καινοτόμων δράσεων. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της περιφέρειας  (αντιπεριφερειάρχης Β. Τομέα, κ. Γ. Καραμέρος) και της τοπικής αυτοδιοίκησης, που επίσης τοποθετήθηκαν επί του θέματος και δεσμεύτηκαν ως προς την αναγκαιότητα άμεσης και κατά προτεραιότητα επίλυσης των προβλημάτων που τέθηκαν, αλλά  και διάθεσης των απαιτούμενων κονδυλίων. Από την πλευρά της ΔΕΚ  παρευρέθηκαν σ’ αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα τιμητική εκδήλωση η επικεφαλής κ. Νίκη Σιαραμπή – Μιχαλακάκου και ο κ. Αθανάσιος Τσεκούρας. Καμάρωσαν τους  εθελοντές ,   πυροφύλακες  και λοιπούς βραβευθέντες και άκουσαν με αμείωτο ενδιαφέρον τα όσα ελέχθησαν. Νιώθουν την ανάγκη να συγχαρούν όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και κυρίως όλους εκείνους που καθημερινά μοχθούν για τη διαφύλαξη και προάσπιση του φυσικού μας περιβάλλοντος. Τους ευχαριστούμε θερμά!