Το άνοιγμα του Καλοκαιριού με τον Κλήδονα στην πλατεία Παναγίας Ελεούσας

.

.

Ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας πριν από 4 χρόνια δημιούργησε το «Σχολείον Παράδοσης και Λαογραφίας», μια πρωτοβουλία που αποτελεί έμπρακτη απόδειξη για τη σημασία που αποδίδει στη διατήρηση, ανάδειξη και ανάγνωση της ελληνικής παράδοσης

Την Τετάρτη 19 Ιουνίου τα τμήματα του Σχολείου Παράδοσης και Λαογραφίας αναβιώσαν το έθιμο του Κλήδονα, στη κεντρική πλατεία του Δήμου με εκατοντάδες χορευτές όλων των ηλικιών.

Ο Δήμαρχος της πόλης κ. Λάμπρος Μίχος προλογίζοντας τη γιορτή είπε χαρακτηριστικά « … Αυτό που αποπειραθήκαμε να κάνουμε πριν από 4 χρόνια δημιουργώντας το Σχολείον Παράδοσης και Λαογραφίας φαίνεται ότι ευδοκιμεί και κατάφερε για άλλη μια φορά να μας κάνει συλλειτουργούς στη γιορτή. Και κάνουμε τη γιορτή σε αυτή την πλατεία γιατί εδώ είναι το κέντρο του δικού μας κόσμου, το κέντρο της τοπικής ζωής, το κέντρο της πόλης μαςΚαι είναι σπουδαίο να βλέπουμε όλα αυτά τα μικρά παιδιά μέσα σε 4 χρόνια να έχουν μάθει να χορεύουν να βγαίνουν μπροστά και να νιώθουν πρωταγωνιστές σε αυτή τη γιορτή της παράδοσής μας… Το έθιμο του Κλήδονα μπλέκει παγανιστικά και θρησκευτικά στοιχεία. Πρώτα ο Απόλλωνας, μετά ο Αι Γιάννης… Σήμερα είμαστε στην πλατεία με το Δημαρχείο και την εκκλησία. Ένα νήμα που συνδέει τη ζωή μας από την αρχαιότητα μέχρι τώρα και την ίδια μυρωδιά να διαπερνά όλα αυτά τα έθιμα…»

Ακολούθησε η γιορτή με άναμμα της φωτιάς, που από πάνω της πηδούσαν αγόρια και κορίτσια, τη μεταφορά του αμίλητου νερού που μέσα του έριχναν οι νέες κάτι δικό τους για φανερωθεί στα σχήματα του νερού η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου και στη συνέχεια χορός από όλο τον κόσμο.

Ένα ακόμα υπέροχο βράδυ στην Αγία Βαρβάρα τελείωσε!

Πέρα από το αίσθημα ικανοποίησης για το αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας των μαθητών του Σχολείου Παράδοσης και Λαογραφίας και την πετυχημένη γιορτή αξίζει να σημειωθεί η ικανοποίηση του κόσμου από αυτά τα λόγια του Δημάρχου:

« … Το πήλινο κανάτι με το αμίλητο νερό στόλιζαν η δάφνη, η μυρτιά, η λυγαριά. Τέτοια όμορφα φυτά θα γεμίσουμε όλη την πόλη … Με αυτήν τη γιορτή, με αυτήν την υπόσχεση ανοίγουμε το φετινό καλοκαίρι …»