408 ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΜΕ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης η Ελλάδα έχει 408 παραλίες με γαλάζιες σημαίες, κατέχοντας τη δεύτερη θέση παγκοσμίως μετά την Ισπανία.

«Πρωταθλητές» στις γαλάζιες σημαίες αναδείχθηκαν φέτος το Λασίθι με 42 σημαίες, η Χαλκιδική με 33, η Κέρκυρα με 30, τα Χανιά με 29 και η Ρόδος με 24. Να σημειωθεί ότι οι γαλάζιες σημαίες δεν επιβραβεύουν μόνο την εξαιρετική ποιότητα των νερών, αλλά και την οργάνωση των ακτών, όπως καθαριότητα, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που  οι περισσότερες γαλάζιες σημαίες απονέμονται συνήθως σε μεγάλα νησιά ή ηπειρωτικές περιοχές, ενώ τα μικρότερα νησιά των Κυκλάδων ή των Σποράδων έχουν πολύ μικρό αριθμό σημαιών (π.χ. Σκιάθος 2, Σκόπελος 1, Μύκονος 1, Κέα 1, Ανδρος 1, Μήλος 1, Σίφνος 2).

Πάντως, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, και οι υπόλοιπες ελληνικές θάλασσες είναι κατάλληλες. Συγκεκριμένα, το 94% είναι εξαιρετικής ποιότητας, ενώ το 99,8% κατάλληλο για κολύμβηση. Επίσης, 408 ακτές και 10 μαρίνες (2 στην Αττική και στη Χαλκιδική και από μία σε Κορινθία, Λευκάδα, Κέρκυρα, Λασίθι, Κω και Λέρο) έλαβαν τη γαλάζια σημαία, η οποία πιστοποιεί και την ύπαρξη επαρκών εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης των λουομένων. Υπενθυμίζεται ότι η αξιολόγηση της ποιότητας υδάτων κολύμβησης είναι υποχρέωση της χώρας έναντι της κοινοτικής νομοθεσίας και πραγματοποιείται από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος. Για την αξιολόγηση έγιναν δειγματοληψίες σε 2.150 σημεία το 2013: σύμφωνα με την επεξεργασία των αποτελεσμάτων, 2.016 σημεία (93,8%) ταξινομούνται στην κατηγορία «εξαιρετικής ποιότητας», 111 σημεία (5,2%) χαρακτηρίζονται «καλής ποιότητας», 18 σημεία (0,8%) χαρακτηρίζονται «επαρκούς ποιότητας» και μόνο 5 σημεία (0,2%) «ανεπαρκούς ποιότητας».