Κωνσταντίνος Σαρόπουλος: “Το μήνυμα της Ανάστασης”

.

Η επανάληψη του θείου δράματος κάθε Μεγάλη Εβδομάδα ενισχύει τις αντοχές μας στις αντιξοότητες της ζωής και ανανεώνει τις ελπίδες μας. Μας δίνει την ευκαιρία να στοχαστούμε και να προβληματισθούμε, είτε ανήκουμε στους πιστούς χριστιανούς, είτε στους σκεπτικιστές.

Ανάσταση είναι η καινούργια αρχή μέσα στο τέλος. Η αναγέννηση! Σημαίνει τη νίκη του φωτός και την ήττα του σκότους.

Η Ανάσταση του Χριστού εκπέμπει το μήνυμα του θάρρους  και της τόλμης. Μας καλεί να αναλογιστούμε με ταπεινότητα και σεμνότητα το ρόλο μας στη ζωή και να αντιμετωπίσουμε με δύναμη τον πολύπλευρο καθημερινό αγώνα. Όπως ο Ιησούς κατάφερε να αναμετρηθεί με τις κακουχίες, να τις υπομείνει και στο τέλος να νικήσει και το θάνατο.

Ο θρήνος της καμπάνας, οι πένθιμοι βυζαντινοί ήχοι, οι μυρωδιές της πασχαλιάς, της βιολέτας, των ρόδων και των κρίνων στον ανθοστόλιστο επιτάφιο, μας προσκαλούν να αφήσουμε το φως να διώξει τις σκιές της ψυχής που μας πληγώνουν και μας ταλανίζουν. Να αντιπαρατεθούμε με τις σύγχρονες τάσεις για ανταγωνισμό και εξουσία και να ανοίξουμε τις καρδιές μας. Να εξαγνιστούμε συμμετέχοντας σε συμπεριληπτικές πρακτικές και αλληλέγγυες διαδικασίες. Να συμπαρασταθούμε σε εκείνους που βρίσκονται κάτω από τη δίνη της αρρώστιας, της απώλειας, της φτώχειας, της βίας, του ξεριζωμού και του πολέμου.

Το τσούγκρισμα των αυγών, οι φλόγες των λαμπάδων, το απολαυστικό τσουρέκι και τα κουλουράκια, το εορταστικό τραπέζι με συγγενείς και φίλους κ άλλα πολλά έρχονται να μας χαρίσουν λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς.

Όλα αυτά τα χαρμόσυνα έθιμα έρχονται να ραγίσουν την αδυσώπητη εικόνα της πραγματικότητας. Ενός πληγωμένου κόσμου από την απαξίωση των πανανθρώπινων αξιών.

Το Αναστάσιμο Πάσχα μας υπενθυμίσει κι εφέτος ότι αξίζει να ενστερνιστούμε την ελπίδα και ΜΑΖΙ να πάρουμε το μονοπάτι για έναν κόσμο με ειρήνη, κοινωνική δικαιοσύνη και βιώσιμο περιβάλλον. Έναν κόσμο πιο ανθρώπινο.

Χρόνια Πολλά

Κωνσταντίνος Σαρόπουλος

Επικεφαλής της Παράταξης «Μαζί με τους Πολίτες»