Γιάγκας επιστρέφει ξανά για την εκμίσθωση κτηρίου στην π. ΒΙΟΧΡΩΜ σε ιδιώτη, από το Δήμο

Ένα θέμα που φυσιολογικά έπρεπε να έχει τελειώσει με τις εκατέρωθεν εξηγήσεις μεταξύ του Δημοτικού Συμβούλου κ. Γιάγκα και του Αντιδημάρχου κ. Παγουρτζή και αφορά την εκμίσθωση κτηρίου στο χώρο της π. ΒΙΟΧΡΩΜ από το Δήμο σε Εταιρεία, δεν λέει να ολοκληρωθεί.

‘Ισως ο έντονος διάλογος και στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο μεταξύ των παραπάνω, συνέχεια της δημόσιας αντιπαράθεσής τους με επιστολές, δεν φαίνεται να αφήνει περιθώρια συναίνεσης και συνενόησης.

Τέλος πάντων λάβαμε από τον Δημοτικό Συμβουλο κ. Γιάγκα την παρακάτω επιστολή, για το θέμα:

“Κύριε Βαμβακόπουλε,

Σχετικά με το σχόλιο που κάνατε στην ηλεκτρονική σας εφημερίδα θέλω να σας εκθέσω τη θέση μου. Ήσασταν παρών χθες, τουλάχιστον μέχρι ένα σημείο, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Κατά τη διαδικασία των ερωτήσεων προς τη Διοίκηση έθεσα δύο θάματα:

α) Ζήτησα από τη Δημοτική αρχή να εφαρμόσει την παρ. 7 του άρθρο 66 του νόμου 3852/2010 (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ) που αναφέρει ότι «Για την αποδοτικότερη λειτουργία των Δημοτικών Παρατάξεων η Δημοτική Αρχή οφείλει να παραχωρεί σε αυτές κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο καθώς & Γραμματειακή Υποστήριξη» και

β) κάλεσα τον κ. Παγουρτζή να ανασκευάσει τα όσα ψευδώς ισχυρίζεται προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στο 5σέλιδο υπόμνημά του, το οποίο χθες μου κοινοποιήθηκε, σχετικά με τη στάση που κράτησα για την απ’ ευθείας ανάθεση στην υπόθεση της μίσθωσης των ακινήτων του χώρου της πρώην ΒΙΟΧΡΩΜ. Παράλληλα πληροφόρησα το σώμα για την απόρριψη, από την Επιτροπή εφέσεων, της προσφυγής του Δήμου κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που ακύρωνε την απ’ ευθείας ανάθεση στη ΛΑΜΔΑ ΧΑΡΤΙΚΗ, ως μη σύννομη και ενάντια στα συμφέροντα του Δήμου.

Αντί λοιπόν ο κ. Παγουρτζής να αποκαταστήσει την ΑΛΗΘΕΙΑ και να παραδεχθεί ότι εγώ και ο κος Σωτηρόπουλος από την αρχή , όπως με έγγραφα έχω αποδείξει, είχαμε καταγγείλει τη μεθοδευμένη διαδικασία ως προσχηματική και σκανδαλώδη, κατέφυγε σε νέους αναληθείς ισχυρισμούς συνοδευόμενους από διάφορα ερωτήματα. Στο έργο του αυτό συμπαραστάτη βρήκε τον τέως αντιδήμαρχο κο Παντελή Πρεντάκη ο οποίος είχε χειριστεί την υπόθεση.

Μάλιστα επιστράτευσαν ως ατράνταχτο επιχείρημα και μου καταλόγισαν ως αμάρτημα το γεγονός ότι το 2003 – καλά διαβάζεις, το 2003 – όταν τα 34 στρέμματα ανήκαν στην ιδιοκτήτρια εταιρεία YORKSHIRE και δεν είχε αρμοδιότητα ο Δήμος, ως εντεταλμένος σύμβουλος, δεν έκανα τίποτα για την υπόθεση της ΛΑΜΔΑ.

Ο κος Πρεντάκης, όπως καλά γνωρίζεις, σύμφωνα με τον κανονισμό δεν είχε δικαίωμα να λάβει το λόγο για να απαντήσει. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου όμως, δείχνοντας μεγαλοψυχία και θέλοντας να αβαντάρει τη Διοίκηση, του έδωσε το λόγο.

Μόνο που αυτό το λόγο τον αφαίρεσε από μένα. Μου απαγόρευσε να απαντήσω στα ερωτήματα που μου απηύθυναν οι κ.κ Παγουρτζής και Πρεντάκης αλλά και να αντικρούσω τα όσα προβάλλονται στο 5σέλιδο έγγραφο προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Επόμενο ήταν μετά από αυτό να δημιουργηθεί ένταση και να αποχωρήσω, όπως και ο κος Σωτηρόπουλος, από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ακολούθησαν βεβαίως και άλλα μέλη.

Από το περιεχόμενο της 5σέλιδης επιστολή του κου Παγουρτζή προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την οποία σας αποστέλλω για ενημέρωση και αν επιθυμείτε δώστε τη στη δημοσιότητα, όσο και από την απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 152 του ν. 3463/2006 με την οποία απορρίπτεται η προσφυγή του Δήμου, γίνεται σαφές ότι:

  1. Η επιχειρηματολογία του Δήμου είναι έωλη.

  2. Επιχειρείται μετάθεση ευθυνών.

  3. Έχει λογικά άλματα

  4. Διατυπώνεται ο ψεύτικος ισχυρισμός ότι εγώ «ψήφισα στο Δημοτικό συμβούλιο τις πολιτικές επιλογές της διοίκησης για το χειρισμό της υπόθεσης».

  5. Δεν απαντάει γιατί ο Δήμος προχώρησε σε δημοπράτηση (πλειοδοτικός διαγωνισμός) των δύο κτηρίων, αγνοώντας προκλητικά την (ΑΠ. 44/22-4-16) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με κίνδυνο, αν ολοκληρώνονταν η διαδικασία του πλειστηριασμού, να υποστεί ο Δήμος απώλεια εσόδων ύψους περίπου 40.000 ευρώ ετησίως.

  6. Δεν απαντάει γιατί ο Δήμος ενήργησε παρά το νόμο και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

  7. Αποκρύπτεται ότι ο προς ενοικίαση χώρος ανέρχεται στα 5.000 περίπου τετραγωνικά μέτρα.

  8. Αποκρύπτεται ότι το ενοίκιο ξεκίνησε από 18.700 Ευρώ το μήνα, μειώθηκε το 2011 σε 13.500 ευρώ και τώρα επιχειρήθηκε να κατέλθει στις 10.000 ευρώ το μήνα.

  9. Η απόφαση για απευθείας ανάθεση της ενοικίασης του χώρου στη ΛΑΜΔΑ ΧΑΡΤΙΚΗ απορρίφθηκε γιατί λήφθηκε παρά το νόμο.

  10. Η Επιτροπή εφέσεων απέρριψε ΟΜΟΦΩΝΑ την προσφυγή του Δήμου επειδή η απόφαση του Δήμου για απ’ ευθείας ανάθεση δεν προστατεύει τα συμφέροντα του Δήμου.

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν προσχηματική για να ανατεθεί εκ νέου η ενοικίαση στη ΛΑΜΔΑ ΧΑΡΤΙΚΗ με χαμηλότερο τίμημα.

Μετά όμως την απόρριψη της απ’ ευθείας ανάθεσης και της προσφυγής του Δήμου αποκαθίσταται η τάξης:

Η ΛΑΜΔΑ ΧΑΡΤΙΚΗ θα συνεχίσει να καταβάλλει το ποσό των 162.000 ευρώ ετησίως έναντι των 120.000 ευρώ που θα κατέβαλε αν υλοποιούνταν η απ’ ευθείας ανάθεση. Με την προϋπόθεση ότι ο Δήμος δεν θα συνεχίσει την ίδια τακτική και θα απεμπολήσει τα δικαιώματά του.

Το τελευταίο είναι και η ουσία της υπόθεσης. Η προστασία των συμφερόντων του Δήμου και των Δημοτών. Σ΄ αυτή την κατεύθυνση εγώ και ο συνδυασμός «Αγία Βαρβάρα – ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ» κινούμαστε.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

27/4/2017

Μιχάλης Γ. Γιάγκας

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αγίας ΒαρβάραςΕπικεφαλής Συνδυασμού «Αγία Βαρβάρα – ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ»”