Δήμος Αγίας Βαρβάρας: «Πρόγραμμα καταπολέμησης πιτυοκάμπης των πεύκων»

.
.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Τμήμα Κηποτεχνίας και Πρασίνου του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης του εντόμου πιτυοκάμπης (κοινή κάμπια των πεύκων), όπως κάθε χρόνο, υλοποιεί αυτήν την περίοδο επίγειους βιολογικούς ψεκασμούς. .                                                                                                              

Συγκεκριμένα πραγματοποιούνται ψεκασμοί καθημερινά, κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες, με τη χρήση εξειδικευμένου βιολογικού εντομοκτόνου (Bacillus Thurigiensis) το οποίο είναι ακίνδυνο για τα τέλεια έντομα όπως η μέλισσα, για τα ζώα και για τους ανθρώπους, είναι φιλικό προς το περιβάλλον και δεν εγκυμονεί κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία..

Η Κάμπια των Πεύκων, θεωρείται από τους κυριότερους παράγοντες αποφύλλωσης των πεύκων, η οποία μπορεί να οδηγήσει και στην πλήρη ξήρανσή τους (ειδικά σε νεαρά δενδρύλλια). Η ζημιά προκαλείται από τις προνύμφες του εντόμου, οι οποίες τρέφονται από τις πευκοβελόνες την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα..

Η παρουσία του εντόμου σε αστικά και περιαστικά περιβάλλοντα δημιουργεί περεταίρω προβλήματα (οι προνύμφες από το προνυμφικό στάδιο προκαλούν διάφορες αλλεργίες, όπως κνησμό, εξανθήματα, αναπνευστικά προβλήματα, κ.λπ. σε ανθρώπους & ζώα).

.

Πεδίο εφαρμογής των ψεκασμών, είναι οι πευκόφυτοι περιβάλλοντες χώροι σχολείων αλλά και μεμονωμένα άτομα πεύκης σε δενδροστοιχίες του Δήμου..

Σημειώνεται ότι η εξέλιξη και ο ρυθμός πραγματοποίησης των ψεκασμών εξαρτάται και από τις καιρικές συνθήκες.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ