Σύλλογος Γονέων 1ου ΓΕΛ Αγίας Βαρβάρας: «Ατάκτως Ερριμμένα»

.
Εν όψει των δυσάρεστων εξελίξεων που ανακοινώθηκαν και που σύντομα μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς θα έρθουν αντιμέτωποι με τις θλιβερές συνέπειες αυτών, δεν μπορούμε παρά να αντιταχθούμε σθεναρά κι ανυποχώρητα προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω υποβάθμιση, αποδυνάμωση κι απαξίωση των δημόσιων σχολείων.
.
Καλό είναι να έχουμε κατά νου ότι οι εν λόγω αποφάσεις δεν αφορούν μονάχα γονείς και μαθητές. Πολιτεία στην οποία απουσιάζει η συστηματική μέριμνα για το εκπαιδευτικό σύστημα και ταυτόχρονα το πολύτιμο αγαθό της δημόσιας παιδείας θεωρείται, ως αποδεικνύεται, ήσσονος σημασία, είναι καταδικασμένη στον πνευματικό, ηθικό και κοινωνικό μαρασμό με όλες τις παρελκόμενες κοινωνικές παθογένειες.
.
Και σαν να μην έφταναν τα αμέτρητα προβλήματα και ελλείψεις στα δημόσια σχολεία – αιμορροούσα πληγή της ελληνικής πολιτείας – έρχεται τώρα να προστεθεί και η συγχώνευση ή και κατάργηση τμημάτων σε πολλά σχολεία με συνέπεια το ασφυκτικό «στοίβαγμα» των μαθητών στις αίθουσες, που, αν μη τι άλλο, δυσχεραίνει την μαθησιακή διαδικασία, αποθαρρύνει το έργο του εκπαιδευτικού, μειώνει την γόνιμη και αποτελεσματική αλληλεπίδραση μαθητών – εκπαιδευτικών, περιορίζει την εξέλιξη των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες κτλ.
.
Επιπρόσθετα, η κατάργηση τμημάτων σε συγκεκριμένα σχολεία που προωθείται, μεταξύ αυτών και στο 2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας, επιφέρει μοιραία την συρρίκνωση και απαξίωση των εν λόγω σχολείων η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει στο κλείσιμο αυτών και την «άτακτη» μετακίνηση και «στοίβαγμα» των μαθητών σε έτερα διαθέσιμα σχολεία.
.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα ασφυκτικά γεμάτα τμήματα, πέραν της ανθυγιεινής συνθήκης που δημιουργούν για εύλογους λόγους, καθιστούν αδύνατη την ομαλή λειτουργία της μάθησης, της κατανόησης, της εμπέδωσης και εν τέλει της γνωσιακής εξέλιξης του μαθητή. Άραγε αυτό επιθυμούμε ως πολίτες, ως γονείς;
.
Περιθώρια επανάπαυσης και ανοχής δεν υπάρχουν. Οι εκπτώσεις είναι αποδεκτές μονάχα στα υλικά αγαθά. Τα πνευματικά αγαθά έχουν και πρέπει να διατηρούν υψηλή κι αδιαπραγμάτευτη την αξία τους!
.
Παραμένουμε δίπλα στην εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε συλλογικά τακτικές ‘συμπίεσης’, συρρίκνωσης και περαιτέρω υποβιβασμού του πολύτιμου δημόσιου αγαθού της εκπαίδευσης και της παιδείας.
.
Η Πρόεδρος
Θεόκλη Κοτσυφάκη