Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών και τρωκτικών στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας

.
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκλήρωση 5ης εφαρμογής

Οι Υπηρεσίες του Δήμου μας ακολουθούν με συνέπεια όλες τις προγραμματισμένες εργασίες και ενημερώνουμε όλους τους πολίτες μας, πώς στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Καταπολέμηση κουνουπιών με πεδίο εφαρμογής το αστικό περιβάλλον του Δήμου Αγίας Βαρβάρας» και «Εργασίες καθαρισμού φρεατίων όμβριων υδάτων»ολοκληρώθηκαν αισίως οι 5 πρώτες εφαρμογές σε όλες τις πλατείες, πάρκα, εκκλησίες, εγκαταλελειμμένα κτίρια και φρεάτια όμβριων υδάτων.

Οι εφαρμογές, καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, πραγματοποιούνται σε μη πολυσύχναστες ώρες και σε συνεργασία με εξειδικευμένο και έμπειρο συνεργείο εταιρίας απολυμάνσεων και απεντομώσεων, το οποίο κατέχει όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, άδειες και σύγχρονο εξοπλισμό για την ασφαλή διενέργεια των προγραμμάτων.

Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών περιλαμβάνει:

• Τοποθέτηση δικτύου παγίδων ωοαπόθεσης και συστηματική παρακολούθηση και καταγραφή των ειδών και πληθυσμών τους
• Το δειγματοληπτικό έλεγχό τους για τον εντοπισμό μολυσμένων εντόμων από συγκεκριμένα παθογόνα (π.χ. ιό του Δυτικού Νείλου)
• Μεταφορά του υλικού στο εργαστήριο, καλλιέργεια για την εκκόλαψη των αυγών και ταυτοποίηση του είδους.
• Το ψεκασμό προνυμφοκτόνου σκευάσματος στα φρεάτια και στα σημεία που υπάρχει στάσιμο νερό

Το πρόγραμμα καταπολέμησης τρωκτικών περιλαμβάνει:

• Πλήρη καθαρισμό των φρεατίων και καναλιών υδροσυλλογής και εν συνεχεία, απολύμανση (για κατσαρίδες και κουνούπια) και μυοκτονία αυτών, με ψεκασμό και τοποθέτηση (κρέμασμα) δολωματικής παγίδας, αντίστοιχα, στα φρεάτια και κανάλια υδροσυλλογής όμβριων (μία σε κάθε φρεάτιο), για όλα τα είδη των τρωκτικών, οποιουδήποτε τύπου και μεγέθους, σε σταθερό σημείο.

Σημαντική ενημέρωση: Καθ’ όλους τους δειγματοληπτικούς ελέγχους δεν έχει εντοπιστεί σε κανένα δείγμα ιός του Δυτικού Νείλου.

Μέχρι το τέλος του έτους απομένουν άλλες 3 (τρεις) εφαρμογές κουνουποκτονίας και 1 (μία) εφαρμογή μυοκτονίας στα φρεάτια.