Ι.Ν Προφήτου Ηλιού Αγ. Βαρβάρας: Το πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Μεγάλης Εβδομάδας

.
Σε μία εβδομάδα εισερχόμαστε στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου και καλούμαστε να συμπορευθούμε και εμείς μαζί με τον Χριστό.
.
Εισέρχεται στα Ιεροσόλυμα με ζητωκραυγές και Ωσαννά για να οδηγηθεί σε λίγο στον λόφο του Γολγοθά, για να πεθάνει επάνω στον Σταυρό να χύσει το Πανάγιο Αίμα Του για να ξεπλύνει τις αμαρτίες μας και για να μας χαρίσει αιώνια ζωή.
.
Οι ημέρες αυτές πρέπει να είναι αφιερωμένες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΝ. Οι άγιες αυτές ημέρες δεν είναι απλά κάποια ιστορικά γεγονότα, που συνέβησαν κάποτε. Αλλά γεγονότα που επεκτείνονται και στο παρόν. Είναι γεγονότα που αγκαλιάζουν τους ανθρώπους όλων των εποχών και όλων των αιώνων. Για αυτό και άλλωστε ότι ψάλετε αυτές τις ημέρες είναι σε ενεστώτα χρόνο.
.
Τα τελούμενα εντός των ναών, η έξοδος του Εσταυρωμένου την Μεγάλη Πέμπτη, η αποκαθήλωση και η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή, η Ανάστασις το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου προς την Κυριακή του Πάσχα, δεν είναι απλά ήθη και έθιμα. Είναι λειτουργικές πράξεις με βαθύ πνευματικό και θεολογικό περιεχόμενο, οι οποίες απογυμνωμένες από νεοεισεχόμενες πράξεις μας βοηθούν να εμβαθύνουμε στο νόημα αυτών των αγίων ημερών. Νόημα το οποίο μόνο εντός των ναών, μέσα στις ιερές ακολουθίες των ημερών μπορούμε να καταλάβουμε.
.
Μας περιμένει εντός της Εκκλησία ο Νυμφίος Χριστός, να τον συναντήσουμε, να πάρουμε έστω και λίγο από την αγάπη Του για να την μοιράσουμε στους γύρω μας.
.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΔΕΛΦΟΙ ΜΟΥ!