Κικίλιας: «Πηγαίνουμε σε πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο»

Οι ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες που επικρατούν, με τον εξαιρετικά ήπιο και άνυδρο χειμώνα που πέρασε, έχουν σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες αρχές. «Πάμε για μια πάρα πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο» δηλώνει χαρακτηριστικά στην «Καθημερινή» ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας και κρούει τον κίνδυνο του κινδύνου για το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν άλλα ακραία φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κικίλιας αναφέρεται στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την επιτυχή αντιμετώπιση των φαινόμενων. Επισημαίνει πως σε διάστημα έξι μηνών υπεγράφησαν συμβάσεις άνω του 1 δισ. ευρώ του προγράμματος «Αιγίς» και προχώρησε η νέα διάταξη δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Το νέο δόγμα προβλέπει σε κάθε περιστατικό να σπεύδουν δύο πυροσβεστικά οχήματα με την παρουσία και τρίτου, στο οποίο θα επιβαίνει αξιωματικός. Επίσης, άλλαξε ο σχεδιασμός εναέριας προσβολής, καθώς τα εναέρια μέσα θα σηκώνονται αυτομάτως, χωρίς να περιμένουν επιβεβαίωση του κάθε περιστατικού από δυνάμεις στο έδαφος.

Σε ό,τι αφορά στο προσωπικό ο κ. Κικίλιας μιλά για 15 χιλιάδες μόνιμους και 2,5 χιλιάδες εποχικούς πυροσβέστες. Ιδιαίτερη αναφορά κάνεις στους 700 επιπλέον δασοκομάντος που εντάχθηκαν στη δύναμη του Σώματος, ώστε οι 6 ομάδες που υπήρχαν μέχρι πέρυσι να γίνουν φέτος 16. Τονίζει, τέλος, ότι έχει εξσφαλιστεί η υποστήριξή τους από 88 εναέρια μέσα, αεροσκάφη και ελικόπτερα.

πηγή: Aftodioikisi.gr