Ο “Φάρος” καθήλωσε με το πρωτότυπο εγχείρημα «ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΘΕΜΑΤΩΝ» του Κυριάκου Σαχανίδη, στην Μητρόπολη Αθηνών

Στην Μητρόπολη Αθηνών, το Σάββατο 20 Απρίλη 2024, ο Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ», καθήλωσε με το πρωτότυπο εγχείρημα «ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΘΕΜΑΤΩΝ» του Κυριάκου Σαχανίδη, Τροπάρια και ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας στην ποντιακή διάλεκτο.
.
.
Η προσέλευση των καλεσμένων ήταν αθρόα, κατέκλισαν κυριολεκτικά όλους τους χώρους του Μητροπολιτικού Ναού, καθήμενοι και όρθιοι και παρακολούθησαν με κατάνυξη και ευλάβεια αυτό το μοναδικό και πρωτοφανές δρώμενο.
..
Προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα, συγκίνηση, γαλήνη, δέος αλλά και υπερηφάνεια. Υπερηφάνεια αισθάνθηκαν και όσοι έμειναν εκεί…. στα ματωμένα χώματα του Πόντου, καθώς ανέβαινε στα ουράνια η αγγελική αυτή μελωδία, με την λαλιά του Πόντου και το κλάμα της λύρας.
..
Για πρώτη φορά ακούστηκαν τροπάρια και ύμνοι στην ποντιακή διάλεκτο και ο ήχος της λύρας μέσα στην Μητρόπολη Αθηνών.
.
Η γλυκιά και μαγευτική φωνή της σοπράνο, οι ψαλμωδίες και οι απαγγελίες συγκλόνισαν, έφεραν δάκρυα και δεν άφησαν καμμιά χορδή ανέγγιχτη.
.
Και όταν άναψαν τα κεριά, φέρνοντας το μήνυμα της Ανάστασης, έφεραν και ελπίδα και αισιοδοξία. Τίποτα δεν χάθηκε από τον Αλησμόνητο Πόντο!
..
Οι ήχοι της Ποντιακής Λύρας, η Ποντιακή Διάλεκτος και ο άριστος τρόπος παρουσίασης του Δρώμενου, εντυπωσίασε τους εκπροσώπους της εκκλησίας αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους.
.
Τη επιλογή και μεταφορά των κειμένων στην Ποντιακή Διάλεκτο έκανε ο Κυριάκος Σαχανίδης, συγγραφέας και ποιητής της Ποντιακής Διαλέκτου.
.
.
Ψαλμωδοί : η σοπράνο Σαββίνα Ξανθοπούλου & ο ψάλτης Φαίδων Ιωαννίδης
.
Λύρα Πόντου : Δημήτρης Κοσμίδης
.
Αφηγητές μέλη του Συλλόγου: Σαχανίδης Κυριάκος, Σαββίδου Σοφία, Σιδηροπούλου Χριστίνα, Παραστατίδης Δημήτρης, Μουρατίδου Σοφία, Σελεμίδη Ναταλία, Σαββίδου Τατιάνα, Ποικιλίδου Κλειώ.
..
Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμο Β΄ εκπροσώπησε ο Αιδεσιμολογιότατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Συνοδινός, ο οποίος φανερά συγκινημένος, δεν μπορούσε να κρατήσει τα δάκρυά του, τόνισε ότι όσο είναι ζωντανή η λαλιά ενός τόπου, είναι ζωντανός και ο λαός του και ευχαρίστησε τους συντελεστές της Εκδήλωσης.
..
Χαιρετισμό απηύθυναν και εκ μέρους του Δημάρχου Αγ. Βαρβάρας κ. Λάμπρου Μίχο, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Νίκος Βουρλιώτης, η Γεν. Γραμματέας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας κ. Αθηνά Σωτηριάδου και ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου & Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σάββας Σαββίδης.
..
Παρευρέθηκαν Βουλευτές, υποψ. Ευρωβουλευτές, Αντιδήμαρχοι & Δημοτικοί Σύμβουλου Δυτικής Αθήνας, εκπρόσωποι αδελφών σωματείων κ.ά
.
Θερμές Ευχαριστίες:
– Στην ηγεσία της Μητρόπολη Αθηνών, που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε με την δέουσα σοβαρότητα και θέρμη την πρότασή μας
– Στην Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, για την ηθική προστασία της εκδήλωσης
– Την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών
– Την Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων
– Τα αδελφά σωματεία που στήριξαν την δράση (Αιγάλεω – Ένωση Ποντίων & Καύκασος, Ε.ΠΟ.Ν.Α, Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Ν.Ιωνία, Αργυρούπολη, Αργοναύται – Κομνηνοί, Κοπα, Φιλαδέλφεια, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Μαρούσι, Ποντίων Ποιητών, κ.ά)
– Στα μέλη του Συλλόγου Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ», για την εμπιστοσύνη και την δυναμική τους παρουσία.
..
Τα παρατεταμένα χειροκροτήματα, τα θερμά συγχαρητήρια, οι αγκαλιές και τα καλά λόγια που έλαβα είναι η κινητήριος δύναμη για να συνεχίζω τις δράσεις για την άσβεστη φλόγα της Αλησμόνητης Πατρίδας!
.
Με εκτίμηση, η Πρόεδρος
Σοφία Σαββίδου