ΤΟ ΟΡΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα του Βουνού: Ημέρα προβληματισμού για το Όρος Αιγάλεω

Αμεση ανάγκη ευαισθητοποίησης του κράτους και της περιφέρειας

Στο πλαίσιο της σημερινής ημέρας (11.12.2013), που έχει καθιερωθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα του Βουνού, είναι κρίσιμο να τονιστεί η αναγκαιότητα προστασίας των ορεινών όγκων της Δυτικής Αθήνας, που είναι βασική συνιστώσα της ποιότητας ζωής των πολιτών της περιοχής.

Η αναγκαιότητα προστασίας τονίζεται από την  υφιστάμενη κατάσταση του Όρους Αιγάλεω και του Ποικίλου Όρους, που από περιβαλλοντικής άποψης είναι κρίσιμη. Τα συγκεκριμένα βουνά βιώνουν μια πρωτόγνωρη απαξίωση που έχει αρνητικές κοινωνικές και αναπτυξιακές επιπτώσεις. Από τη μια παρατηρείται αδιαφορία της κεντρικής διοίκησης και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης σχετικά με την προστασία τους και από την άλλη διαπιστώνονται παράνομες ενέργειες σε βάρος τους (καταπατήσεις, απορρίψεις αποβλήτων, βόσκηση, φωτιές, υλοτομία κ.ά).

Για τον λόγο αυτό απαιτείται άμεσα  κλιμάκωση πρωτοβουλιών και συντονισμένη δράση των εμπλεκόμενων φορέων. Αυτά μπορούν να υλοποιηθούν μόνο με την τοπική αυτοδιοίκηση επικεφαλής, όπως έδειξε το πετυχημένο περσινό και φετινό πρόγραμμα του ΠΕΣΥΔΑΠ που εφαρμόζεται στο Όρος Αιγάλεω για την αντιμετώπιση της παράνομης υλοτομίας την χειμερινή περίοδο και πυροπροστασίας την καλοκαιρινή περίοδο.

Επομένως ο αγώνας της τοπικής αυτοδιοίκησης για την προστασία και την αναδάσωση των βουνών, θα πρέπει να στοχεύει στην αποτελεσματική περιφρούρηση και διαχείριση τους, στη διεκδίκηση των απαραίτητων πόρων από τη κεντρική διοίκηση και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση και στην ευαισθητοποίηση των  πολιτών ώστε να προστατευτεί αποτελεσματικά το τελευταίο φυσικό απόθεμα της  δυτικής περιοχής.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα ο ΠΕΣΥΔΑΠ θα υλοποιήσει δράσεις που έχει προγραμματίσει για την  προστασία και την ανάδειξη της σημασίας του όρους Αιγάλεω.