Κωνσταντίνος Σαρόπουλος για το θέμα της οδού Διγενή: “…θα μπορούσε η δημοτική αρχή να καταλαγιάσει το κλίμα…”

Δημοτικό Συμβούλιο 27-3-24

Η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και οι εξώστης κατάμεστα από κατοίκους και συμπαραστάτες για το θέμα της Διγενή Ακρίτα.

Εκεί υπάρχει το οικοδομικό τετράγωνο (ΟΤ) 740, για το οποίο έχει πάγια τακτική ο Δήμος να μην επιτραπεί να κτιστεί κάτι, καθώς περιλαμβάνει τον ιστορικό Ναό της Αγίας Βαρβάρας. Το μεγάλο αυτό τετράγωνο που φτάνει έως την Ελευθερίου Βενιζέλου και περιλαμβάνει επίσης το σούπερ μάρκετ και από πάνω την ιδιοκτησία της ΕΥΔΑΠ.

Πράγματι τον Αύγουστο του 2023 ο Δήμος αποφάσισε να αποφευχθούν άσκοπες ρυμοτομήσεις, όπως και αναστολή οικοδομικών εργασιών κ έκδοσης αδειών δόμησης για ένα έτος.

Πίσω από αυτό το σπουδαίο ΟΤ μεσολαβεί η οδός Διγενή Ακρίτα και απέναντι το ΟΤ 741 όπου έχει δημιουργηθεί το θέμα.

Ένας νέος ιδιοκτήτης εκεί θέλει να οικοδομήσει και προέβει στις κατάλληλες ενέργειες. Για το λόγο αυτό η πολεοδομία και η τεχνική υπηρεσία του Δήμου επιβάλλει και στην υπόλοιπη γειτονιά να μπει σε μια διαδικασία επέκτασής τους προς το δρόμο, όταν όλα εκεί είναι διευθετημένα από χρόνια. Να χρεωθούν ποσά, 45 χρόνια μετά την έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου με διαμορφωμένους δρόμους, μάντρες, πεζοδρόμια, κτίσματα, κολώνες της ΔΕΗ, φρεάτια της ΕΥΔΑΠ πληρώνοντας ποσά απαλλοτρίωσης. Ποσά που αντιστοιχούν στις 10-15 χιλιάδες ευρώ για τον κάθε ιδιοκτήτη.

Αναρωτιόμαστε, έχει εξαντληθεί κάθε πιθανή λύση, ώστε και ο νέος ιδιοκτήτης να μπορέσει να κτίσει, αλλά και οι περίοικοι να μην πληρώνουν άδικα, για κάτι που δεν θα χαρούν, αλλά ούτε και οι επόμενες γενιές να έχουν εκκρεμότητα;

Η συνεδρίαση ήταν έντονη και επεισοδιακή.

Οι κάτοικοι ήταν εξαγριωμένοι γιατί ένιωθαν αδικημένοι, με το δίκιο τους, που τόσα χρόνια μετά εγκαλούνταν να πληρώνουν για τις περιουσίες τους.

Είμαστε βέβαιοι ωστόσο ότι θα μπορούσε η δημοτική αρχή να καταλαγιάσει το κλίμα και να διαβεβαιώσει τους ανθρώπους ότι θα τους συμπαρασταθεί με κάθε τρόπο.

Αντί γι’ αυτό υπάλληλοι του δήμου δημιούργησαν εντάσεις βάζοντάς τα με τους πολίτες.

Κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι, μάλιστα, οι γνωστοί άγνωστοι έκαναν φασαρία και διάφορες ασχήμιες και απρέπειες, ακόμα και απειλές. Δεν αναφερόμαστε σε ονόματα. Όμως όλοι ξέρουν ποιοί είναι. Είναι αυτοί που χρόνια τώρα δεν έχουν να στοιχειοθετήσουν κάποια πρόταση ή να προτείνουν κάποια λύση αλλά λειτουργούν έτσι, σαν γαλαρία σε πούλμαν οπαδών.

Εμείς αποχωρήσαμε γιατί προσβληθήκαμε από αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ελπίζοντας ότι δεν θα επαναληφθεί, εάν και δεν είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι.

Κωνσταντίνος Σαρόπουλος

επικεφαλής της παράταξης

“Μαζί με τους πολίτες”