Τεχνητή νοημοσύνη: Φτιάχνει βίντεο με… ό,τι ζητήσουμε – Απίστευτες εικόνες!

.

Ο αμερικανικός κολοσσός στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης OpenAI aφού «κατέκτησε» τον κόσμο με το ChatGPT, που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να παράγει κείμενο που προσπαθεί να μοιάζει γραμμένο από ανθρώπινο χέρι, ανακοίνωσε πως θέτει πλέον σε λειτουργία την εφαρμογή Sora (που στα ιαπωνικά σημαίνει «ουρανός»), η οποία θα έχει τη δυνατότητα να παράγει ρεαλιστικά βίντεο ακολουθώντας γραπτές εντολές.

Οι χρήστες του θα μπορούν να περιγράψουν σε ένα μικρό κείμενο τι ακριβώς θέλουν να δουν και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα το Sora θα κατασκευάζει ένα πρωτότυπο κλιπ διάρκειας περίπου ενός λεπτού, που θα ανταποκρίνεται στις περιγραφές τους.

Εφαρμογή, με περιορισμένη πρόσβαση προς το παρόν, παράγει ρεαλιστικά βίντεο ακολουθώντας γραπτές εντολές.

«Μια γυναίκα περπατά στους βρεγμένους δρόμους του Τόκιο», ήταν μία από τις εντολές που έλαβε η εφαρμογή κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας της. «Δύο σκυλιά που κάνουν ραδιοφωνική εκπομπή στην κορυφή ενός βουνού», ζήτησε άλλος χρήστης. Και στις δύο περιπτώσεις η εφαρμογή ανταποκρίθηκε άμεσα, δίνοντας ιδιαίτερα ρεαλιστικά βίντεο. Εάν συνυπολογιστεί δε και το νεαρό της ηλικίας της εφαρμογής που μετράει μόλις λίγες ημέρες ζωής, τότε οι δυνατότητες που αποκαλύπτονται για το μέλλον είναι αμέτρητες.

«Η όμορφη, χιονισμένη πόλη του Τόκιο είναι πολύβουη. Η κάμερα κινείται στον πολυσύχναστο δρόμο της πόλης, ακολουθώντας αρκετούς ανθρώπους που απολαμβάνουν τον όμορφο χιονισμένο καιρό και ψωνίζουν σε κοντινούς πάγκους. Πανέμορφα πέταλα σάκουρα [κερασιά] πετούν στον άνεμο μαζί με νιφάδες χιονιού».

Η ευθύνη που έρχεται με την κατοχή ενός τέτοιο λογισμικού είναι πολύ μεγάλη και γι’ αυτό θα χρειαστεί χρόνος μέχρι η εφαρμογή να είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό.

Η OpenAI αποφάσισε να επιτρέψει για αρχή πρόσβαση μόνο σε ορισμένους ερευνητές ή διαπιστευμένους δημιουργούς ψηφιακών εικόνων, εν είδει «πιλοτικής» δοκιμής του προγράμματος. Οι πολιτικές ασφαλείας που πρέπει να πληροί είναι πολλές. «Πριν κάνουμε το πρόγραμμα διαθέσιμο για όλους, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάδοση εικόνων μίσους, σεξουαλικού περιεχομένου ή παραβίασης της ταυτότητας διασήμων και μη ανθρώπων», ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση.

Προ ημερών επίσης ανακοινώθηκε πως στελέχη τεχνολογικών κολοσσών, όπως οι Google, Meta, TikTok και OpenAΙ, συνυπέγραψαν στη διάρκεια της διάσκεψης του Μονάχου συμφωνία με την οποία υιοθετούν εθελοντικά προληπτικά μέτρα για να καταπολεμήσουν τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για χειραγώγηση εκλογών ανά τον κόσμο.

πηγή: Aftodioikisi.gr