Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΑΜΠΡΟΥ ΜΙΧΟΥ ΣΤΗΝ” ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ” ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ “ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ”

Ερώτηση

Η αποχώρησή σας από την «Κοινωνική Συμφωνία» και τη θέση του γραμματέα στο κόμμα συνοδεύτηκε από ευθείες βολές κατά της Λούκα Κατσέλη. Πώς έφτασε το κόμμα σε αυτό το σημείο;

Την κ. Κατσέλη απολύτως τη σέβομαι και την υπολήπτομαι. Αλλά εδώ εμφανίσθηκε το σύνδρομο Ρισελιέ, τη δουλειά να μη την κάνεις με τους ικανούς αλλά με τους έμπιστους.  Κάτι που δεν συναντάται στα κόμματα αλλά στις φατρίες.

Σ΄αυτές τις περιπτώσεις συνωθούνται οι κόλακες και απωθούνται οι μαχητές. Δεν αλλοιώνονται κατ΄ανάγκη οι ιδέες αλλά ενδεχομένως η χρήση τους και ο προορισμός τους.

Ερώτησh

Εκ του αποτελέσματος, πως κρίνετε την ανταπόκριση, που έχει στο εκλογικό ακροατήριο;

Αν αναφέρεστε στην «Κοινωνική Συμφωνία», δυσαναλόγως μικρή σε σχέση με την ποιότητα των στελεχών της και το κύρος των προτάσεων και των θέσεων της∙ χωρίς να ισχυρίζομαι ότι έχουν και τα δύο αρκούντως προβληθεί.

Ερώτηση

Κατά την ίδρυση του κόμματος είχατε πει ότι η «Κοινωνική Συμφωνία» θα εκφράζει τις αναλλοίωτες ιδέες του ΠΑΣΟΚ. Ποια πολιτικά σχήματα σήμερα τις εκφράζουν;

Για όλους εμάς που το Μάρτιο του 2012 αποφασίσαμε την ίδρυση της «Κοινωνικής Συμφωνίας» η ρήξη ήταν οριστική.

Η διαπλοκή και τα κατεστημένα συμφέροντα χρειάζονταν σοσιαλιστικά οράματα  για να αποκοιμίζουν τους αγνούς οπαδούς και να πλουτίζουν με εξουσία και χρήμα τους πρόθυμους και τους πονηρούς. Επιβάλλονταν λοιπόν να διαστείλουμε τις ιδέες και τις θέσεις μας από τους επίορκους διαχειριστές τους. Τώρα οι ιδέες αυτές είναι συμπυκνωμένες σε μια επιταγή: Ανατροπή∙ Ανατροπή αυτής της αδιέξοδης πολιτικής με μια ευρεία συμπαράταξη όλων των δημοκρατικών, αριστερών πατριωτικών δυνάμεων που θα αποκαταστήσει την εθνική και λαϊκή κυριαρχία, τα κοινωνικά δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

Ερώτηση

Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ βαίνει προς ολοκλήρωση του ιστορικού του κύκλου και πώς σχολιάζετε την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ;

Το ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε υπό το βάρος των ατιμιών και αδικιών που διέπραξε εις βάρος των φτωχών ανθρώπων που το εμπιστεύθηκαν και το ψήφισαν. Πορεύεται  από την απαξίωση προς τον ευτελισμό.

Οι εξαπατημένοι και οι απεγνωσμένοι οπαδοί του πλέον το αποστρέφονται. Το καταχρώνται τώρα οι λεγόμενοι «κορυφαίοι» που υπήρξαν πράγματι κορυφαίοι στην ίντριγκα, στη φαυλότητα, στην εννοιοκρατία, στην εξαπάτηση και αρκετοί εξ αυτών στη διαπλοκή.

Θυμωμένος και συνάμα απελπισμένος ο κόσμος αγωνιά να σταματήσει ο φρενήρης κατήφορος και να αποτραπούν τα χειρότερα που θα’ ρθούν. Ετσι ζήτησε χείρα βοηθείας από το ΣΥΡΙΖΑ που υποσχέθηκε ριζοσπαστικές και αξιόπιστες λύσεις.

Ερώτηση

Σε κοινωνικό επίπεδο οι αντοχές των πολιτών δοκιμάζονται όλο και περισσότερο κάθε μέρα. Σε τέτοιες συνθήκες, πώς ερμηνεύετε το δημοσκοπικό «ντέρμπι» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ;

Στο κοινωνικό πεδίο, η πλειονότητα των πολιτών αποκρούει την εφαρμοζόμενη αδιέξοδη και καταστροφική, για την Ελλάδα και τους κατοίκους της, πολιτική.

Αλλά διστάζει, υπό την οχλαγωγία του πολιτικού, οικονομικού και εκδοτικού κατεστημένου, να πειστεί ότι είναι εφικτή η άλλη πολιτική.

Την άλλη πολιτική, παρά τις αμφισημίες του και τις αγκυλώσεις της κομματικής μικρογραφειοκρατίας του την εκφράζει κατά κύριο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι θέμα χρόνου νομίζω να γίνει στέρεη κοινή πεποίθηση πως υπάρχει άλλη λύση και είναι εφικτή.

Δεν ευαγγελίζονται άλλη πολιτική τα διάφορα κεντροδεξιά σχήματα που επιδιώκουν τον αέναο μετεωρισμό ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την Αντιπολίτευση, όταν προκύπτει επιτακτική η ανάγκη να απαλλαγεί η χώρα και η κοινωνία μας από τη μέγγενη των δανειστών και την κατεστημένη ολιγαρχία.