Σε «αγώνα δρόμου» με το χρόνο έχουν αποδυθεί οι 322 δήμοι της χώρας προκειμένου, μέχρι το τέλος του χρόνου, να εισπράξουν παλιά πρόστιμα, δημοτικά τέλη και κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας που βεβαιώθηκαν σε δημότες τους, έως στα τέλη του 2018, καθώς αλλιώς παραγράφονται λόγω παρέλευσης της 5ετίας.
Η 5ετής παραγραφή ισχύει πέραν της εφορίας και στην τοπική αυτοδιοίκηση και έτσι οι δήμοι υποχρεούνται να εισπράξουν σε ελάχιστο χρόνο ότι μπορέσουν από παλιές οφειλές δημοτών τους (από ΤΑΠ, δημοτικά τέλη και έως κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας) πριν αυτές πάρουν το δρόμο της παραγραφής .
Όσα από τα βεβαιωθέντα πρόστιμα, τέλη ή κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας δεν καταφέρουν να εισπράξουν θα σταλούν προς είσπραξη στην εφορία η οποία θα μπλοκάρει την χορήγηση φορολογικής ενημερότητας στους οφειλέτες των δήμων ενώ θα προσθέσει το χρέος τους στα συνολικό ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος ( εφορίας και ασφαλιστικών ταμείων ) που έφτασε πρόσφατα τα 160 δις ευρώ, εκ των οποίων ένα μέρος τους θεωρείται πλέον ως ανείσπρακτο.
Ουσιαστικά οι Δήμοι όλης της χώρας αγωνίζονται να βεβαιώσουν τις παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που έχουν καταγραφεί από τις 23/2/2007 έως και 31/12/2018, καθώς λήγει η προθεσμία που έχει ορίσει ο νόμος 5027 (ΦΕΚ Α’ 48/02-03-2023). Βέβαια οι παραβάσεις έως 23/02/2007 έχουν ήδη παραγραφεί σύμφωνα με το νόμο 4795 και το άρθρο που αφορά στην διαγραφή οφειλών.
Σημειώνουμε ότι 20ετής έως και 14ετής περίοδος παραγραφής των οφειλών προς τους Δήμους γίνεται 10ετής από φέτος και 5ετής από το 2025, βάσει νόμου. Δηλαδή από τις αρχές του 2025, θα ισχύει 5ετής περίοδος παραγραφής για όλα τα χρέη προς τους Δήμους. Στο ενδιάμεσο διετές διάστημα, από τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2023 έως τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2025 οι Δήμοι θα έχουν περιθώριο να αναζητήσουν, να βεβαιώσουν και να διεκδικήσουν οφειλές που αφορούν στα έτη από το 2013 και μέχρι το 2017. Αν δεν το πράξουν, τότε θα χάσουν οριστικά το δικαίωμα βεβαίωσης και είσπραξης και για αυτές τις οφειλές.
Ωστόσο αρκετοί οδηγοί οχημάτων δεν γνωρίζουν εάν τους βεβαιώθηκε κλήση από το δήμο ακόμη και στην περίπτωση που αυτή, ως ανείσπρακτη, ”περάσει’ στην εφορία καθώς δεν εμφανίζεται στην προσωποποιημένη πληροφόρηση στη ιστοσελίδα My AΑΔΕ. Στο Taxinet εμφανίζονται μόνο οι οφειλές που αφορούν άμεσα την εφορία και όχι αυτά που εισπράττονται υπέρ τρίτων. Αποτέλεσμα να ανακαλύπτουν ότι έχουν ακάλυπτο χρέος προς το δήμο μόνον όταν χρειαστεί να λάβουν αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας (π.χ για τη μεταβίβαση ενός ακινήτου) και η εφορία τους ενημερώσει ότι οφείλουν πρόστιμα, από δημοτικά τέλη η κλήσεις σε δήμο.
Οι όφειλες όμως αυτές δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν αναγκαστικά μέτρα εισπράξεις, δηλαδή κατασχέσεις:
-
Τραπεζικών λογαριασμών καταθέσεων με εξαίρεση έναν και μοναδικό λογαριασμό, για τον οποίο ισχύει ακατάσχετο όριο μέχρι 1.250 ευρώ.
-
Μισθών, συντάξεων, εφάπαξ, αποζημιώσεων, εσόδων από ενοίκια κ.ά. Ειδικά για ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ από ποσά άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ.
-
Ακινήτων, ακόμα και αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία, καθώς και αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής, σε περίπτωση που η οφειλή ξεπερνά τα 500 ευρώ
Και όλα αυτά μπλοκάρουν την εκδοσή φορολογική ενημερότητας. Με βάση τους ισχύοντες κανόνες, εάν ο φορολογούμενος οφείλει έως 30 ευρώ (βεβαιωμένα χρέη στον ΑΦΜ του ή οφειλές για τις οποίες έχει την ευθύνη καταβολής), και εφόσον πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις χορήγησης ενημερότητας (έχουν υποβληθεί η απαιτούμενες δηλώσεις, δεν υπάρχει δέσμευση χορήγησης), μπορεί να λάβει αποδεικτικό ενημερότητας διαδικτυακά για κάθε νόμιμη χρήση, εκτός της είσπραξης χρημάτων και εκτός μεταβίβασης ακινήτου.
Ερμηνευτική εγκύκλιος
Εξάλλου τον Μάιο είχε εκδοθεί εγκύκλιο από το υπουργείο Εσωτερικών για την εφαρμογή του ν. 5027/2023, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το ν. 5043/2023, περί βεβαίωσης και είσπραξης εσόδων δήμων.
πηγή: Aftodioikisi.gr