Κωνσταντίνος Σαρόπουλος: “Να βάλλουμε τέλος στον κατήφορο και στη συνεχή υποβάθμιση της Αγίας Βαρβάρας”

.

Ένας από τους τέσσερεις διεκδικητές της διοίκησης του δήμου στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου είναι ο γιατρός κ. Κωνσταντίνος Σαρόπουλος.

Θέσαμε στον κ. Σαρόπουλο μία σειρά από ερωτήσεις σχετικά με την υποψηφιότητά του:

Κύριε Σαρόπουλε, στο παρελθόν έχετε υπηρετήσει την πόλη μας, μέσα από διάφορες θέσεις, όπως Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, αντιδήμαρχος, πρόεδρος σε Νομικά Πρόσωπα δ.δ. κ.ά. Τώρα σας έχουμε σαν υπ. δήμαρχο της πόλης μας. Πως και γιατί πήρατε την απόφαση να διεκδικήσετε τη δημαρχεία;

Να σας ευχαριστήσω για τη συνέντευξη και να σας πω, ότι μπορεί τελευταία να απείχα από την ενεργή δράση στα αυτοδιοικητικά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήμουν απών. Σαν ενεργός και συνειδητοποιημένος πολίτης, έβλεπα την κατάσταση που διαμορφωνόταν στην πόλη και μοιραζόμουν τους προβληματισμούς μου με ανθρώπους που έχουν τις ίδιες ανησυχίες, συμμετείχα σε κινήσεις και δράσεις για την αλλαγή των συνθηκών.

Έτσι θεώρησα, και μετά από την παρώθηση πολλών φίλων, ότι είναι η κατάλληλη ώρα να βγω μπροστά και να ηγηθώ μίας προσπάθειας που σαν κεντρική ιδέα έχει “να βάλλουμε τέλος στον κατήφορο και στη συνεχή υποβάθμιση της Αγίας Βαρβάρας”.

Τί να πρωτοαναφέρω;

Παρά την έλευση του μετρό, το εμπορικό κέντρο δεν παρουσίασε σημάδια ανάκαμψης όπως συμβαίνει συνήθως.

Οι χώροι για τους νέους είναι ανύπαρκτοι με αποτέλεσμα οι νέοι με την πρώτη ευκαιρία να φεύγουν.

Υπηρεσίες και τράπεζες δεν υπάρχουν με αποτέλεσμα την καθημερινή ταλαιπωρία των πολιτών.

Εγκληματικότητα και παραβατικότητα είναι στην καθημερινή ατζέντα.

Αυτά είναι λίγα μόνο από εκείνα που με έκαναν να πάρω την απόφαση να διεκδικήσω το δημαρχιακό αξίωμα.

Ξέρετε, μεγάλωσα κι εργάζομαι πάρα πολλά χρόνια στην πόλη. Είναι η πόλη που γνωρίζω και αγαπάω περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη. Την πονάω. Δεν μπορώ να βλέπω αυτή τη συνεχή απαξίωσή της.

Με λίγα λόγια κύριε Βαμβακόπουλε, μιλάω συνέχεια με τους πολίτες. Ακούω τα προβλήματά τους. Θέλω να αγωνιστώ για να έρθουν καλύτερες μέρες. Γιατί όλοι και όλες το αξίζουμε.

Τι σκέπτεστε να αλλάξετε στην περίπτωση που ο λαός της πόλης μας σας εκλέξει στη θέση του δημάρχου;

Δημοκρατία. Συμμετοχή. Διαφάνεια. Λογοδοσία.

Δυστυχώς η σημερινή διοίκηση του δήμου λειτουργεί με ένα αυταρχικό δημαρχοκεντρικό τρόπο απαξιώνοντας κάθε συλλογική και δημοκρατική διαδικασία, αφήνοντας συνειδητά τους πολίτες στην άκρη. Το δημοτικό συμβούλιο και οι επιτροπές έχουν καταντήσει διακοσμητικά στοιχεία και αρένα προσωπικών αντιπαραθέσεων.

Η φιλοσοφία μου είναι ότι ο δήμος δεν μπορεί να είναι άβατο για τους πολίτες. Οι πολίτες πρέπει να τον θεωρούν σπίτι τους.

Με το διάλογο και την ειλικρίνεια θα διοικήσουμε τον δήμο με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, χωρίς αγκυλώσεις και εμμονές.

Πρόσφατο γκάλοπ που δημοσιοποιήθηκε σας εμφανίζει πολύ μακριά από το στόχο σας.

Εδώ πράγματι γελάνε. Χρειάζεται η πόλη μας γκάλοπ; Μια πόλη των 25.000 κατοίκων; Να μας πει τι ένα γκάλοπ. Εκτός κι αν κάποιος είναι κλεισμένος στον μικρόκοσμό του και δεν έχει αντίληψη της κατάστασης.

Άλλωστε, τα γκάλοπ έχουν απαξιωθεί πλέον στην Ελλάδα. Πόσες φορές δεν έπεσαν έξω κι πόσες άλλες τα αποτελέσματα άφηναν υπόνοιες για προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης; Αρκετοί συμπολίτες μας μάλιστα αναρωτιούνται για την «τυχαία» λίστα από την οποία έγιναν τα τηλέφωνα.

Τι το χρειάζεται άραγε το γκάλοπ, όταν κάποιος είναι σίγουρος, ότι εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή;

Δεν θα μπω σε αυτή τη λογική. Το καλύτερο γκάλοπ γίνεται έξω στη συζήτηση με την κοινωνία και τους δημότες. Και εκεί η δική μας δημοσκόπηση λέει άλλα.

Ποια είναι τα πλέον σημαντικά και επείγοντα θέματα με τα οποία θα ασχοληθείτε;

Η αποκατάσταση της σχέσης πολίτη – δημοτικής αρχής είναι η πρώτη μου προτεραιότητα. Ίση αντιμετώπιση όλων των πολιτών. Όχι πλέον «οι δικοί μας» και «οι άλλοι». Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με εκφοβισμό, διχασμό, απειλές και δικαστικές διώξεις. Ανατρέξτε στις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και θα εντυπωσιαστείτε από τα χρήματα που έχει δώσει ο δήμος για αμοιβές δικηγόρων.

Ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής προστασίας με δομές και υπηρεσίες, παροχές και αγαθά, ιδίως για όσους χρειάζονται οικονομική ενίσχυση, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και ενδυνάμωση, οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειας τους. Κανείς μόνος κι απροστάτευτος στην πόλη μας.

Δημιουργία τμήματος εργασίας για την προώθηση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας με σχέδιο για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην πόλη με έμφαση στην επαγγελματική κατάρτιση και στους νέους, χωρίς κανείς να νιώθει ότι χρωστάει τη δουλειά του στο δήμαρχο.

Αντιμετώπιση του προβλήματος της απομάκρυνσης των νέων από την πόλη.

Αγώνας για άνοιγμα τραπεζικού καταστήματος στην πόλη και αξιοποίηση του Νοσοκομείου.

Ενθάρρυνση των πρωτοβουλιών και του εθελοντισμού, ιδίως στον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Φτάνει πια με τα κλεισίματα και τις χειραγωγήσεις συλλόγων.

Εμείς δεν θέλουμε χειροκροτητές. Ενεργούς πολίτες χρειαζόμαστε. Ανθρώπους που νοιάζονται για την πόλη κι αφιερώνονται στην πρόοδό της. Πως αλλιώς θα αναδειχθούν εκείνοι που θα μπορέσουν να αναλάβουν τα ηνία της αύριο, αν όχι μέσα από τη δράση τους στις συλλογικότητες; Εμείς δεν διαθέτουμε ούτε διαδόχους, ούτε επιγόνους.

Γιατί ο λαός της πόλης μας να ψηφίσει την παράταξή σας “Μαζί με τους πολίτες“;

Γνωρίζετε πολύ καλά κύριε Βαμβακόπουλε, ότι οι δημότες δεν καμαρώνουν για την πόλη τους. Και αυτό είναι μία διαπίστωση που μόνο θλίψη προκαλεί. Ένα βλέμμα στους όμορους δήμους αρκεί για να επιβεβαιώσει ότι η Αγία Βαρβάρα είναι από τους πιο υποβαθμισμένους δήμους της Δυτικής Αθήνας. Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει ο τρόπος διοίκησης του δήμου και να εκλεγεί μία διοίκηση που θα είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει και να μην σκύβει το κεφάλι. Πρέπει να αλλάξει μοντέλο διοίκησης.

Ο πολίτης θέλει να ζει σε μία πόλη που θα του εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο ζωής. Να μπορεί να βγαίνει με ασφάλεια έξω, να έχει διεξόδους για διασκέδαση -κυρίως οι νέοι άλλα όχι μόνο- να εξυπηρετείται από δομές.

Ο δήμος χρειάζεται να προσαρμοστεί στις ανάγκες του 21ου αιώνα και η πόλη να μπει σε τροχιά ανάπτυξης.

Χρειάζεται να αξιοποιήσει τους υπαλλήλους του δήμου αναλόγως των προσόντων κι όχι τη συμπάθειά τους προς τη διοίκηση.

Για εμάς, η αυτοδιοίκηση είναι συμμετοχή, κοινωνική ευθύνη, διαφάνεια, δικαιοσύνη, ανάπτυξη, απολογισμός και λογοδοσία στους δημότες και μόνο σ΄ αυτούς. Να δώσουμε πίσω στον πολίτη τη φωνή του.

Για μια πόλη που η παιδεία, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, η κοινωνική προστασία και η υγεία θα είναι αυτονόητο δικαίωμα κάθε δημότη.

Μια πόλη που θα πασχίζει για την βελτίωση της τοπικής απασχόλησης και την μείωση της ανεργίας.

Πόλη πιο λειτουργική, πιο ανθρώπινη, πιο ζωντανή, πιο πράσινη, πιο ελκυστική.

Μέλημά μας είναι πως να κάνουμε τον κόσμο της πόλης μας να χαίρεται που ζει εδώ και όχι να μένει από ανάγκη.

Θα επιδιώξουμε προώθηση έργων και δράσεων που θα δώσουν την ελπίδα, τη χαρά και την αισιοδοξία στους κατοίκους της πόλης μας.

Η Αγία Βαρβάρα οφείλει να γίνει η πόλη των νέων, πρέπει να κανακέψει τους μεγαλύτερους και να προστατεύσει τους αδύναμους.

Πιστεύω ότι η δημοτική μας παράταξη της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι, η ομάδα των ατόμων που την έχουν αγκαλιάσει και το όραμά μας για την πόλη μας να είναι σημαντικοί λόγοι για να μας επιλέξουν οι δημότες.