Στην πλατφόρμα e-auction, είναι ήδη αναρτημένοι περισσότεροι από 17.000 πλειστηριασμοί έως τον Δεκέμβριο του 2023, εκ των οποίων οι περίπου 13.000 είναι προγραμματισμένοι για το α’ τρίμηνο του 2023.
Περί τις 40.000 ακίνητα αναμένεται να αλλάξουν χέρια, μέσω πλειστηριασμών, μέχρι το τέλος του 2023, μετά και την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου να κρίνει νόμιμη τη δυνατότητά των Εταιρειών Διαχείρισης να διενεργούν πλειστηριασμούς.
Πρόκειται για σχετικά, ασφαλείς εκτιμήσεις πηγές των Εταιριών Διαχείρισης, οι οποίες όπως έχει γράψει το NEWS 24/7 καλούνται να διαχειριστούν ένα στοκ με 700.000 ακίνητα, τα οποία αποτελούν εξασφαλίσεις σε «κόκκινα» δάνεια, ύψους 45 δισ. ευρώ, που έχουν πωληθεί τα τελευταία χρόνια από τράπεζες σε funds.
Όπως εξηγεί υψηλόβαθμα πηγή του κλάδου «το 80% των ανακτήσεων έρχεται από συναινετικές λύσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το ηλεκτρονικό ‘σφυρί’ θα χτυπήσει για το 20% αυτών των ακινήτων και μάλιστα, σε βάθος τριετίας» σημειώνοντας πως προς ώρας το ποσοστό επιτυχίας, δηλαδή, η κατακύρωση σε πλειοδότη κυμαίνεται στο 20%.
Στην πλατφόρμα e-auction, πάντως, είναι ήδη αναρτημένοι περισσότεροι από 17.000 πλειστηριασμοί έως τον Δεκέμβριο του 2023, εκ των οποίων οι περίπου 13.000 είναι προγραμματισμένοι για το α’ τρίμηνο του 2023. Μέχρι σήμερα, από τους 6.886 έχουν ολοκληρωθεί οι 4.259, αρκετοί, ωστόσο, χωρίς την εύρεση πλειοδότη. Υπενθυμίζεται πως τα εκπλειστηριαζόμενα ακίνητα έχουν χαμηλότερη τιμή εκκίνησης, σε σχέση με το να τα αποκτούσε κάποιος απευθείας από την αγορά, με αρμόδιες πηγές να εκτιμούν πως σταδιακά θα αυξηθεί το ενδιαφέρον επενδυτών, Ελλήνων, αλλά και ξένων.
Την ίδια στιγμή νομικοί κύκλοι εκτιμούν πως μετά την δημοσίευση της απόφασης του Αρείου Πάγου, η οποία εκτιμάται πως θα γίνει σε ένα μήνα, θα δοθεί λύση στο ζήτημα χιλιάδων ανακοπών που έχουν ασκηθεί στα δικαστήρια όλης της χώρας από δικηγόρους δανειοληπτών, οι οποίοι είχαν αμφισβητήσει τη δυνατότητα των servicers να διενεργούν πλειστηριασμούς. Ακόμη, εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν και φάκελοι που οι ίδιοι οι servicers είχαν «παγώσει», αναμένοντας την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Σε αύξηση ρυθμίσεων στοχεύουν οι Εταιρείες Διαχείρισης
Υπενθυμίζεται πως με βάση πρόσφατα στοιχεία της Ένωσης Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ), το συνολικό υπό διαχείριση ρυθμισμένο χαρτοφυλάκιο δανείων και απαιτήσεων υπό διαχείριση ξεπερνά τα 27 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε πάνω από 590.000 δανειολήπτες. Όσον αφορά στα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, αυτά αντικατοπτρίζουν μόλις το 17% των ανακτήσεων έναντι ποσοστού άνω του 83% που αφορούν σε διμερείς ρυθμίσεις (στοιχεία 2020-2022). Για το πρώτο εξάμηνο του 2023 δε, οι Εταιρείες Διαχείρισης στοχεύουν σε ρυθμίσεις και διευθετήσεις δανείων, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας «ταχύτητες» κατά 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Υποστηρικτικά στα σχέδια των εταιρειών διαχείρισης για τον αριθμό των εκπλειστηριαζόμενων ακινήτων λειτουργεί η απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία αν και προς ώρας δεν έχει καθαρογραφεί, εντούτοις φέρεται να επιτρέπει στους servicers να διενεργούν πλειστηριασμούς για λογαριασμό των funds, γεγονός που έχει ξεσηκώσει πολιτικές αντιδράσεις.
Όπως είχε γράψει το NEWS 24/7, το Ανώτατο Δικαστήριο κλήθηκε να αποφανθεί για το νομικό κενό που υπήρξε μεταξύ δύο νόμων: του 4354/2015 για τα «κόκκινα» δάνεια, ο οποίος προβλέπει ειδική νομιμοποίηση στους servicers, ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν δικαστικές πράξεις αντί του δικαιούχου της απαίτησης και του 3156/2003 που αφορά γενικά σε ρυθμίσεις δανείων και δεν δίνει τη δυνατότητα στα funds να γίνονται διάδικοι και να πραγματοποιούν δικαστικές ενέργειες επί των ακινήτων που είχαν περιέλθει στην κυριότητά τους. Από την άλλη, βέβαια, υπάρχει και η… μεταβλητή των εκλογών (βουλευτικών και δημοτικών), στη διάρκεια των οποίων, ως γνωστόν, δεν γίνονται πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης.