Πριν δύο χρόνια η εφημερίδα μας, με ευκαιρία την επέτειο της υποστολής της γερμανικής σημαίας από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, από τους Μανώλη Γλέζο και ο Λάκη Σάντα, έγραφε και πρότεινε:
“1941: «Υπεξηρέθη η επί της Ακροπόλεως κυματίζουσα γερμανική πολεμική σημαία»
«Κατά τη νύκτα της 30ης προς την 31η Μαΐου υπεξηρέθη η επί της Ακροπόλεως κυματίζουσα γερμανική πολεμική σημαία παρ’ αγνώστων δραστών. Διενεργούνται αυστηραί ανακρίσεις. Οι ένοχοι και οι συνεργοί αυτών θα τιμωρηθώσι διά της ποινής του θανάτου» ανέφερε σε ανακοίνωση της η Κομαντατούρ, στις 31 Μαΐου 1941.
Το πρωί της 31ης Μάη 1941 η χιτλερική σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό, που μόλυνε με την παρουσία της τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, δεν υπήρχε πια.
«Δράστες» οι: Μανώλης Γλέζος και Λάκης Σάντας.
Οι πρωταγωνιστές της ηρωικής αυτής πράξης, δεν είναι πλέον εν ζωή.
Γλέζος και Σάντας καταδικάσθηκαν ερήμην σε θάνατο, οι άνδρες της φρουράς εκτελέστηκαν, οι Έλληνες διοικητές των αστυνομικών τμημάτων της περιοχής απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους, ενώ για τους φύλακες της Ακρόπολης δεν προέκυψε κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο.
Η υποστολή της σβάστικας από την Ακρόπολη αποτέλεσε ουσιαστικά την πρώτη αντιστασιακή πράξη στην κατεχόμενη Αθήνα. Μία ενέργεια με συμβολικό χαρακτήρα, αλλά τεράστια απήχηση στο ηθικό των δοκιμαζόμενων Ελλήνων. Το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς ιδρύθηκαν οι δύο μεγάλες αντιστασιακές οργανώσεις ΕΑΜ και ΕΔΕΣ.
Μήπως ο Δήμος μας, να έδινε τα ονόματά τους, προς τιμή της ηρωικής πράξης τους, σε κάποιο δρόμο, πλατεία, σχολείο, δημοτικό κτήριο ή Ν.Π.Δ.Δ. προς τιμήν τους”;
Επαναφέρουμε την πρότασή μας, με αφορμή τη σημερινή επέτειο της ηρωικής πράξης των Γλέζου και Σάντα και επειδή την Παρασκευή 3 Ιουνίου στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας υπάρχει σχετικό θέμα “Περί ονοματοδοσίας οδών και πλατειών” και μάλιστα είναι και πρώτο – πρώτο.