Γιάννης Τσούνης: “Εργασιακές συνθήκες και Μαθήματα Συνδικαλισμού!!!” – Ανοικτή επιστολή προς τη διοίκηση του δήμου Αγίας Βαρβάρας…

Πάντα μία εικόνα έχει δύο αναγνώσεις…

Από τη μία μόνο επαίνους μπορεί κάποιος να διατυπώσει για την εργαζόμενη του Δήμου Αγίας Βαρβάρας που υπό καταρρακτώδη βροχή κάνει τη δουλειά της προσφέροντας στους Δημότες και στον Δήμο! Από φιλότιμο και μόνο!!!

Υπάρχει όμως η άλλη όψη του νομίσματος. Αυτή της διοικητικής ανεπάρκειας, της διοικητικής αλλά και ανθρώπινης αναισθησίας, της ελιτίστικης υπεροψίας και αλαζονείας!

Η εικονιζόμενη εργαζόμενη που εάν είναι ιδιωτικού δικαίου, σύμφωνα με τους «πολιτικούς φωστήρες» της Αγίας Βαρβάρας, δεν έχει δικαίωμα ούτε να απεργήσει διεκδικώντας καλύτερη Δημόσια Υγεία για αυτή, τα παιδιά της, τους γονείς της, εργάζεται υπό βροχή φορώντας γαλότσες, κολάν και μία σακούλα απορριμμάτων στο κεφάλι για να κάνει την δουλειά της! Για πείτε μας εσείς που ξέρετε καλά να διαβάζετε και να εφαρμόζετε τον Νόμο, που το έχετε σπουδάσει… τί λέει ο Νόμος για την εικόνα αυτή; Είστε ή όχι απολύτως υπεύθυνοι να έχει τα είδη ατομικής προστασίας που προβλέπει η Νομοθεσία όπως φόρμα εργασίας, μπουφάν και αδιάβροχο αλλιώς δεν βγαίνει για δουλειά;

Ή εσείς είστε μόνο Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι και άλλοι πάντα φταίνε για αυτά τα χάλια;

Ποιος λοιπόν πολιτικά αρμόδιος – υπεύθυνος του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, θα απολογηθεί έστω, για την οπισθοδρομική αυτή εργασιακή εικόνα που «παραπέμπει στις αρχές του προηγούμενου αιώνα;» Ή μήπως δεν υπάρχει χρόνος να ασχοληθείτε, προσπαθώντας να μας «διδάξετε» πως θα έπρεπε να είναι ο σύγχρονος συνδικαλισμός εν έτη 2022;

Είναι ξεκάθαρο πως ο «εκσυγχρονισμός» του συνδικαλισμού, εξυπηρετεί τον σημερινό μεσαίωνα των εργασιακών συνθηκών που παλεύουν να επιβάλλουν και να καλύψουν. Οι άλλοτε προοδευτικοί σοσιαλιστές, σήμερα εξελίχθηκαν σε συντηρητικά γρανάζια της Κεντρικής Συντηρητικής Διοίκησης. Για μία «χούφτα» ψήφους! Οι άλλοτε οραματιστές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, οι άλλοτε υπερασπιστές των συνδικαλιστικών ελευθεριών σήμερα μας κουνούν το δάχτυλο απαγορεύοντάς μας να απεργήσουμε για την διάσωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Και είναι τόσο συντηρητικοί που χρησιμοποιούν κάθε μέσο, θεμιτό ή αθέμιτο!

Είναι τουλάχιστον πρωτοφανές, προκλητικό και ανεπίτρεπτο, να κατηγορείτε τους εργαζόμενους του Δήμου Αγίας Βαρβάρας που απέργησαν στηρίζοντας το καθολικό αίτημα για στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας ως… Συντεχνία!!!

Απέργησαν οι εργαζόμενοι για συντεχνιακούς λόγους βρε «τενεκέδες ξεγάνωτοι»;;; (δανεική έκφραση). Γιατί πολιτικά … αυτό είστε!

Οι εργαζόμενοι της Αγίας Βαρβάρας στήριξαν τα αιτήματα των ομοσπονδιών και των σωματείων της Υγείας (όχι της συντεχνίας τους) διεκδικώντας:

• Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με γενναία αύξηση της κρατικής Χρηματοδότησης και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού -Μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

• Ουσιαστική, στοχευμένη επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση με ευθύνη του κράτους και με δωρεάν διαγνωστικά τεστ. Ανάκληση των οδηγιών του ΕΟΔΥ που μειώνουν τις ημέρες καραντίνας του προσωπικού.

• Μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σχολεία.

• Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ και αναγνώριση του θανάτου από κορωνοϊό ως εργατικό ατύχημα. Καμία απόλυση υγειονομικού.

• Δημιουργία εμβολιαστικών δομών στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος ειδικά για τις κλειστές δομές, τις δομές προσφύγων και μεταναστών.

• Επίταξη του Ιδιωτικού Τομέα της Υγείας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ποια από αυτά τα αιτήματα είναι συντεχνιακά;

Δεν αφορούν το σύνολο της Ελληνικής Κοινωνίας που σήμερα εν μέσω πανδημίας δεν έχει πρόσβαση καν σε ποιοτικές Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας; Και μπορεί εσείς να έχετε την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθείτε σε ιδιώτες. Η συντριπτική όμως πλειοψηφία των δημοτών της Αγίας Βαρβάρας μόλις ασθενήσουν σε δημόσιο Νοσοκομείο θα θελήσουν να μπουν.

Και τότε… ο θεός βοηθός!

Από το χέρι έπρεπε πάρετε εργαζόμενους και γονείς και να συμμετέχετε στην απεργία!

Εκτός εάν βολεύει και η κατάσταση αυτή!!! Γιατί στις ημέρες που ζούμε διασωληνώνονται ασθενείς σε κρεβάτια και θαλάμους ασθενών εκτός ΜΕΘ. Και ο κοσμάκης στην απελπισία του απευθύνεται πάλι σε Δημάρχους και Πολιτικούς για ένα κρεβάτι ΜΕΘ !!!

ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ… και μάλιστα διαχρονική !!!

Γιάννης Τσούνης

Αν. Γενικός Γραμματέας Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.