Αναλυτικά η διαδικασία για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ – Ποιοι μπορούν να ψηφίσουν

Ημέρα εκλογής του νέου Προέδρου του ΚΙΝΑΛ σήμερα και παραθέτουμε ορισμένα βασικά στοιχεία της διαδικασίας:

Συνολικά, θα ανοίξουν 818 εκλογικά κέντρα σ’ όλη την Ελλάδα και η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 7 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα, σε καποδιστριακούς δήμους και τους υπόλοιπους δήμους της χώρας και 22 εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν για τους Αποδήμους σε 11 χώρες σε όλο το κόσμο με τα περισσότερα στη Γερμανία.

Στην πόλη μας το εκλογικό τμήμα στεγάζεται στο Α ΄ ΚΑΠΗ, στην οδό Καλαντζάκου.

Τα περισσότερα εκλογικά κέντρα θα λειτουργήσουν στις πρωτεύουσες των νομών αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις, ενώ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα.

Αναλυτικές διευκρινίσεις για τη διαδικασία της ψηφοφορίας έδωσε η αρμόδια Επιτροπή Καταστατικού και Εκλογικών Διαδικασιών (ΕΔΕΚΑΠ).

Περιληπτικά  η ανακοίνωση της ΕΔΕΚΑΠ

«Στις 5/12 (και στις 12/12 αν Στις 5/12 (και στις 12/12 αν απαιτηθεί) διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου στα εκλογικά τμήματα του εσωτερικού από 7:00 έως 19:00.

Στις εκλογές ψηφίζουν τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος Αλλαγής. Επαναλαμβάνουμε ότι δικαίωμα ψήφου με βάση τα άρθρα 4 και 5 του Καταστατικού έχουν όσοι είναι μέλη ή φίλοι του Κινήματος Αλλαγής ή όσοι εγγραφούν μέλη ή φίλοι κατά την ημέρα της ψηφοφορίας.

Όσοι είναι γεννηθέντες έως 31/12/2004 είναι εγγεγραμμένοι στους Εθνικούς Εκλογικούς Καταλόγους και ο χειριστής του tablet πληκτρολογώντας τα στοιχεία ταυτοποίησης που απαιτεί το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εσωτερικών αναζητά τον εκλογικό αριθμό με τον οποίο και πιστοποιείται ο ψηφοφόρος. Για την ταυτοποίησή του μπορούν να χρησιμοποιηθούν αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης. Όσοι είναι γεννηθέντες το 2005 (είναι δηλαδή 16 ετών) για να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου θα πρέπει εκτός από την ταυτότητα και την αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου να καταθέσουν υποχρεωτικά και εκτυπωμένο από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ πιστοποιημένο ΑΜΚΑ.

Οι πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, εκτός από το έντυπο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο) θα πρέπει απαραίτητα εκτός από τη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου να καταθέσουν και πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ.

Οι αλλοδαποί που μένουν στη χώρα μας υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν διαβατήριο, άδεια παραμονής σε ισχύ στη χώρα μας, πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ και απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη του Κινήματος να καταθέσουν αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου του Κινήματος.

Πηγή: ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΟΥΡΤΟΥΝΗΣ