Επανασχεδιασμό της πολιτικής προστασίας ζητούν οι δήμαρχοι

Σκληρή κριτική στον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας και στην επιχειρησιακή επάρκεια της πυροσβεστικής άσκησαν όλοι οι δήμαρχοι και οι υπόλοιποι αιρετοί που τοποθετήθηκαν στην έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ.
Και οι δήμαρχοι που επλήγησαν οι περιοχές τους από τις μεγάλες πυρκαγιές και οι δήμαρχοι που εμπλέκονται λόγω ΠΕΔ ή Πολιτικής Προστασίας, αλλά και όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων συμφώνησαν ότι το σύστημα κατέρρευσε και αποδείχθηκε λάθος σχεδιασμένο.

Ολοι (Κυρίζογλου, Σουλιώτης, Λυμπέρης, Καλογιάννης, Ιωακειμίδης, Σιώμος, Σακούτης, Πελετίδης, Βεττός, Μουράτογλου, Καφαντάρης κλπ) αναφέρθηκαν στο ότι καταγράφτηκε μια πρώτης τάξεως επιχειρησιακή ανεπάρκεια της πυροσβεστικής που οδήγησε στο να καούν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών και καλλιεργειών και εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις σε βαθμό που να δοκιμάζεται σήμερα η βιωσιμότητα των περιοχών.

Πρώτος ο κ. Κυρίζογλου Α Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ αποτύπωσε την εικόνα της ανεπάρκειας και επανέφερε το ομόφωνο ψήφισμα της ΚΕΔΕ με το οποίο ζητά την επανασύσταση της Δασικής Υπηρεσίας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μαζί με τους δημάρχους που βρέθηκαν επί τόπου τα πυροσβεστικά σώματα που έφτασαν από άλλες περιοχές δεν ήξεραν ούτε την μορφολογία του εδάφους, ούτε μπορούσαν να εντοπίσουν που βρίσκονται οι δασικοί δρόμοι, ούτε που να ανοίξουν ζώνες πυροπροστασίας, ούτε πόση ώρα χρειάζεται μια φωτιά για να φτάσει σε ένα σημείο. Ολοι απέδωσαν τα εύσημα στις τοπικές ομάδες εθελοντών που έσωσαν στη κυριολεξία σπίτια και δάση.

Σε πολλές περιπτώσεις τα πυροσβεστικά δεν είχαν νερό ή ζητούσαν από τους αυτοδιοικητικούς να τους βοηθήσουν να αλλάξουν λάστιχα.

Αρκετή κριτική ασκήθηκε και στην υπερβολική χρήση του 112 καθώς όπως είπαν από το αποτέλεσμα φάνηκε ότι όσα χωριά είτε δεν εκκενώθηκαν, είτε παράβλεψαν τα μηνύματα εκκένωσης σώθηκαν από το πέρασμα των πυρκαγιών ενώ άλλα που εκκενώθηκαν και έμειναν χωρίς προστασία κατακάηκαν.

Ολοι οι δήμαρχοι στις παρεμβάσεις τους κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο σημερινός σχεδιασμός απέτυχε και ότι χρειάζεται επανασχεδιασμός της πολιτικής προστασίας με χρήματα, προσωπικό, εξοπλισμό σε τοπικό επίπεδο.

πηγή: ΜyOTA.gr