Για τη μεγάλη καταστροφή που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στο περιβάλλον, τις περιουσίες αλλά και τις επιχειρήσεις μίλησε ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου

Για τη μεγάλη καταστροφή που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στο περιβάλλον, τις περιουσίες αλλά και τις επιχειρήσεις μίλησε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σε συνέντευξή του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ (11/08/2021), υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανασυγκρότησης των περιοχών που επλήγησαν.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών αποφάσισε από την πρώτη στιγμή που ξέσπασαν οι πυρκαγιές στην Αττική, να στηρίξει με 100.000 ευρώ τις επιχειρήσεις στην περιοχή της Βαρυμπόμπης που υπέστησαν μερική ή ολική καταστροφή, σε συνεργασία πάντα με τον Δήμο Αχαρνών. Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, στην πρώτη φάση των πυρκαγιών οι πληγείσες επιχειρήσεις ανέρχονταν σε 27, με 20 εξ αυτών να είναι κτήματα δεξιώσεων, ενώ οι εργαζόμενοι που απασχολούνταν σε αυτές ξεπερνούν τους 800.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. αναφέρθηκε στις διαχρονικές ευθύνες για την απουσία αντιπυρικών ζωνών, ειδικά στις δασικές περιοχές που βρίσκονται σε αστικό ιστό, και τόνισε ότι πρέπει το ζήτημα αυτό να λυθεί επιτέλους τώρα, για να μη βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με την ίδια καταστροφή.

Επισήμανε ακόμη ότι δεν γίνεται να υπάρχουν 47 συναρμόδιοι για μία φωτιά, καθώς και «να καίγεται δάσος στον αστικό ιστό επί τέσσερις μέρες και αυτό να μη μπορεί να σταματήσει».

Το Επιμελητήριο προτίθεται να βοηθήσει και στην αναδάσωση αλλά και σε όποια άλλη δράση χρειαστεί για την επαναφορά της κοινωνικής και οικονομικής ζωής στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

«Περιβάλλον, υγεία και οικονομία είναι μέρη του ίδιου νομίσματος», υπογράμμισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, σημειώνοντας ότι και όταν ξαναστηθούν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στα καμμένα, όπως τα κτήματα δεξιώσεων, δύσκολα θα επιλέξει κάποιος το συγκεκριμένο σημείο για να πραγματοποιήσει μία εκδήλωση, όταν ο περιβάλλων χώρος είναι καμμένος.

«Πρέπει, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, να βρούμε τρόπους ώστε να ξαναστηθεί η οικονομική ζωή. Χωρίς οικονομική ζωή αυτές οι περιοχές δεν πρόκειται να δουν άσπρη μέρα», επισήμανε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α.