«Προσωπικά δεδομένα» οι συμβάσεις έργων, υποστηρίζει η Δημοτική Αρχή και δεν τις δίνει στην αντιπολίτευση

Καταγγελία ότι του απαγορεύτηκε από τη νομική υπηρεσία του Δήμου Αγίας Βαρβάρας να πάρει στα χέρια του σύμβαση έργου, έκανε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Όλοι μαζί για την Πόλη μας» Μιχάλης Νικητάκης σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Όταν ψηφίζεται μία σύμβαση και πάει και υπογράφει ένας εργολάβος, θεωρούσα ότι αν μη τι άλλο ο επικεφαλής μίας παράταξης έχει το δικαίωμα να ζητήσει αυτή τη σύμβαση, να δει αν έχουν τηρηθεί τα δέοντα και να ακουμπάει πάνω στη νομιμότητα» ανέφερε και πρόσθεσε:

«Δηλαδή ψηφίζουμε εδώ ότι ο Νικητάκης είναι άντρας και όταν υπογράφεται μία σύμβαση λέει ότι είναι κοπελίτσα, και απαγορεύεται να δούμε αυτό το πράγμα. Αυτό που δήλωσε ο κύριος Πρεντάκης, που μίλησε βέβαια μπροστά μου με το νομικό σύμβουλο του Δήμου Αγίας Βαρβάρας. Απαγορεύεται να ελέγξω μία σύμβαση που πήραμε μία απόφαση και υπέγραψε ένας εργολάβος».

Πρεντάκης

Από την πλευρά της διοίκησης πάντως, ο Αντιδήμαρχος Παντελής Πρεντάκης, επισήμανε ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση αντίθετος στο να ενημερώνεται ο κάθε Δημοτικός Σύμβουλος για οποιοδήποτε έγγραφο και σύμβαση.

Τόνισε όμως ότι δεν θα πρέπει να γίνεται άσκοπη χρήση προσωπικών δεδομένων, αλλά ούτε και επίσημα έγγραφα να γίνονται χαρτοπόλεμος. «Οι υπηρεσίες και η διοίκηση είναι στη διάθεση του κάθε Δημοτικού Συμβούλου να λαμβάνει γνώση για οποιοδήποτε έγγραφο αφορά διαδικασίες που πρέπει να ελέγχουν και να επιβλέπουν. Δεν ειπώθηκε ποτέ ότι απαγορεύεται να λαμβάνει γνώση κάποιος Δημοτικός Σύμβουλος των εγγράφων» είπε και διαβεβαίωσε ότι όλα τα έγγραφα έχουν έτσι κι αλλιώς αναρτηθεί στο Διαύγεια.

Σαρόπουλος

Διευκρινίζοντας την παραπάνω απάντηση του Αντιδημάρχου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κωνσταντίνος Σαρόπουλος, τόνισε ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι μπορούν να δουν οποιοδήποτε έγγραφο, αλλά δεν μπορούν να το πάρουν στα χέρια τους σε φωτοτυπία, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν καταλαβαίνει για ποιο λόγο γίνεται θέμα, από τη στιγμή που υπάρχει και στο Διαύγεια.

Γιάγκας

Το θέμα όμως δεν έκλεισε εδώ, αφού η αναφορά στη λέξη χαρτοπόλεμος προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Νικητάκη, ενώ στη συνέχεια το λόγο πήρε και ο επικεφαλής της «Δυνατής Πόλης» Μιχάλης Γιάγκας, επισημαίνοντας ότι η Δημοτική Αρχή έχει υποχρέωση να δώσει την όποια σύμβαση ζητηθεί από Δημοτικούς Συμβούλους.

Παρατήρησε δε ότι δεν γνωρίζει τι θεωρείται προσωπικό δεδομένο, η σύμβαση όμως είναι δημόσιο έγγραφο. «Άρα δεν πρέπει να κρυβόμαστε και να προσπαθούμε κάθε στιγμή να βρούμε κόλλημα για να παραδώσουμε ή να δώσουμε στη δημοσιότητα, έγγραφα τα οποία θεωρούμε ότι είναι χρήσιμα για εμάς, για την άσκηση του έργου της αντιπολίτευσης» ανέφερε.

Γεωργιαννάκης

Στο ίδιο,  κλίμα και ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης» Γιώργος Γεωργιαννάκης υπογράμμισε ότι επανειλημμένα έχει έρθει μία απάντηση από την πλευρά της διοίκησης ότι δεν μπορούν να δοθούν αυτά τα έγγραφα για λόγους προσωπικών δεδομένων, λέγοντας ότι θα ήθελε πάνω σ’ αυτό την έγγραφη τοποθέτηση του νομικού συμβούλου.

«Είναι δημόσιο έγγραφο. Δεν μπορεί το δημόσιο έγγραφο να μην μπορούμε να το πάρουμε. Κάποια στιγμή αυτό πρέπει να τελειώσει» τόνισε και υποστήριξε ότι είναι άλλο τα προσωπικά δεδομένα και άλλο τα δημόσια έγγραφα.

Σιαραμπή

Για παρερμηνεία των νόμων, έκανε τέλος λόγο η επικεφαλής της «Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης» , Νίκη Σιαραμπή και παρακάλεσε το νομικό σύμβουλο του Δήμου να επανεξετάσει το θέμα.

«Δεν χωράει – είπε- κανένα όριο λογικής, δημόσια έγγραφα, συμβάσεις τις οποίες ψηφίζουμε και οι οποίες, όπως είπε πολύ σωστά και ο κύριος Πρεντάκης, ανεβαίνουν στη Διαύγεια και μπορεί ο καθένας, όχι Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής παράταξης, αλλά ο οποιοσδήποτε πολίτης να τις δει, και ορθά κατά τη γνώμη μου, να μην μπορούμε να πάρουμε ένα αντίγραφο».

Πηγή: NEWSTA.GR