Φορολογικές δηλώσεις: Λήγει η προθεσμία υποβολής – Τι ισχύει με την έκπτωση του 2%


Πότε πρέπει να καταβληθεί η πρώτη από τις οχτώ δόσεις του φόρου εισοδήματος
Στην τελική ευθεία έχει μπει η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων καθώς η καταληκτική ημερομηνία είναι η 28η Αυγούστου. Περίπου 600.000 φορολογούμενοι, που μέχρι αρχές του μήνα δεν είχαν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, αναμένεται να ολοκληρώσουν την διαδικασία τις επόμενες ημέρες. Σημειώνεται ότι η υποβολή των δηλώσεων έληγε στα τέλη Ιουλίου, ωστόσο, εκκρεμούσε η κατάθεση του 25% του συνόλου κι έτσι κρίθηκε σκόπιμο να δοθεί παράταση για έναν ακόμη μήνα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι οχτώ δόσεις για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος ισχύουν και για τους φορολογουμένους που θα υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι το τέλος Αυγούστου. Ωστόσο, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πρέπει έως τις 31 Αυγούστου να έχουν εξοφλήσει τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου, δηλαδή τη δόση του Ιουλίου (που δεν κατέβαλαν) και τη δόση του Αυγούστου.

Η έκπτωση του 2% διατηρείται για εφάπαξ πληρωμή φόρου έως τις 21 Αυγούστου, ενώ στις επιχειρήσεις εφαρμόζεται η μείωση προκαταβολής φόρου σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Όσων αφορά στη φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων, αυτή αφορά 70.000 συνταξιούχους και οι τροποποιητικές δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά έως τις 30 Σεπτεμβρίου, μέσω ταχυδρομείου ή με φυσική παρουσία στη ΔΟΥ. Οι τροποποιητικές δηλώσεις αυτές θα έχουν μείωση προσαυξήσεων κατά 80% και απαλοιφή εντελώς των προστίμων.

Επίσης, άνοιξε η εφαρμογή για την κατάθεση τροποποιητικών δηλώσεων χωρίς πρόστιμο εάν αυτό γίνει με καταληκτική ημερομηνία την 28η Αυγούστου. Σημαντικό είναι ότι αν τροποποιηθούν στοιχεία που δεν επηρεάζουν τον φόρο ή δεν ευθύνεται ο φορολογούμενος για αυτή την αλλάγη, όπως για παράδειγμα η εκπρόθεσμη έκδοση βεβαίωσης αποδοχών από τον εργοδότη, τότε ο φορολογούμενος δεν θα πληρώσει πρόστιμο.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις τροποποίησης υπάρχει 100 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα, 250 ευρώ σε υπόχρεους με απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ σε υπόχρεους με διπλογραφικά βιβλία. Το πρόστιμο αυτό έχει προσαύξηση 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης εάν έχει παρέλθει ο χρόνος πληρωμής του φόρου.

Στο TAXISnet οι δόσεις και η εφάπαξ έκπτωση
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την εφαρμογή της καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων σε 8 μηνιαίες δόσεις, καθώς και της έκπτωσης 2% για την εφάπαξ πληρωμή του. Από τη Δευτέρα, (20/07) εμφανίζονται στο TAXISnet, ενώ από 21/7 το ποσό της εφάπαξ καταβολής, καθώς και τα ποσά των οκτώ δόσεων εμφανίζονται στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση.

Δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, που υποβάλλονται από 20/7 το βράδυ και μετά, εκκαθαρίζονται με το νέο δοσολόγιο. Το εκκαθαριστικό σημείωμα για τα φυσικά πρόσωπα θα απεικονίζει:

Το ποσό της οφειλής
Την έκπτωση
Την ημερομηνία πληρωμής
Το ποσό για την εφάπαξ καταβολή (με την έκπτωση 2%)

Η κατανομή της οφειλής σε 8 δόσεις θα εμφανίζεται από την επόμενη της υποβολής της δήλωσης στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση («Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης») στο myTAXISnet.

Δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί και δεν έχουν εξοφληθεί: Από αύριο (21/07), το ποσό της εφάπαξ καταβολής (μετά την έκπτωση του 2% στα φυσικά
πρόσωπα), καθώς και τα ποσά των οκτώ δόσεων θα εμφανίζονται στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση («Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης»).

Στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση ο φορολογούμενος βλέπει το σύνολο της οφειλής σε 8 δόσεις. Το ποσό, που τυχόν έχει ήδη καταβάλει, αφαιρείται από το σύνολο των δόσεων, με βάση τον αριθμό των δόσεων στις οποίες αντιστοιχεί.

πηγή: ΤΟ ΕΘΝΟΣ