“Άρηξις”: Δελτίο Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος

Δελτίο Τύπου
Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος,
31 Μαΐου 2020
Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας “Άρηξις”

Το μυστικό έχει διαρρεύσει.

Αν το προϊόν που πουλούσατε ευθυνόταν για 8 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, θα βάζατε στο στόχαστρο μια νέα γενιά.

Η φωτογραφία προέρχεται από το “υλικό” της εκστρατείας
https://www.who.int/news-room/campaigns/world-no-tobacco-day/world-no-tobacco-day-2020/campaign-materials

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Άρηξις», δήμων Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω & Χαϊδαρίου, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και την Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καπνίσματος (31/5), συντονίζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που έχει αφιερώσει τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31/5) στην πρόληψη της χρήσης προϊόντων καπνού και νικοτίνης και στην προστασία των νέων από τη χειραγώγηση της βιομηχανίας καπνού.

Εδώ και δεκαετίες, η βιομηχανία καπνού μεταχειρίζεται σκοπίμως στρατηγικής σημασίας επιθετικές και ερευνητικά μελετημένες τακτικές για να προσελκύσει καταναλωτές από τη νέα γενιά (όπως είναι το ντιζάιν, οι εκστρατείες μάρκετινγκ και η προσφορά νέων και καινοτόμων προϊόντων με ελκυστικές γεύσεις και αρώματα). Πιο συγκεκριμένα, διαφημίζονται προϊόντα που έχουν γεύσεις, όπως κεράσι ή τσιχλόφουσκα, με ωραίο και εύκολο στη μεταφορά τους σχεδιασμό (π.χ. μοιάζουν με στικάκια usb) με τον ισχυρισμό ότι είναι “καθαρά” και αβλαβή προϊόντα.

Στο πλαίσιο αυτών των τακτικών επιστρατεύονται διάσημα πρόσωπα, άνθρωποι που ασκούν επιρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. instagram), αλλά και εταιρίες καπνού που αποτελούν σπόνσορες σε φεστιβάλ και διαγωνισμούς. Επιπλέον, τα προϊόντα διαφημίζονται σε σημεία-κλειδιά για να εξασφαλιστεί ότι θα τα δουν τα παιδιά και οι νέοι, όπως σε καταστήματα κοντά σε γλυκά, σνακ και αναψυκτικά ή σε αυτόματους πωλητές. Έτσι, οι νέοι ενθαρρύνονται να υποτιμήσουν τους σχετικούς κινδύνους και να ξεκινήσουν τη χρήση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με τη φετινή εκστρατεία του, επιχειρεί να καταρρίψει τους μύθους και να εκθέσει τις τακτικές χειραγώγησης, καθώς και να εξοπλίσει τους νέους με τη γνώση σχετικά με τις στρατηγικές αυτές. Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει άλλη μια γενιά που θα εξαπατηθεί από τα ψεύδη της βιομηχανίας καπνού, που υποτίθεται ότι προωθεί την ελευθερία της προσωπικής επιλογής, ενώ εξασφαλίζει διαρκή κέρδη, εις βάρος της υγείας και της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος, καλούνται σε δράση όσοι ασκούν επιρροή στην ποπ κουλτούρα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο σπίτι ή στη σχολική τάξη για να εκθέσουν αυτές τις τακτικές και να ενθαρρύνουν τους νέους να αρνηθούν να χρησιμοποιήσουν τα συγκεκριμένα προϊόντα!

Πηγές:
– https://www.who.int/news-room/campaigns/world-no-tobacco-day/world-no-tobacco-day-2020
– https://www.who.int/news-room/events/detail/2020/05/31/default-calendar/world-no-tobacco-day-2020-protecting-youth-from-industry-manipulation-and-preventing-them-from-tobacco-and-nicotine-use

Εδώ μπορείτε να απαντήσετε στην ελληνική προσαρμογή που έκανε το Κέντρο Πρόληψης Άρηξις σε ένα σύντομο κουίζ γνώσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε σχέση με το κάπνισμα (στα ελληνικά):
https://www.tryinteract.com/share/quiz/5ecba51527b7e20014824d11

Και το αρχικό κουίζ, στα αγγλικά:
https://www.who.int/news-room/campaigns/world-no-tobacco-day/world-no-tobacco-day-2020/quiz

Μετάφραση-Προσαρμογή από τα Αγγλικά:

Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής
της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Άρηξις»
Δήμων Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω & Χαϊδαρίου
Σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και την Περιφέρεια Αττικής
τηλ. 210 5313243, e-mail: kp.arixis@yahoo.gr
https://kentroprolipsisarixis.blogspot.com/
https://www.facebook.com/kp.arixis/