Με αφορμή την επαναλειτουργία των σχολείων (γράφει η Τασούλα Πετράκου)

Σήμερα Δευτέρα ξανακτυπά το κουδούνι στα γυμνάσια και τα λύκεια και στην πόλη μας. Ήδη η Γ’ λυκείου έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα.Με αφορμή αυτό το γεγονός ας ευχηθούμε τα καλύτερα για τους μαθητές και για τους εκπαιδευτικούς.

Ωστόσο, θα ήθελα με την ευκαιρία να κάνω μία γενικότερη επισήμανση. Η ολιγοήμερη επαναλειτουργία των σχολείων -με εξαίρεση τη Γ’ λυκείου- ενέχει ένα μεγάλο ρίσκο, το οποίο κατά την άποψή μου δεν χρειαζόταν να αναληφθεί. Τόσο γενικά όσο και ειδικά στην περιοχή μας, υπάρχουν ανεπάρκειες σε σοβαρά θέματα, όπως της καθαριότητας, των ειδικών πρωτοκόλλων για την προστασία των παιδιών και των εκπαιδευτικών.

Οι αντοχές αλλά και η υπομονή της κοινωνίας το τελευταίο δίμηνο έχουν δοκιμαστεί. Το ίδιο και οι αντοχές της εκπαιδευτικής κοινότητας, που μεσούσης της πανδημίας, είδε να κατατίθεται ένα πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση το οποίο θα επιφέρει ολέθρια αποτελέσματα στο βαθμό συγκράτησης των παιδιών στη δημόσια εκπαίδευση.

Οι εκπαιδευτικοί, όλο αυτό το διάστημα, συνειδητά υπάκουσαν τις οδηγίες και στάθηκαν με τις τηλεδιασκέψεις δίπλα στους μαθητές τους, παρά τα μεγάλα τεχνικά προβλήματα στην αρχή, που σε ένα βαθμό ήταν λογικό να υπάρχουν. Προφανώς και θα μπορούσε να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του εκπαιδευτικού έτους αυτό το μοντέλο λειτουργίας, που σκόπιμα δεν το χαρακτηρίζω εξ αποστάσεως εκπαίδευση γιατί μακρά απέχει από κάτι τέτοιο.

Οι ιθύνοντες, όμως, όχι απλά επέλεξαν να ανοίξουν τα σχολεία, αλλά προχώρησαν και σε ένα άλλο αντιεκπαιδευτικό και αναχρονιστικό μέτρο: Την τοποθέτηση καμερών μέσα στις τάξεις. Ένα μέτρο το οποίο εκτός των επιβλαβών αποτελεσμάτων που θα επιφέρει στην εκπαιδευτική διαδικασία, θέτει σε κίνδυνο ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών.

Αυτό που ως υπεύθυνοι πολίτες και δημοτικοί σύμβουλοι καλούμαστε να κάνουμε είναι να σταθούμε δίπλα στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και να συμβάλλουμε ώστε το τέλος του σχολικού έτους να μας βρει όλους υγιείς, όλους μαζί και όλους έτοιμους για τους νέους αγώνες που έχουμε μπροστά μας.

Τασούλα Πετράκου
Δημοτική Σύμβουλος “Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΛΗ”