Τρικ της κακιάς ώρας

ΤΡΙΚ  ΤΗΣ  ΚΑΚΙΑΣ  ΩΡΑΣ

‘Aρθρο του κ. Γιάννη Γιαννιού

Η κυβέρνηση εν τέλει πήρε ψήφο εμπιστοσύνης αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για τις αγορές και για τους εταίρους όπως φάνηκε: Τα επιτόκια δανεισμού σκαρφάλωσαν σε πολύ υψηλά επίπεδα και το γεγονός αυτό μας θύμισε με αρκετά απότομο τρόπο ότι η απεμπλοκή από το μνημόνιο, στην οποία αναφέρεται συχνά πυκνά η κυβέρνηση, μόνο εύκολη δεν είναι.
Πριν λίγες μέρες το Ελληνικό Χρηματιστήριο εμφάνισε εικόνα κατάρρευσης με πτώση έως 10%. Αρκετοί ξένοι επενδυτές προχώρησαν σε πωλήσεις ελληνικών τίτλων καθώς εντείνονται οι φόβοι η χώρα να βρεθεί σε έναν φαύλο κύκλο πολιτικής αστάθειας, την ώρα που πολλοί επενδυτές ανησυχούν για την ικανότητα της Ελλάδας να χρηματοδοτηθεί µόνη της, χωρίς τη βοήθεια των εταίρων της, ενώ  τα σχέδια της Αθήνας για πρόωρη έξοδο από το Μνημόνιο αύξησαν τη νευρικότητα.
Εκτός αυτού, έντονη είναι η αβεβαιότητα που νιώθουν οι εταίροι για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα είναι κατά πάσα πιθανότητα το κύκνειο άσμα της συγκεκριμένης κυβέρνησης. Για την εκλογή Προέδρου απαιτούνται 180 ψήφοι, τις οποίες δεν φαίνεται ικανός ο κυβερνητικός σχηματισμός να συγκεντρώσει. Η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 155 βουλευτές, άρα αν θέλει να εκλέξει Πρόεδρο πρέπει να βρει άλλες 25 θετικές γνώμες από τους υπόλοιπους ανεξάρτητους και μη βουλευτές. Αυτό δεν φαίνεται τόσο εύκολο, μιας και οι περισσότεροι ανεξάρτητοι ήδη κλείνουν το μάτι προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Με δεδομένο ότι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ δεν θέλουν να στηθούν σύντομα κάλπες, γιατί είναι εξαιρετικά πιθανό, μετά το αρνητικό δείγμα των ευρωεκλογών αλλά και με τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας να μην μπορέσουν να πιάσουν το μέτρο του 3% και να τεθούν εκτός Βουλής, το δέλεαρ να στηρίξουν την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας είναι υπαρκτό. Και ειδικά δε για τη ΔΗΜΑΡ που τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης συμμετείχε στο σχήμα, σε αντίθεση με τους ΑΝΕΛ που εμφανίζονται πιο αντιμνημονιακοί κι απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν λοιπόν -υποθετικά- οι 14 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση για Πρόεδρο, τότε ο «μαγικός» αριθμός περιορίζεται στις 11 ψήφους, αφού οι θετικές ψήφοι φτάνουν τις 169. Ερωτηματικό αποτελεί η στάση των υπόλοιπων, μιας και μεγάλο ρόλο θα παίξει και το πρόσωπο που θα προταθεί για τον κορυφαίο πολιτειακό ρόλο.
Ακόμα και η Ντόρα Μπακογιάννη εκτίμησε ότι ως τώρα είναι αδύνατον να βρεθούν 180 βουλευτές που θα στηρίξουν την εκλογή Προέδρου. Εκτός της εκλογής του Προέδρου, το κλίμα είναι αρκετά επιβαρυμένο για την κυβέρνηση από τα τεράστια λάθη που έγιναν με τον ΕΝΦΙΑ. Αυτό, καθώς και η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται εκατομμύρια συμπολίτες μας, έχει ανοίξει την ψαλίδα μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Σε τελευταία δημοσκόπηση, η διαφορά πλησιάζει τις επτά ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ακόμα και το άθροισμα ΝΔ – ΠΑΣΟΚ υπολείπεται του ποσοστού που συγκεντρώνει η αξιωματική αντιπολίτευση. Η πολιτική αβεβαιότητα είναι μεγάλη, και η κυβέρνηση ‘φροντίζει’ να ρίχνει όλο το φταίξιμο στον ΣΥΡΙΖΑ για τη διαμορφωθείσα κατάσταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αρκετά θέματα εμφανίζει έντονη διγλωσσία και ουδείς είναι σίγουρος για τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στους δανειστές και στους εταίρους, όμως το σίγουρο είναι ότι τη μερίδα του λέοντος για αυτή την αβεβαιότητα ανήκει στην κυβέρνηση. Αυτή η κυβέρνηση εδώ και πάρα πολλούς μήνες μιλάει για την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις, για την πάταξη της ανεργίας και της φοροδιαφυγή, για την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων, για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και για τόσα άλλα ζητήματα. Από όλα όσα εξήγγειλε, δεν έκανε σχεδόν τίποτα.
Ο ίδιος ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, δήλωσε ότι η ίδια η κυβέρνηση με τις εξαγγελίες της για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο προκάλεσε νευρικότητα και αβεβαιότητα στις αγορές. Την αβεβαιότητα την προκαλεί η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, μιας και η κρίση δεν είναι επιφανειακή όπως ίσως κάποιοι θεωρούν, αλλά αρκετά βαθιά και δεν γίνεται να ξεπεραστεί με κάποιες ‘λεβέντικες’ δηλώσεις και πρωθυπουργικές δεσμεύσεις. Η σκληρή πραγματικότητα είναι μπροστά μας, και ο κόσμος δεν έχει καμία απολύτως διάθεση να ακούει τα επικοινωνιακά τρικ των μεν και των δεν. Τα δύσκολα για τη χώρα δεν έχουν περάσει, είναι μπροστά μας. Και το διακύβευμα των εκλογών βρίσκεται στο κρίσιμο σημείο της δίκαιης κατανομής των βαρών στην ελληνική κοινωνία και στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων, το οποίο έχει πέσει κατακόρυφα. Διότι η σημερινή συγκυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς στο ζήτημα αυτό, εξουθενώνοντας τα μεσαία και χαμηλά στρώματα – μισθωτούς, συνταξιούχους, μικρομεσαίους επιχειρηματίες- και αφήνοντας ουσιαστικά στο απυρόβλητο, με ελαφρές μόνον απώλειες, τους έχοντες και κατέχοντες. Και αυτό θα πληρώσει όταν έλθει η ώρα των εκλογών, γιατί ο κόσμος έχει ξεπεράσει ήδη τα όρια και τις αντοχές του.
ΓΙΑΝΝΗΣ  ΓΙΑΝΝΙΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ