Nέα αντιπαράθεση για την Κυριακάτικη αργία

«Ποτέ δουλειά την Κυριακή» 

Στις 22 Οκτωβρίου και στις 2 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν νέες κινητοποιήσεις των ιδιωτικών υπαλλήλων.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της “συνεχίζει και εντείνει τον αγώνα των εμποροϋπαλλήλων, ενάντια στο καταστροφικό, για τον κλάδο και τους εργαζόμενους, άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Στο πλαίσιο αυτό, η Διοίκηση της ΟΙΥΕ αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας στο Εμπόριο και την Κυριακή 2.11.2014, ημέρα κυριακάτικης λειτουργίας όλων των καταστημάτων, βάσει του Ν. 4177/2013.

Επίσης, η Διοίκηση της ΟΙΥΕ αποφάσισε την πραγματοποίηση κινητοποίησης – διαμαρτυρίας, την Παρασκευή 7.11.2014, ημέρα οριστικής εκδίκασης στο ΣτΕ της κοινής προσφυγής εργαζομένων και εργοδοτών για απαγόρευση της πιλοτικής λειτουργίας των καταστημάτων σε 10 περιοχές της χώρας όλες τις Κυριακές του έτους (52). Τέλος, αποφασίστηκε, η ΟΙΥΕ να καλέσει τις οργανώσεις των εμπόρων σε όλη τη χώρα (εμπορικούς συλλόγους, εμποροβιοτέχνες), αλλά και τις επιχειρήσεις, να στηρίξουν την απεργία στις 2.11.2014, κρατώντας τα καταστήματά τους κλειστά, καθώς και να πλαισιώσουν την κινητοποίηση μας στις 7.11.2014 στο ΣτΕ.

Η μέχρι στιγμής εμπειρία από την Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων με τεκμηριωμένα στοιχεία αποδεικνύει ότι:

 

  • Πρόκειται για ένα μέτρο που καταστρέφει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις,
  • Ανακατανέμει το λιγοστό τζίρο σε όφελος των μεγάλων αλυσίδων, των malls και των εκπτωτικών χωριών,
  • Δημιουργεί λουκέτα και ανεργία,
  • Αναγκάζει ένα μεγάλο μέρος των ήδη εργαζομένων σε απλήρωτη δουλειά και τις Κυριακές, χωρίς δικαίωμα στην ξεκούραση, τον ελεύθερο χρόνο και την οικογενειακή ζωή.

Ο τόπος της απεργιακής συγκέντρωσης και των κινητοποιήσεων, θα ανακοινωθούν σύντομα. Οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο, συνεχίζουμε τον αγώνα μας με ένταση και επιμονή για την υπεράσπιση και νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής – Αργίας.

Το αίτημά μας παραμένει πάντα αναλλοίωτο και επίκαιρο! Ποτέ δουλειά την Κυριακή! Ούτε 52 – Ούτε 7: καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά!”.

 

Κινητοποίηση στις 22 Οκτώβρη

Από την πλευρά του το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια, καλεί σε διαδήλωση “ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα και την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας την Τετάρτη 22 Οκτώβρη 6μμ, Χαυτεία (Σταδίου & Αιόλου)”.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι: “Εδώ και χρόνια οι «από πάνω» προσπαθούσαν να καταργήσουν την Κυριακάτικη αργία και να «απελευθερώσουν» τα ωράρια της αγοράς και πάντα έβρισκαν απέναντί τους τον κόσμο της δουλειάς που αντιστέκονταν με τους αγώνες του. Με την όξυνση της επίθεσης όμως που συντελείται τα τελευταία χρόνια, κράτος, αφεντικά και κυβερνώντες σε αγαστή συνεργασία με τα καθεστωτικά ΜΜΕ (τηλεόραση, ραδιόφωνα, έντυπος και ιντερνετικός τύπος) έχουν εξαπολύσει μια τεράστια επίθεση προπαγάνδας για να μας πείσουν, όχι φυσικά για το ότι βρήκαν την ευκαιρία να υλοποιήσουν και να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των πολυεθνικών και των μεγάλων ομίλων του εμπορίου, αλλά για το πόσο ευτυχισμένη θα ήταν η κοινωνία αν τα μαγαζιά λειτουργούσαν και τις Κυριακές!

Όλοι οι ξύλινοι και δογματικοί μονόλογοι των «ειδικών» κλείνουν με τα γνωστά ψέματα: «θα τονωθεί η αγορά», «θα αυξηθεί ο τζίρος», «θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας». Οι παπαγάλοι της κυβέρνησης είναι πρόθυμοι να επιστρατεύσουν κάθε μέσο για να «πείσουν» την κοινωνία, τους εργαζόμενους και τους ανέργους, ότι η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας θα λειτουργήσει θετικά για τον κόσμο της εργασίας.

Μόνο που εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά και από πρώτο χέρι, ότι οι εργασιακές σχέσεις θα αλλάζουν προς το χειρότερο και ότι εκτός από τις μειώσεις μισθών, τις ατομικές συμβάσεις, την ανασφάλιστη εργασία, την απλήρωτη εργασία, τα σπαστά ωράρια, τα εξαήμερα, την ορθοστασία, την προσαύξηση της Κυριακής-αργίας που θα καταργηθεί (ήδη σε χιλιάδες εργαζόμενους δεν δίνεται καν), ότι υπάρχουν εταιρίες που στέλνουν εργαζόμενους να δουλεύουν μόνο για τις Κυριακές, ότι διαταράσσεται η ζωή χιλιάδων ανθρώπων, ότι η κατάργησή της Κυριακάτικης αργίας στο εμπόριο τελικά θα συμπαρασύρει και άλλους κλάδους με αποτέλεσμα να επεκταθεί παντού.

Μόνο που εμείς γνωρίζουμε και βιώνουμε γύρω μας από πρώτο χέρι, ότι 1.500.000 άνεργοι κι άνεργες δεν έχουν καν ένα αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας για να καλύπτουν έστω τα αναγκαία. Ότι υπάρχουν 800.000 απλήρωτοι εργαζόμενοι που δεν έχουν ούτε τα βασικά για την επιβίωσή τους. Ότι έχουν πετσοκοπεί οι μισθοί και οι συντάξεις μας. Όλοι εμείς, απέναντι στα ψέματα που θέλουν να μας πνίξουν, συνεχίζουμε να λέμε τις δικές μας αλήθειες, ότι ο βασικός τους στόχος είναι να υποταχτεί η κοινωνία στις ανάγκες της αγοράς”.

Tέλος οι εργαζόμενοι επισημαίνων πως: “Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το άνοιγμα των μαγαζιών τις Κυριακές θα διαλύσει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις, μειώνοντας ακόμα περισσότερο το εργατικό κόστος και καταπατώντας ότι έχει απομείνει, προς όφελος από τη μια και των μικρών και μεγάλων αφεντικών και από την άλλη ξαναμοιράζοντας την πίτα της αγοράς προς όφελος των μεγάλων εμπορικών ομίλων και των πολυεθνικών.

Πίσω από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ να παγώσει προσωρινά το ζήτημα των 52 Κυριακών, υπάρχει και ο επίμονος αγώνας που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα στην Ερμού. Δεν έχουμε χρόνο για αναμονή και εφησυχασμό. Οι 7 εργάσιμες Κυριακές το χρόνο είναι εδώ, οι «Λευκές Νύχτες» είναι εδώ, ενώ και η υπόθεση των 52 Κυριακών είναι ακόμα ανοιχτή. Και ήδη έχουμε αποδείξει ότι οι αγώνες μας, όταν είναι ταξικοί και αδιαπραγμάτευτοι έχουν αποτελέσματα: για τις συνθήκες εργασίας, για τον ελεύθερο χρόνο μας, για τα εργασιακά δικαιώματα που μας στερούν”.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ