Hacking – Ηλεκτρονική Πειρατεία (Άρθρο της κ. Ελευθερίας Βασιλακοπούλου*)

Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο μπορεί να επηρεάσουν από απλούς χρήστες του διαδικτύου μέχρι μεγάλες εταιρείες, ακόμα και οργανισμούς.

Τι πρέπει να κάνουμε για να μην πέσουμε θύματα κακόβουλου λογισμικού;

Η πιο συνηθισμένη τεχνική να μας χακάρουν είναι η αποστολή παραπλανητικών e-mails.

Οι επίδοξοι χάκερς στοχεύουν στο «κλικ» από εμάς στον σύνδεσμο που θα μας στείλουν, έτσι ώστε να μολύνουν το σύστημά  μας και να αποκτήσουν πρόσβαση στα αρχεία του υπολογιστή μας.

Κάποια άλλα μηνύματα ίσως ζητάνε προσωπικές πληροφορίες για την ημερομηνία γέννησής μας, τον ΑΦΜ ή ακόμα και στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών μας, κωδικούς πρόσβασης κλπ.

Τα αίτια που κάνουν το σύστημά μας ευάλωτο σε τέτοιες επιθέσεις ποικίλλουν. Η χρήση αδύναμων  κωδικών πρόσβασης  που αποτελούνται  μόνο  από γράμματα ή μόνο  από αριθμούς καθώς επίσης η χρήση των ίδιων  κωδικών  σε πολλούς  λογαριασμούς  σε sites, forums δεν είναι η καλύτερη  τακτική  ασφάλειας.

Η εγκατάσταση ενός κακόβουλου λογισμικού που περιέχει ιούς, η διαχείριση site και η είσοδος στο σύστημα από κοινόχρηστα δίκτυα μπορεί να προκαλέσει κενά ασφαλείας.

Τι πρέπει να κάνουμε για να έχουμε ένα ασφαλές λειτουργικό σύστημα (περιβάλλον) στον υπολογιστή – συσκευή μας;

Η αναβάθμιση των λειτουργικών μας συστημάτων (Windows κλπ.) σε κινητά, λάπτοπ και σταθερούς υπολογιστές  θα πρέπει να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ο ρόλος που την κάνουμε  είναι  να καλύψουμε τα κενά ασφαλείας ενημερώνοντας το σύστημά μας για τους νέους ιούς είτε χειροκίνητα, πατώντας απλά το σχετικό κουμπί από τις ρυθμίσεις του συστήματός μας, είτε αυτόματα όπως έχει οριστεί από το ίδιο το σύστημα.

Η χρήση ενός καλού antivirus είναι απαραίτητη. Είναι το βασικό εργαλείο που βοηθάει στην ασφαλή και ομαλή λειτουργία του υπολογιστή μας. Αφού εγκατασταθεί, λειτουργεί παρασκηνιακά, εκτελώντας τακτικές σαρώσεις στις συσκευές μας, παρακολουθώντας προγράμματα, ιστοσελίδες και αρχεία για πιθανές απειλές.

Ας μην ξεχνάμε ότι το μεγάλο πλήθος των επιθέσεων γίνεται εφικτό λόγω εκμετάλλευσης του ανθρώπινου παράγοντα, της απροσεξίας. Κάθε σύστημα έχει αδυναμίες.

Η υποκλοπή δεδομένων μέσω προγραμμάτων που διαβάζουν τα κλειδιά σύνδεσης των ιστοσελίδων που συνδεόμαστε ανοίγει το δρόμο στους χάκερς.

Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για πλήρη ασφάλεια , αλλά για τρόπους σωστής αντιμετώπισης καταστάσεων και αποφυγής παγίδων.

Stay on line, live off line.

Μην ξεχνάτε ότι η πραγματική ζωή βρίσκεται εκτός διαδικτύου.

Βασιλακοπούλου Ελευθερία

*Εισηγήτρια  πληροφορικής