Αναστάσιος Λεμπέσης: “Η κριτική, η αυστηρή κριτική είναι θεμιτή και απαραίτητη”

Φίλες και φίλοι συνδημότες, τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές θα ήθελα για μια ακόμη φορά να επικοινωνήσω μαζί σας όχι μόνο για να υπενθυμίσω τη δική μου συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές στο πλευρό του νυν Δημάρχου Γιώργου Καπλάνη αλλά κυρίως για να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις μου.

Επειδή για πρώτη φορά αποφάσισα να συμμετάσχω στη δημοτική εκλογική διαδικασία και επειδή, στη διάρκεια του τριμήνου, έγινα δέκτης αρκετών παραπόνων, βασίμων ή μή, αλλά αντιλήφθηκα και ένα εριστικό, προσβλητικό ύφος στο χώρο του διαδικτύου τόσο μεταξύ ορισμένων συνυποψηφίων όσο και από απλούς συνδημότες, διανθισμένο μάλιστα με ειρωνικές, απαξιωτικές εκφράσεις προς τους υποψηφίους, μηδενιστικές στην ακρότητά τους (π.χ. ανάρτηση βίντεο το οποίο είχε ως τίτλο “να τους πετάξουμε – όλους τους πολιτικούς – στα σκουπίδια), οφείλω να θέσω στην κρίση σας κάποιες επισημάνσεις.

1. Τα παράπονα είναι εύλογα, αποδεκτά είτε αφορούν στην καθαριότητα είτε αφορούν στην παραβατικότητα στο Δήμο μας και δεν έχουν τέλος, όπως και η ίδια η ζωή. Όμως μην λησμονούμε μες την απολυτότητά μας τη δοκιμασία του Δήμου και του προσωπικού κατά τη διάρκεια των οκτώ μνημονιακών ετών με τις περικοπές και τους περιορισμούς που αυτά επέβαλλαν σε όλους μας, άτομα και Δήμο. Η εποχή των παχιών αγελάδων που κάποιοι άρμεγαν πλουσιοπάροχα πέρασε και αυτήν πληρώνουμε σήμερα. Επιπλέον μην λησμονούμε την προσωπική μας μικρή ευθύνη στην καθαριότητα, στη βελτίωση της εικόνας της Πόλης, στην αλλαγή της νοοτροπίας του “Δε βαριέσαι, Ελα μωρε….”, πράγμα ομολογουμένως δύσκολο και χρονοβόρο.

Όσον αφορά δε στην παραβατικότητα πρέπει να παραδεχτούμε πως δεν ειναι τοπικό πρόβλημα μόνο, αλλά πανελλήνιο, αφού πλήττει κάθε περιοχή, με διάσταση κοινωνιολογική, με μικρή ευθύνη του Δήμου ως εποπτεύουσα αρχή της κοινότητας και κυρίαρχη ευθύνη της κεντρικής διοίκησης. Μακριά επίσης από την παραπάνω παραδοχή μας κάθε ρατσιστική οπτική. Στα παραπάνω θέματα διακρίνω και μία έλλειψη. Ο κάθε Πολίτης, που διατυπώνει παράπονο ή καταγγελία, οφείλει να γνωρίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του, κατά συνέπεια να διαθέτει έγγραφες αποδείξεις για την υποβολή τους. Γνωστό άλλωστε το scripta manent, τα γραπτά μένουν ενώ verba volant τα λόγια πετούν.

2. Το οξύ, εριστικό ύφος όμως, οι ειρωνικές και απαξιωτικές εκφράσεις προς υποψηφίους, οι μηδενιστικές απόψεις με θυμώνουν, με πεισμώνουν. Η κριτική, η αυστηρή κριτική είναι θεμιτή και απαραίτητη, όμως όταν λέγεται πως όλοι οι υποψήφιοι είναι καιροσκόποι, ιδιοτελείς ή οι πολιτικοί είναι σκουπίδια, ποιον πρέπει να περιμένουμε να καθαρίσει την κόπρο του Αυγεία?

Το μεσσία, το σωτήρα, το μάγο ή το φουσκωτό με το τατού στο μπράτσο? Και οι Πολίτες τι σχέση έχουν μ΄ αυτή τη στάση εφόσον όλοι έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν αλλά και του εκλέγεσθαι στη δημοκρατία? Βάζω κεφαλαίο Π στη λέξη Πολίτης για να δηλώσω τη σημασία του. Διαφοροποιείται ο Πολίτης από τον ιδιώτη που ασχολείται με τα ίδια (προσωπικά πράγματα) και αναφέρεται στην πόλη, την πολιτική κοινότητα μέσα από την οποία και μέσα στην οποία ολοκληρώνεται. Πώς? Από το ενδιαφέρον του για τις κοινές υποθέσεις, από τη συμμετοχή του στη λήψη των αποφάσεων για την κοινότητα, από τη γνώση των δικαιωμάτων αλλά και των υποχρεώσεων του προς την κοινότητα, από τη συναίσθηση της ευθύνης του, από τη φιλαλληλία και την ανάπτυξη του αισθήματος δικαιοσύνης, από την ανεκτικότητα, το μέτρο, από τη φιλοτιμία.

Μόνο έτσι καταξιώνεται ως πολιτικό ζώο ο άνθρωπος, προορισμένος από τη φύση του να ζει σε πολιτικές κοινότητες και όχι ως θηρίο, μόνος του στα βουνά.

Προσπερνώντας, λοιπόν, σχέδια και προγράμματα, που όλα εμπεριέχουν λίγο πολύ το μεγαλεπήβολο, το μεγαλόπνοο, το φιλόδοξο και κυκλοφορούν από χέρι σε χέρι ή φωλιάζουν σε πόρτες και παρμπρίζ αυτοκινήτων, προσπερνώντας και αυτές τις αντιδημοκρατικές στάσεις που ευτυχώς μειοψηφούν, καλώ κι εγώ τους φίλους συμπολίτες μας στην κεντρική ομιλία του Γιώργου Καπλάνη επικεφαλής του συνδυασμού “Η δική μας πόλη” την Παρασκευή 24/05 στις 20.00 στην πλατεία Παναγίας Ελεούσας. Να ακούσουμε για το παρόν και το μέλλον της πόλης, να κρίνουμε, να συγκρίνουμε…να αποφασίσουμε.

Αναστάσιος Λεμπέσης
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Αγίας Βαρβάρας
“Η δική μας πόλη”