Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τους όρους της Προεκλογικής Περιόδου

Με μοναδική διαφωνία αυτή του ΚΚΕ το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίασή του σχετικά με τους όρους που πρέπει να διεξαχθεί η προεκλογική περίοδος.

Αποφασίστηκαν τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια, εκτός των ημερομηνιών που θα γίνουν οι τελευταίες κεντρικές συγκεντρώσεις των υπ. Δημάρχων.

Πάντως όπως συμβαίνει κάθε φορά την Παρασκευή πριν την Κυριακή των εκλογών ομιλεί ο Δήμαρχος, ενώ προηγούνται κατά σειρά δυναμικότητας οι εν ενεργεία δημοτικές παρατάξεις.

Δηλαδή κανονικά την Πέμπτη 23 Μαΐου ομιλεί ο κ. Θεόδωρος Βασιλάκος. Την Τετάρτη 22 Μαΐου ο κ. Γιάγκας και την Τρίτη 21 Μαΐου η κ. Καρανάσιου. Τη Δευτέρα ο κ. Μίχος.

Πάντως  ο κ. Μίχος  όπως ο ίδιος μας είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία μας, έχει καταθέσει προ πολλού αίτηση για να πραγματοποιήσει ομιλία την Παρασκευή 24 Μαΐου, στο εκλογικό του κέντρο.

Αρμοδίως όμως πληροφορηθήκαμε πως υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο για τις τελικές συγκεντρώσεις των συνδυασμών, που θα εφαρμοστεί.

Οι συγκεντρώσεις θα γίνουν στην πλατεία Αγίας Ελεούσας και ο Δήμος θα τις καλύψει με μικροφωνικά, εξέδρα και καρέκλες.

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ

1. Οι χώροι θα διατεθούν με ίσους όρους.
2. Αφισοκόλληση επιτρέπεται μόνο στα ταμπλό που θα τοποθετήσει ο Δήμος στα εξής σημεία:
• Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Αφετηρία λεωφορείων)
• Πλατεία Ελευθερίας (οδός Π.Π. Γερμανού)
• Οδός Σίφνου (Αφετηρία λεωφορείων)
• Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου (στο ύψος της πλευράς του σούπερ μάρκετ κοντά στην είσοδο αυτοκινήτων προς την εκκλησία)
• Λεωφόρος Μ. Αλεξάνδρου και Αιόλου.
Επίσης θα μπορούν να τοποθετηθούν αφίσες (σάντουιτς) και πετραχήλια στις κολώνες μόνο της ΔΕΗ των οδών Σίφνου, Ηρακλείου, Π.Π. Γερμανού, στους δρόμους που περνούν οι λεωφορειακές γραμμές Αγίας Βαρβάρας –Αθηνών και Αγίας Βαρβάρας – Πειραιά καθώς και στους δρόμους που γίνονται λαϊκές αγορές.
Δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε τοποθέτηση ταμπλό ή αφισών ή πετραχήλια στις δημοτικές διακοσμητικές κολώνες φωτισμού, σε οποιεσδήποτε κολώνες σήμανσης (δημόσιες, δημοτικές και ιδιωτικές) που υπάρχουν σε πεζοδρόμια, πλατείες, πάρκα παιδικές χαρές, πέργκολες, άλση, τρίγωνα, κουτιά ΔΕΗ –ΟΤΕ, κάδοι απορριμμάτων, κάγκελα πεζοδρομίων που υπάρχουν στην πόλη μας.
3. Κάθε συνδυασμός μπορεί να τοποθετήσει ένα μόνο περίπτερο ή άλλη κατασκευή διαστάσεων 2x2x2 μέτρα ή τροχόσπιτο μήκους τεσσάρων μέτρων, χωρίς χρήση μεγαφωνικών συσκευών. Οι τοποθετήσεις αυτές μπορούν να γίνουν στους εξής χώρους :
Α. Για τους συνδυασμούς δημοτικών εκλογών, μπροστά από τα σταθερά εκλογικά τους κέντρα ή στις πλατείες Εθνικής Αντίστασης, Ελένης Φωκά, 19ης Μαΐου, Γρηγορίου Λαμπράκη. Μπροστά από αυτά τα σταθερά εκλογικά κέντρα και τριάντα (30) μέτρα αριστερά και δεξιά αυτών, δεν επιτρέπεται καμία άλλη κατασκευή από άλλους συνδυασμούς.
Β. Για τους συνδυασμούς Περιφερειακών εκλογών, επί του πεζοδρομίου της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου από το ύψος της οδού Μπουμπουλίνας έως και της οδού Κουντουριώτου ή στο πεζοδρόμιο της οδού Ελ. Βενιζέλου από το ύψος της οδού Μπουμπουλίνας έως και της οδού Ελ. Βενιζέλου μπροστά από την π. Εμπορική τράπεζα έως την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου χωρίς αριστερή παράκαμψη ή στη γωνία των οδών Χανίων και Μεγάλου Αλεξάνδρου (πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου).
Τα περίπτερα ή τα τροχόσπιτα θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον τρία (3) μέτρα και δεν θα πρέπει να εμποδίζουν τη διέλευση πεζών, τη λειτουργία καταστημάτων και την ορατότητα των τροχοφόρων. Σε κάθε κατασκευή, με υλικά του κάθε συνδυασμού, ο Δήμος θα ενισχύει το φωτισμό τους με ηλεκτρικό ρεύμα εφόσον υπάρχει τεχνική δυνατότητα. Η ακριβής θέση του καθενός θα καθορίζεται από το Δήμο με βάση τον αριθμό πρωτοκόλλου της σχετικής αίτησης που θα κατατίθεται στο Δήμο.
4. Απαγορεύεται η ανάρτηση αεροπανό ή άλλων αντικειμένων πάνω στους δρόμους, πλατείες και λοιπούς χώρους. Σε περίπτωση που τοποθετούνται αεροπανό ή άλλα αντικείμενα ο Δήμος υποχρεούται για την άμεση αφαίρεσή τους, με την διευκρίνιση ότι λοιποί χώροι είναι τα πεζοδρόμια, τα κάγκελα σχολείων, αθλητικών χώρων, παιδικών – βρεφονηπιακών σταθμών, παιδικών χαρών, κήπων αλσών και χώροι κάθε άλλου Δημοτικού ή Δημόσιου ή ευρύτερου Δημόσιου τομέα. Για ιδιωτικούς χώρους ισχύει η σχετική νομοθεσία. Επιτρέπεται η τοποθέτηση από ένα (1) πανό, μόνο στα κάγκελα των Αθλητικών χώρων της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι διαστάσεις αυτών των πανό θα είναι 1*3 μέτρα και θα τοποθετούνται δύο (2) ημέρες πριν την τοπική κεντρική εκδήλωση κάθε συνδυασμού για γνωστοποίηση της εκδήλωσης του και θα αφαιρείται αμέσως μετά την εκδήλωση .
5. Επιτρέπεται η χρήση φωτεινών διαφανειών (σλάιντς) σε ανοικτούς χώρους, με την προϋπόθεση ότι δεν παρεμποδίζεται η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων και δεν δημιουργούνται γενικά οποιασδήποτε μορφής κυκλοφοριακά προβλήματα, με την διευκρίνιση ότι οι χώροι θα είναι εντός του Άλσους Δόξης, της πλατείας Ελευθερίας, της πλατείας Νέας Γενιάς, μια φορά στον κάθε χώρο επί μια ώρα με χαμηλή ένταση μεγαφώνων. Η ώρα και η προτεραιότητα, θα καθορίζεται μετά από σχετική αίτηση στο Δήμο.
6. Απαγορεύεται η χρήση πλαστικών σημαιών και γενικά προεκλογικού διαφημιστικού υλικού , από πλαστική ύλη, επειδή το υλικό αυτό δεν είναι ανακυκλώσιμο και επιβαρύνει το περιβάλλον. Επίσης απαγορεύεται η χρήση χρωστικών ουσιών, από σπρέι, χρώματα κ.λ.π.
7. Απαγορεύεται η χρήση διαφημιστικών τρυκ γιατί η μαζική ρίψη τους συμβάλλει στη ρύπανση της πόλης και καθίσταται έτσι προβληματικός ο καθαρισμός των οδών, πεζοδρομίων και φρεατίων.
8. Τα περίπτερα ή άλλες κατασκευές καθώς και τα τροχόσπιτα που τυχόν τοποθετήσουν οι συνδυασμοί, πρέπει να αποσυρθούν με φροντίδα τους, μέσα σε πέντε (5) ημέρες από την ημέρα των εκλογών, εκτός αν η ψηφοφορία επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του δημοτικού και κοινοτικού κώδικα , οπότε αυτά αποσύρονται μέσα σε πέντε (5) επίσης ημέρες μετά την επαναληπτική ψηφοφορία.
9. Όσον αφορά τις μεγαφωνικές εγκαταστάσεις και την έντασή τους θα χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση με αριθμό πρωτοκόλλου 27212/2019.
10. Ο Δήμος θα παρέχει υλικοτεχνική στήριξη (εξέδρα, καρέκλες, ηλεκτρικό ρεύμα) για μια προεκλογική συγκέντρωση και μετά από σχετική αίτηση προς το Δήμο. Η εξέδρα θα τοποθετηθεί εντός της πλατείας Παναγίας Ελεούσας, μπροστά στην είσοδο της Δημαρχίας, ώστε να μην εμποδίζεται η λειτουργικότητα της Πλατείας και των γύρω καταστημάτων.
11. Κάθε παραβίαση της παρούσας απόφασης θα αποκαθίσταται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, αφού πρώτα γίνει προσπάθεια να ενημερωθεί ο αντίστοιχος συνδυασμός.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν προσπάθεια η πόλη μας να παραμείνει καθαρή, η λειτουργικότητά της να είναι χωρίς εμπόδια και οι κάτοικοι να έχουν την ηρεμία τους και την ησυχία τους.