Ενθρόνιση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας του ΤΙΧΒΙΝ, στο Θρόνο της, στον Ι. Ν. της Αγίας Βαρβάρας

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και κατάνυξη από τους πιστούς που είχαν κατακλείσει το Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Βαρβάρας τελέστηκε η ενθρόνιση της Ιεράς Εικόνας του ΤΙΧΒΙΝ της Ρωσίας, στο νέο Θρόνο που κατασκευάστηκε για εκείνη, δύο εβδομάδες από την άφιξή της στην πόλη μας.

Η ενθρόνισή της πλέον σε μόνιμο προσκυνητάρι στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας, θα γίνει πόλος έλξης πιστών απ΄όλη την Επικράτεια.

Από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής 12 Απριλίου, οι πιστοί άρχισαν να προσέρχονται στον Ι. Ναό, ενώ ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου κ.κ. Αγαθάγγελος, καθάρισε την εικόνα, την έρανε με μύρα, και την στόλισε με λουλούδια, προσφέροντάς την στους πιστούς για να την προσκυνήσουν.

Παρόντες ο Δήμαρχος κ. Καπλάνης, εκπρόσωποι της Ρώσικης Πρεσβείας, Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο Αντιδήμαρχος κ. Σαββίδης, εκπρόσωποι Φορέων της πόλης μας, γυναίκες με παραδοσιακές φορεσιές της Ηπείρου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ηπειρωτών, με επικεφαλής την Πρόεδρο του κ. Σιαραμπή.

Η ομάδα της ΕΔΟΚ, διασκορπισμένοι εντός του Ναού έτοιμη να παράσχει τις πρώτες βοήθειες εάν χρειάζονταν και άλλοι.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι είπαν το ΠΙΣΤΕΥΩ με ιδιαίτερη κατάνυξη και αφοσίωση.

Εκεί που ακόμα και οι πολυέλαιοι του Ναού κουνήθηκαν από τις αλυσίδες με τις οποίες κρέμονται από το ταβάνι του, ήταν όταν ο Ακάθιστος Ύμνος, άρχισε να ψέλνεται από όλους όσους ήταν εντός του Ναού, ο αντίλαλος τους ήταν αρκετός να τις κουνήσουν…

 

“…Τη υπερμάχώ στρατηγώ τα νικητήρια,

ως λυτρωθείσα των δεινών ευχαριστήρια,

αναγράφω σοι η πόλις σου, Θεοτόκε•

αλλ’ ως έχουσα το κράτος απροσμάχητον,

εκ παντοίων με κινδύνων ελευθέρωσον,

ίνα κράζω σοι•

Χαίρε Νύμφη ανύμφευτε…”

Μετά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας με απόλυτο σεβασμό και προσοχή η Ιερά Εικόνα της Παναγίας, τοποθετήθηκε στο Θρόνο που κατασκευάστηκε ειδικά για εκείνην, στην δεξιά πλευρά του Ναού όπως εισερχόμεθα εις αυτόν.

Αμέσως μετά την ενθρόνιση της Ιεράς Εικόνος, τραγουδήθηκε ο Εθνικός μας ύμνος, με ένταση, παλμό και εθνική υπερηφάνεια που κουνήθηκαν και τα καντήλια εντός του Ι. Ναού…

Σημειώνουμε πως η εφημερίδα μας ήταν η πρώτη που δημοσίευσε την είδηση περί παραμονής της εικόνας για πάντα στον Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Βαρβάρας, την ώρα που και το επίσημο Πρόγραμμα της Αποστολικής Διακονίας έκανε λόγο για αναχώρηση της.

Η επιτυχία της παραμονής για πάντα στην πόλη μας, ήταν επιτυχία του Θεοφιλέστατου Επισκόπου κ.κ. Αγαθάγγελου, ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτίμησης και αγάπης και στο εξωτερικό.