Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή κόσμου γιορτάστηκε η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και  μεγάλη συμμετοχή κόσμου γιορτάστηκε στην πόλη μας η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821.

Εντός του Ιερού Ναού της Παναγίας Ελεούσας παρουσία του Δημάρχου κ. Καπλάνη, των Αντιδημάρχων κ.κ. Ντάβιου, Παγουρτζή, Σαββίδη, Λεωτσάκου του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κολιάκου, Δημοτικών Συμβούλων της πόλης μας και εκπροσώπων Τοπικών Συλλόγων της Αγίας Βαρβάρας, τελέστηκε η Θεία λειτουργία.

Στη συνέχεια τελέστηκε δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση μπροστά από τη Δημαρχία, παρουσία πλήθους κόσμου.

Αμέσως μετά η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ηπειρωτών της πόλης μας “ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ” κ. Νίκη Σιαραμπή, εκφώνησε τον Πανηγυρικό της ημέρας.

Ήταν μια διαφορετική ομιλία από τις συνηθισμένες αφού ξέφυγε από τα τετριμμένα και εκτός από τα όμορφα λόγια για την επανάσταση του 1821, έκανε αναφορές και σε αρνητικά συμβάντα της εποχής, όπως ο δανεισμός από το εξωτερικό που “χάθηκε μεγάλο μέρος του στο δρόμο”. Οι δύο εμφύλιοι πόλεμοι που ξέσπασαν μεταξύ των Ελλήνων, ενώ ακόμα η πατρίδα δεν είχε απελευθερωθεί σε ολόκληρη την Επικράτεια και άλλα παραδείγματα, τα οποία σαν έθνος ακόμα πληρώνουμε…

Μεταξύ άλλων ανέφερε: “Πάντως ο αγώνας δεν ήταν απόλυτα αγνός. Είχε τα μελανά του σημεία… Πατριδοκαπηλία, διχόνοια, Εμφύλιοι πόλεμοι, αχαριστία και εγωπάθειες ξεπηδούν…”

“Ο Αγώνας μακρύς και δύσκολος και τα οικονομικά μέσα πενιχρά. Η Ελλάδα κάνει μεγάλη προσπάθεια να ανταπεξέλθει, αλλά μπροστά στο οικονομικό αδιέξοδο, αναγκάστηκε να συνάψει δύο δάνεια με την Αγγλία, που η διαχείρισή τους επίσης δίχασε και υπονόμευσε την εθνική προσπάθεια.

Το πρώτο το 1824, 800.000 λίρες! Όμως το ποσό που φτάνει στα ελληνικά ταμεία είναι λιγότερο του μισού…

Αναμφίβολα το δάνειο είχε θετικές αλλά και αρνητικές συνέπειες. Η Αγγλία έχοντας δανείσει μια χώρα που ουσιαστικά δεν υπήρχε ακόμα, αναγνώριζε έμμεσα το ελληνικό κράτος και φυσικά θα βοηθούσε στην απελευθέρωσή του προκειμένου να εξασφαλίσει την αποπληρωμή του χρέους και την είσπραξη των τόκων.

Με το δάνειο όμως ενισχύθηκε και η διαφθορά και η ροπή στην κερδοσκοπία, η οποία διατηρήθηκε με πολλές μορφές μέχρι σήμερα… Φαινόμενα γνωστά, καταχρήσεις, σπατάλες, δωροδοκίες, ασύστολο μοίρασμα τίτλων έχουν τις ρίζες από τότε…!

Τι δίδαγμα βγαίνει για εμάς σήμερα;

Μακριά από δάνεια και χρέη που υποθηκεύουν το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας! Μακριά από σπατάλες και εύκολο εφήμερο κέρδος! Αυστηρότητα έναντι των νοσηρών φαινομένων του παρελθόντος!

Στη συνέχεια έγινε η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Καπλάνη και φορείς της πόλης μας.

Κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή από τους παρευρισκόμενους και αμέσως μετά η μπάντα του Δήμου παιάνισε τον Εθνικό μας ύμνο.

Η ΕΔΟΚ παρούσα κατέθεσε στεφάνι, ενώ χρειάστηκε να επέμβει με επιτυχία σε τέσσσερα λιποθυμικά περιστατικά που συνέβησαν κατά την επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στη Δημαρχία, όταν  μαθητές του Δημοτικού δεν άντεξαν τον ήλιο, τη ζέστη, ίσως να τους συνέβη κάτι άλλο (υπογλυκαιμία) και σωριάστηκαν στο πλακόστρωτο.

Ο Δήμαρχος εγκατέλειψε αμέσως τη θέση του και έτρεξε να συγκρατήσει τον πρώτο ο οποίος μάλιστα ήταν και σημαιοφόρος.

Σε χρόνο μηδέν εμφανίστηκαν μέλη των Εθελοντών Διασωστών της πόλης μας και μετέφεραν τα παιδιά μέσα στη Δημαρχία, προκειμένου να τους παράσχουν με επιτυχία τις πρώτες βοήθειες. Αποδεικνύοντας στην πράξη τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν σε τέτοια περιστατικά.

Το άμεσο ενδιαφέρον της, έδειξε και η παιδίατρος κ. Έντα Γόνη, η οποία βοήθησε με τις οδηγίες της και την παρέμβασή της, τα  παιδιά να συνέλθουν.

Με το πέρας της τελετής μπροστά στη Δημαρχία, τα αγήματα και οι επίσημοι μετέβησαν στην Ελ. Βενιζέλου προκειμένου να παρελάσουν τα τμήματα.

Η παρέλαση ξεκίνησε με την Φιλαρμονική του Δήμου και συνεχίστηκε με τα τμήματα παραδοσιακών χορών του Δήμου.

Ακολούθησαν οι σύλλογοι Ηπειρωτών, Ποντίων και Κρητών.

Στη συνέχεια παρέλασαν τα Δημοτικά Σχολεία της πόλης μας και ακολούθησαν τμήματα των Γυμνασίων και Λυκείων της Αγίας Βαρβάρας.

Η παρέλαση ολοκληρώθηκε με αθλητές των παιδικών τμημάτων της ΑΠΕ ΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ και του IRON TEAM.

Η οργάνωση της παρέλασης της οποίας το συντονισμό είχε η Δημοτική Σύμβουλος κ. Κοσμίδου Σοφία, ήταν άψογη απ΄όλες τις πλευρές.