Ποιοτική εκδήλωση για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, από το Σύλλογο Ηπειρωτών της πόλης μας

Μία από τις πλέον ποιοτικές ιστορικές εκδηλώσεις είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το Σάββατο το βράδυ, 2 Μαρτίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου της πόλης μας.

Εκδήλωση αφιερωμένη στα 106 χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τους Τούρκους, μετά από 483 χρόνια σκλαβιάς, που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ηπειρωτών της πόλης μας “ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ”.

Παρά το διακινδυνευμένο της ώρας και της ημέρας η αίθουσα γέμισε από συμπολίτες μας που καθηλώθηκαν από την παρουσίαση του θέματος, αλλά και τα ιστορικά ντοκουμέντα της εποχής.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Σιαραμπή Νίκη, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους κάνοντας μια μικρή αναφορά στο ιστορικό της απελευθέρωσης, δίνοντας τον λόγο στην συμπολίτισσά μας κ. Αργυρώ Χατζηπαναγιώτου, η οποία είχε την επιμέλεια της εκδήλωσης.

Ήταν απίστευτο το “πάντρεμα” που πέτυχε με κινηματογραφικά στιγμιότυπα από το αρχείο του Πολεμικού Μουσείου και τηλεοπτικό υλικό που διακόπτονταν εντέχνως, για την αφήγηση ιστορικών δεδομένων από τον  προικισμένο συγγραφέα κ. Ευθύμιο Ρέντζιο και την ίδια, και την παρεμβολή νεαρών χορευτών του Συλλόγου.

Μπράβο στην κ. Χατζηπαναγιώτου, της αξίζει το OSCAR παρουσίασης – σκηνοθεσίας…

Ούτε στιγμή παρά την δίωρη περίπου διάρκεια της εκδήλωσης δεν προκλήθηκε “κοιλιά” ενώ το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων, ανανεώνονταν συνεχώς, με κάτι που έμπαινε “σφήνα”.

Εκτός τις αφηγήσεις επί των ιστορικών γεγονότων της εποχής, τις χορευτικές παρεμβολές και το κινηματογραφικό υλικό, είχαμε και απαγγελίες ποιημάτων αφιερωμένων στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων, με τον συμπολίτη μας ΑμεΑ κ. Σωτήρη Σακελαρίου, να απαγγέλλει  ένα από αυτά, καταχειροκροτούμενος, για την προσπάθεια του και την εθνική έξαρση που τον διέκρινε.

Αξίζει να σημειωθεί ο σημαντικός αριθμός νέων σε ηλικία ατόμων σε αυτήν την ιστορικού περιεχομένου εκδήλωση, πράγμα που σημαίνει πως η παράδοση και η ιστορία της χώρας μας θα μεταλαμπαδευτεί μέσα από τέτοιες δραστηριότητες και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ηπειρωτών της πόλης μας, στις επόμενες γενεές.

Σημειώνουμε επίσης πως η επιλογή αλλά και απαγγελία των ποιημάτων ήταν εξαιρετική.

Παρόντες στην εκδήλωση εκτός των δεκάδων συμπολιτών μας, ο Δήμαρχος κ. Καπλάνης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Σαββίδης και Λεωτσάκος, ο υπ. Δήμαρχος κ. Γιάγκας,  Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι Φορέων και Κομμάτων κ.ά.

Μετά την εκδήλωση τραβήχτηκαν πολλές αναμνηστικές φωτογραφίες από τους παρευρεθέντες στην ιστορική αυτή εκδήλωση.

Ο Ιστορικός συγγραφέας κ. Ευθύμιος Ρέντζιος έλαβε τα συγχαρητήρια όλων για την τεκμηριωμένη και ιστορικά άψογη παρουσιάση των γεγονότων της εποχής.

Στον προθάλαμο του Μεγάρου υπήρξε μπουφές με Ηπειρώτικα εδέσματα και τσίπουρο τα οποία τίμησαν δεόντως οι παρευρισκόμενοι (ορισμένοι από νωρίς).

Η επιτυχία της εκδήλωσης όμως αποδεικνύεται  από ένα ακόμα γεγονός.

Παρότι η εκδήλωση τελείωσε γύρω στις 9 το βράδυ, η πλειοψηφία των παρευρισκομένων δεν αποχωρούσε, αλλά σχολίαζε τα ιστορικά γεγονότα που είχαν παρακολουθήσει, ανταλλάσσοντας απόψεις, ακόμα και στον χώρο μπροστά από το ΜΕΓΑΡΟ “ΜΗΤΡΟΣ ΣΟΥΛΙΜΙΩΤΗΣ”, για αρκετή ώρα ακόμα…

Μπράβο στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ηπειρωτών της πόλης μας.