Προληπτικός έλεγχος από το ΚΕΠ Υγείας, στα Σχολεία της πόλης μας


Ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας σε συνεργασία με την 2 ΥΠΕ και φορέα υλοποίησης το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα» στο πλαίσιο παρεμβάσεων προληπτικού χαρακτήρα για το μαθητικό πληθυσμό του δήμου μας υποστηρίζει την υλοποίηση των εξής δράσεων για το σχολικό έτος 2018 -2019:
Α) Έλεγχος βιβλιαρίων υγείας των μαθητών προκειμένου να εκτιμηθεί η εμβολιαστική τους κάλυψη σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
Β) Έλεγχος οπτικής οξύτητας με οπτότυπο (Α΄ και Β΄ τάξης Δημοτικών Σχολείων )
Γ) Έλεγχος σκολίωσης (Adams test) στους μαθητές ΣΤ΄ Δημοτικού
Δ) Έλεγχος για καρδιακά φυσήματα διά ακροάσεως με στηθοσκόπιο στους μαθητές της ΣΤ τάξης Δημοτικού
Ε) Έλεγχος αναπνευστικού συστήματος διά ακροάσεως με στηθοσκόπιο στους μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης Δημοτικού
ΣΤ) Σωματομετρήσεις στους μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης Δημοτικού

Σκοπός των δράσεων είναι η πρώιμη ανίχνευση προβλημάτων υγείας στο μαθητικό πληθυσμό και η έγκαιρη αντιμετώπισή τους, μέσω της ενημέρωσης των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών. Επιπλέον, μέσω του ελέγχου της εμβολιαστικής κάλυψης των μαθητών και της ενημέρωσης των γονέων/κηδεμόνων για πιθανές παραλείψεις εμβολίων, επιδιώκεται η μείωση του ποσοστού ανεμβολίαστων παιδιών.

Παράλληλα στο πλαίσιο της ενημέρωσης και η ευαισθητοποίησης της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας σε θέματα Αγωγής Υγείας, με απώτερο στόχο την αλλαγή συνηθειών και την υιοθέτηση υγιεινών συμπεριφορών και στάσεων ζωής θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις:

1. E-BUG «Οι μαθητές στη χώρα των μικροβίων», στη Δ΄ τάξη των δημοτικών σχολείων
2. Αγωγή Στοματικής Υγείας (και οδοντιατρικός έλεγχος), στις Α’ και Β΄ τάξεις των δημοτικών σχολείων
3. Ηλιακή ακτινοβολία –προστασία «Έξυπνοι στον ήλιο με ασφάλεια», στις Α’ έως ΣΤ΄ τάξεις των δημοτικών σχολείων (πρόγραμμα για την περίοδο Μαρτίου έως Ιουνίου)
4. Η αξία της τρίτης ηλικίας- κατανοώντας και φροντίζοντας τον παππού και τη γιαγιά, στην Ε΄ τάξη των δημοτικών σχολείων

Παρακαλούμε τους γονείς να διευκολύνουν τα κλιμάκια των ειδικών προς όφελος των παιδιών τους.

ΚΕΠ Υγείας Δήμου Αγίας Βαρβάρας