Νέο Τμήμα Χορωδίας & Τραγουδιού στην Ένωση Κρητών της πόλης μας


Η Ένωση Κρητών Αγίας Βαρβάρας “Η Μεγαλόνησος” την Κυριακή 2/12/18 στις 17:00 μ.μ., ξεκινά μια νέα προσπάθεια συμβολής στην διάσωση και διάδοση της παραδοσιακής μας κληρονομιάς, με τη δημιουργία του νέου τμήματος και χορωδίας & τραγουδιού υπό την καθοδήγηση του Νεκταρίου Χατζηδάκη. Ελπίζουμε και αυτή η προσπάθεια να αγκαλιαστεί από τα μέλη και τους φίλους της Ένωσης, με την ίδια θέρμη όπως και οι υπόλοιπες δράσεις μας.

Λίγα Λόγια για τον Νεκτάριο Χατζηδάκη….

Γεννήθηκε το 1967 στην Κολωνία της Γερμανίας, όταν για κάποια περίοδο της ζωής τους, ο πατέρας του Γιάννης από το Μανωλιόπουλο Χανίων και η μητέρα του Μαρία Φουράκη από τον Δραπανιά Κισσάμου Χανίων, εργαστήκαν εκεί ως οικονομικοί μετανάστες.

Έζησε τα παιδικά του χρόνια, στα πανέμορφα Χανιά της Κρήτης όπου είχε και τα πρώτα μουσικά ακούσματα.

Σε μικρή ηλικία, μένοντας πλέον μόνιμα στην Αθήνα, έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με την Κρητική μουσική και ασχολείται με το λαγούτο.
Τη δεκαετία του ’80, εισέρχεται στην Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού. Με την ολοκλήρωσή της, λαμβάνει την ειδικότητα Τεχνίτης Τορπιλών. Φτάνει μέχρι το βαθμό του Επικελευστή, θητεύοντας σε διάφορα πολεμικά πλοία και υποβρύχια, μέχρι τη στιγμή που τον κερδίζει οριστικά η μουσική και το τραγούδι.

Παρακολουθεί μαθήματα ορθοφωνίας και φωνητικής, ενώ παράλληλα εργάζεται σε μουσικά σχήματα ως λαγουτιέρης και τραγουδιστής.
Αργότερα, σπουδάζει θεωρητικά και σύγχρονο τραγούδι και το 1999 λαμβάνει το πτυχίο του.

Το 1991, δημιουργούν ένα μουσικό σχήμα με τον Μάνο Πυροβολάκη και συμμετέχουν στο 2ο φεστιβάλ κρητικής μουσικής με δύο νέα τους τραγούδια, «Το Δάκρυ μου» και «Στερνή μου αγάπη».
Το 1994, εκπροσωπούν την χώρα μας στο παγκόσμιο φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής που γίνεται στην Ιαπωνία.

Από το 1999, ο Νεκτάριος δημιουργεί το δικό του μουσικό σχήμα, παρουσιάζοντας την δουλεία του σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό και είναι ταγμένος σε έναν σκοπό, να κρατήσει και να διαφυλάξει ανέπαφες τις αξίες, τα ήθη και τον πολιτισμό της Κρητικής μουσικής.

Παράλληλα με όλες τις δραστηριότητες του, ασχολήθηκε με την διδασκαλία του λαούτου σε κρητικούς συλλόγους και φορείς. Στα πλαίσια αυτά, από το 1998 έως το 2000, ο Νεκτάριος διδάσκει λαούτο στην Ένωση Κρητών Αγίας Βαρβάρας και γίνεται ο 4ος δάσκαλος μουσικής και ο 1ος δάσκαλος λαούτου που πέρασε από το σωματείο μας.

Το 2005 συνεργάζεται με την χοροθεατρική ομάδα της πολιτιστικής ένωσης «Κρήσσες», στις παραστάσεις «Κρήτη η κόρη του ήλιου» (Λυρική Σκηνή Αθηνών) και «Το χαμόγελο του θεού» (Θέατρο Παλλάς Αθηνών, Καζάρμα Σητεία, Νταμάρι Βριλήσσια).

Έχει συνεργαστεί επίσης, με το Γιάννη Μαρκόπουλο και το Νίκο Κούνδουρο σε παραστάσεις στο Ηρώδειο Θέατρο Αττικού, με το Κέντρο Κρητικού Πολιτισμού και την UNESCO, με την Παγκρήτια Ένωση, με τον χορευτικό όμιλο «Κουρήτες» σε εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με το Λύκειο Ελληνίδων στο Ηρώδειο αλλά και σε άλλες παραστάσεις, με το Θέατρο Δώρας Στράτου, με την Ένωση Γυναικών Κρήτης της Αθήνας σε συναυλία για τον εθελοντισμό στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 αλλά και σε άλλες παραστάσεις, με την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης σε συναυλία το 2001 αλλά και σε παγκόσμια συνέδρια από το 1999.

Δισκογραφικά, έχει κυκλοφορήσει την προσωπική του δουλειά με τίτλο «O έρωτας ταξίδεψε», ενώ έχει συμμετάσχει σε αρκετές άλλες.

Έχει συνεργαστεί με όλους σχεδόν τους λυράρηδες της Κρήτης και συνεχίζει…