Εκτός του μνημείου, υπάρχει και εκκλησάκι στη μνήμη των εκτελεσθέντων…

Την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου έγινε επιμνημόσυνη δέηση, στο μνημείο των εκτελεσθέντων συμπολιτών μας στις 29 Σεπτεμβρίου 1944, από τους γερμανούς ναζί.

Το μνημείο βρίσκεται στην οδό Στέφανου Σαράφη, μεταξύ των κάθετων οδών Δεληγιάννη και Δούσμανη.

Πενήντα μέτρα από το μνημείο στην οδό Δεληγιάννη, υπάρχει μία δυόροφη κατοικία, περιποιημένη κατάλευκη.

Μια μεγάλη σιδερένια πόρτα υπάρχει στο ισόγειο βαμμένη σε απόχρωση λαδί.

Επάνω από αυτήν υπάρχει μία εικόνα. Πρόκειται για την εικόνα του  Αγίου ΣΩΖΩΝΤΑ.

Από παλιά γνωρίζαμε πως στο χώρο υπήρχε ένα εκκλησάκι το οποίο έκτισε  η οικογένεια ΜΠΕΣΗ, η οποία θρήνησε θύματα από τη θηριωδία των γερμανών κατακτητών, αφού εκτελέστηκαν μέλη της.

Χτυπήσαμε το κουδούνι της εξώπορτας και μας άνοιξε ένας ευγενικός κύριος. Πρόκειται για τον κ. Νεκτάριο Βασιλείου, ο οποίος μας εξιστόρησε τα ιστορικά γεγονότα, όπως του είχαν μεταφερθεί, από παλαιότερους.

Μας οδήγησε στον ακάλυπτο της κατοικίας του και βρεθήκαμε μπροστά σε ένα πανέμορφο μικρό εκκλησάκι σε έναν πεντακάθαρο χώρο.

Το εκκλησάκι αυτό υπάρχει προς τιμή των εκτελεσθέντων.

Ανοίκει στους ΓΟΧ (παλαιοημερολογίτες) και εορτάζει κάθε χρόνο με επιβλητικότητα και σεβασμό. Πραγματοποιείται λιτανεία και όλα τα προβλεπόμενα εκκλησιαστικά.

Η εορτή του Αγίου  Σώζωντα είναι 20 Σεπτεμβρίου με το παλαιό ή την παραμονή της εορτής της Παναγίας Ελεούσας με το νέο ημερολόγιο.

Εφέτος στη λιτανεία της εικόνας παραβρέθηκε ο Μητροπολίτης Πειραιά κ.κ. Γερόντιος.

Στην αυλή υπάρχει τραπέζι έτοιμο να φιλέψει  φτωχούς και πεινασμένους. Χώρος για το άναμμα κεριών και όλα όσα ένα Ναός προβλέπεται να έχει.

Το εσωτερικό του Ναού πανέμορφο και προσεχτικά διακοσμημένο με εικόνες Αγίων.

Δημοσιεύουμε μια σειρά από φωτογραφίες, από το εκκλησάκι και τον περιβάλλοντα χώρο, τραβηγμένες λίγη ώρα πριν την επιμνημόσυνη τελετή στο μνημείο…