«Σιγά το έγκλημα που έκανα…», (άρθρο του Δημ. Συμβούλου κ. Γιάγκα)

Δεν θα σταθώ καθόλου στο γεγονός ότι ο Δήμαρχος της πόλης, ο κ. Καπλάνης τέλεσε ή όχι πολιτικό γάμο εκτός των ορίων του Δήμου παραβιάζοντας, με τον τρόπο αυτό, τη νομοθεσία περί Πολιτικού Γάμου.

Θα στηλιτεύσω όμως και θα καταδικάσω την δήλωση «Σιγά το έγκλημα που έκανα…», που έκανε στην ηλεκτρονική εφημερίδα «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ», η οποία αποκάλυψε την καταγγελία για το γεγονός. Η αναφορά αυτή δείχνει την υποτίμηση της πράξης, την υπεροψία και τον απαξιωτικό λόγο του στην τήρηση της νομιμότητας.

Ο κ. Καπλάνης θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα, ως Δήμαρχος της πόλης, να παραβιάζει τους κανόνες και τη νομοθεσία, να περιφέρει βιβλία και στοιχεία του Δήμου, σαν να είναι ιδιοκτησία του, όπου θέλει, για να εξυπηρετήσει φίλους του, και στο τέλος να δηλώνει με περισσή αλαζονεία, έπαρση και καθεστωτική αντίληψη, «Σιγά το έγκλημα που έκανα…», χωρίς να αναλογιστεί ή να φοβάται τις συνέπειες των πράξεών του.

Όταν ο Πρώτος Πολίτης της πόλης γράφει στα παλιά του υποδήματα ρητές διατάξεις της νομοθεσίας, πως είναι δυνατόν να ζητάει από τους δημότες να σέβονται τους νόμους και τους κανονισμούς που ψηφίζει το Δημοτικό Συμβούλιο για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης;

Το «Σιγά το έγκλημα που έκανα…», του κ. Καπλάνη θα αποτελέσει το παράδειγμα και το βασικό επιχείρημα κάθε παραβατικής συμπεριφοράς στην πόλη μας.

«Σιγά το έγκλημα που έκανα…», θα ακούμε συνεχώς για τις καταλήψεις πεζοδρομίων, για την αυθαίρετη και παράνομη στάθμευση, για τις κλοπές, για τα μπραβιλίκια, για το μπούλινγκ, για τη βία, για κάθε πράξη που καταστρατηγεί τους κανόνες και παραβιάζει τη νομιμότητα.

«Σιγά το έγκλημα που έκανα…», θα είναι το σύνθημα ανοχής στην ανομία.

Τελικά, μήπως αυτή η αντίληψη έχει οδηγήσει τον κ. Καπλάνη και σε άλλες παρόμοιες συμπεριφορές;

Μιχάλης Γιάγκας,
Δημοτικός Σύμβουλος, Επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγία Βαρβάρα – ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ»

Σημείωση: Παραθέτω προς ενημέρωση την σχετική διάταξη του νόμου για την τέλεση πολιτικών γάμων.
Νόμος 4483/2017 – ΦΕΚ 107/Α/31-7-2017 (Κωδικοποιημένος)
Άρθρο 131
Τέλεση πολιτικών γάμων
Η παρ. 2 του άρθρου 5 του π.δ. 391/1982 (Α΄73) αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Σε κάθε Δήμο, ο Δήμαρχος ορίζει με πάγια πράξη του, περισσότερες τακτές ημέρες της εβδομάδας, μη αποκλειομένου του Σαββάτου και της Κυριακής, και ορισμένη ώρα ενάρξεως, για την τέλεση των γάμων για τους οποίους υποβλήθηκαν σχετικές αιτήσεις μέχρι και την προηγούμενη ημέρα. Με την ίδια πράξη του, ο Δήμαρχος μπορεί να ορίζει την τέλεση των πολιτικών γάμων σε περισσότερα του ενός δημοτικά κτίρια ή και σε εξωτερικούς κοινόχρηστους δημοτικούς χώρους. Ο Δήμαρχος μεριμνά για την κατάλληλη διαρρύθμιση και διακόσμηση του χώρου, ώστε να δίνεται στην τελετή του γάμου η επισημότητα που της ταιριάζει.».