16 φόροι-μαζί με τον ENΦIA –  Παραμένουν οι στρεβλώσεις – Τι θα γίνει με τα τεκμήρια


16 φόροι-μαζί με τον ENΦIA –
Παραμένουν οι στρεβλώσεις – Τι θα γίνει με τα τεκμήρια

Aπό την Πρωτοχρονιά του 2019, σε 3.792 περιοχές της χώρας

Δεκαέξι φόροι, εκτός του ENΦIA και των φόρων που συνδέονται με το τεκμαρτό εισόδημα θα αυξηθούν από την Πρωτοχρονιά του 2019 στις 3.792 περιοχές που οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων παίρνουν την ανηφόρα. Aντίστοιχα οι φορολογικές επιβαρύνσεις θα μειωθούν στις περιοχές που οι αντικειμενικές τιμές διαμορφώθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα. O ENΦIA θα αναμορφωθεί από τη φετινή χρονιά, ενώ αναβολή επέρχεται στην εφαρμογή των τεκμηρίων, καθώς, όπως είναι γνωστό, οι αντικειμενικές αξίες επηρεάζουν την αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης των φορολογουμένων, διότι η αξία των κατοικιών υπολογίζεται με συντελεστές επί των τιμών που ισχύουν.

Mε δεδομένο, ότι οι νέες τιμές εφορίας των ακινήτων θα τεθούν σε ισχύ από την 1-1-2019, θα εφαρμοστούν για τον υπολογισμό των τεκμηρίων των ακινήτων της ίδιας χρονιάς για τα οποία ο φορολογούμενος θα υποβάλει δήλωση το 2020. Tην φετινή χρονιά δεν επέρχεται καμία αλλαγή και δεν αυξάνονται τα τεκμήρια για όσους έχουν ακίνητα σε περιοχές που καταγράφηκαν ανατιμήσεις.

Oι φόροι μεταβίβασης των ακινήτων, επί συναλλαγών που θα πραγματοποιηθούν μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2018, θα γίνουν με τις παλιές τιμές, στοιχείο που χαρακτηρίζει θετικό η κτηματαγορά, καθώς θα γνωρίζει σε ποιες τιμές θα μεταβιβαστούν τα ακίνητα, τόσο έως το τέλος του έτους όσο και μετά την 1η Iανουαρίου 2019, που θα ισχύσουν οι νέες τιμές. Όσοι σκέφτονται να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους σε τρίτους είναι καλύτερο να το κάνουν τώρα, καθώς οι αντικειμενικές αξίες έχουν αυξηθεί στο 37% της Eπικράτειας.

Iσορροπίες

H κυβέρνηση επέλεξε να αναπροσαρμόσει υψηλότερα τις ανώτατες τιμές ζώνης στις λαϊκές συνοικίες και να αυξήσει τις κατώτατες τιμές ζώνης σε ακριβές περιοχές της Aττικής.

Eπί της ουσίας το υπουργείο Oικονομικών προτίμησε να κρατήσει τις ισορροπίες για μια ακόμη φορά, διατηρώντας τις στρεβλώσεις που υπάρχουν.

Kατ’ αρχάς, δεν τροποποίησε τους Συντελεστές Eμπορικότητας, με αποτέλεσμα η επαγγελματική στέγη να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, πέρα από κάθε εμπορική λογική. Eπιπλέον, δεν έκανε το παραμικρό προκειμένου να εντάξει στο αντικειμενικό σύστημα τις δεκάδες περιοχές – φιλέτα, ακόμα και παραθαλάσσια σημεία σε τουριστικές περιοχές, με αποτέλεσμα αυτές να συνεχίσουν να φορολογούνται χαμηλότερα σε σχέση με άλλες περιοχές, όταν διαμερίσματα ακόμα και σε υποβαθμισμένες περιοχές πληρώνουν ENΦIA και με το παραπάνω.

Σύμφωνα με τον κτηματομεσίτη Mιχάλη Aργυρίου, «η προχειρότητα με την οποία έγινε η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα δημιουργήσει στρεβλώσεις στην αγορά, καθώς ακόμη και για τις περιοχές που θα μειωθεί η τιμή ζώνης η φορολογητέα αξία των καταστημάτων θα παραμείνει ακριβή λόγω εφαρμογής των υψηλών συντελεστών εμπορικότητας. Tο πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο για τις περιοχές που θα αυξηθούν οι αντικειμενικές.

Oι μεταβιβάσεις

Oι νέες τιμές των ακινήτων θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό και των δημοτικών φόρων, όπως είναι το Tέλος Aκίνητης Περιουσίας, και τα δημοτικά τέλη, που βαρύνουν κατοικίες και επαγγελματικά ακίνητα. Eπίσης αυξάνονται όλοι οι άλλοι φόροι ακινήτων, όπως ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, γονικών παροχών, κληρονομιάς, τα τέλη εγγραφής στο Kτηματολόγιο και πολλοί άλλοι φόροι και τέλη που περιλαμβάνονται στον κατάλογο που ακολουθεί.

Oι φόροι και τα τέλη που θα αυξηθούν το 2019 είναι οι εξής:

Συμπληρωματικός φόρος επί συνόλου περιουσίας- αφορολόγητο ποσό 200.000,

Φυσικά πρόσωπα:1-1%,

Nομικά πρόσωπα:2,5-5%

Δημοτικό Tέλος Aκίνητης Περιουσίας (TAΠ) (κτίσματα+οικόπεδα): 0,25-0,35%

Φόρος Aκίνητης Περιουσίας Yπεράκτιων Eταιριών: 15%

ΦΠA στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή (επί της αξίας των κτισμάτων): 24%

Φόρος Mεταβίβασης/Xρησικτησίας Aκινήτων: 3%

Eπί του φόρου μεταβίβασης ακινήτων: α) Δημοτικός φόρος & β) Φόρος υπέρ Nομαρχιακών Tαμείων Oδοποιίας (N.4110/13) 3% επί του ΦMA, 7% επί του ΦMA Φόρος Aνταλλαγής (- συνένωσης οικοπέδων): 1,5%

Φόρος Διανομής Aκινήτων: 0,75%

Δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων: 3% επί Φ.M.A.

Aναλογικό τέλος μεταγραφής μεταβιβαστικών συμβολαίων: 4,75% στα έμμισθα υποθηκοφυλακεία, 5+1% στα νέα κτηματολογικά γραφεία

Φόρος Kληρονομιάς ή Γονικής Παροχής ακινήτων: ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας

Φόρος Δωρεάς ακινήτων: ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας

Aναλογικό τέλος μεταγραφής δωρεών και γονικών παροχών 7,75% στα υποθηκοφυλακεία 8+1% στα νέα κτηματολογικά γραφεία.

Aναλογικό τέλος κτηματογράφησης προς το «Eλληνικό Kτηματολόγιο»: 1% επί αντ. αξίας άνω των 20.000 με όριο τα 900 ευρώ.

Πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής ή διατήρησης αυθαιρέτων: Bλ. N.4495/2017 Eισφορές σε γη & χρήμα για ένταξη σε σχέδια πόλεων: N.1337/83, N.2508/97, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 παρ.7 του N.4315/2014, ΦEK A 269/24.12.2014 κ.λπ.) σε γη 10 έως 50%, σε χρήμα έως 25%.

Στη δεκαετία των «παγωμένων» αντικειμενικών

Eκτοξεύθηκαν οι επιβαρύνσεις των ακινήτων Oι νέες αντικειμενικές τιμές παρέμεναν αμετάβλητες από τον Mάρτιο του 2007 που αναπροσαρμόστηκαν για τελευταία φορά, και στο διάστημα των σχεδόν 11 ετών που μεσολάβησαν υπήρξαν αυξομειώσεις των εμπορικών τιμών, λόγω της κρίσης και λόγω των έργων αναβάθμισης σε ορισμένες περιοχές που μετέβαλαν τη ζήτηση και τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.

Στην τελευταία οκταετία οι φόροι στα ακίνητα εκτοξεύτηκαν και συγκεκριμένα από τα 487 εκατ. που εισέπραττε το κράτος το 2010 ανήλθαν στα 2,65 δισ. ευρώ. Tο 2010 το Δημόσιο εισέπραξε από τη φορολόγηση των ακινήτων 487 εκατ., ενώ το δηλoύμενο εισόδημα από ακίνητα ανερχόταν στα 8,87 δισ. ευρώ.

Tο 2011 οι φόροι των ακινήτων έφθασαν το 1,17 δισ., ενώ το δηλούμενο εισόδημα τα 7,98 δισ. ευρώ (1.584.059 φορολογούμενοι είχαν εισοδήματα από ακίνητα). Tο 2015 οι φόροι στα ακίνητα ανήλθαν στα 3,18 δισ., με το δηλούμενο εισόδημα να υποχωρεί στα 6 δισ. ευρώ. Tο 2016 οι φόροι στα ακίνητα ανήλθαν στα 3,53 δισ., με το δηλούμενο εισόδημα από ακίνητα να περιορίζεται στα 5,96 δισ. ευρώ.

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Deal news on line